Nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé a neten a Nemzeti Filmintézet április 30. és május 10. között a Magyar Film Napja alkalmából. Hyppolit, a lakáj, Csinibaba, A tanú és a többiek.

A szám szerint húsz magyar filmklasszikus a magyarfilmnapja.hu oldalon lesz elérhető május 10-ig. 2018 óta április 30-a a magyar film ünnepe, az apropót pedig ez adta az ötlethez. Azért ezt a napot nevezték ki, mert 1901. április 30-án mutatták be az első hazai készítésű filmet, Zsitkovszky Béla A táncz című alkotását. 
 
Az idei ünnep alkalmából hazai hírességek (pl. Szabó Dóra műsorvezető vagy Béla a Pamkutyából) ajánlanak egy-egy filmalkotást a húszból, a kedvencüket. Mi most annak a közismert személynek a videóját mutatjuk be, akit manapság sokat láthatunk-hallhatunk, csak nem éppen filmajánlói szerepkörben, úgyhogy talán felüdülés lesz megnézni a kisfilmet.

A Magyar Film Napja rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal csatlakoztak a résztvevők. Mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, sőt szórakozóhelyeken is voltak országszerte filmes programok. Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik.

A Magyar Film Napjára a Nemzeti Filmintézet (NFI) 20 klasszikus vígjátékot ingyenes elérhetővé teszi online április 30-tól tíz napon át, köztük olyan alapvetéseket, mint az eredeti, 1931-es Hyppolit, a lakájt, a Meseautót, a Mágnás Miskát, a Liliomfit, a Mici néni két életét, a Roncsfilmet, A legényanyát, A tanút, a Csinibabát és a Moszkva teret.

Címkék