Az elmúlt években idehaza is látványosan megnőtt a podcastok népszerűsége, mostanra már számos témában találhatunk magyar nyelvű tartalmakat is a különböző platformokon. A járvány miatt valószínűleg további hallgatókra is szert tesz majd a műfaj, ahogy mindenki próbálja lefoglalni magát, elterelni a figyelmét, ezért kilenc podcastot ajánlunk most nektek, hogy könnyebben menjen az ismerkedés.

Mit nevezünk podcastnak?

Maga a podcast szó az iPod és a broadcast szavak összevonásából született, és alapvetően az olyan beszélgetős műsorokra használjuk, melyeket a rádiókból is ismerhetünk, a különbség az, hogy a podcastokat akkor hallgathatjuk, amikor csak kedvünk tartja, és az esetek többségében le is tölthetjük őket. Szigorúan véve azok az adások számítanak csak podcastnak, melyekre a felhasználók fel is iratkozhatnak különböző alkalmazások segítségével, mára azonban már azokat is podcastként emlegetjük, melyeket például csak a YouTube-ra töltenek fel.

Teljes terjedelem – labdarúgás

A Teljes Terjedelem Magyarország első futball-podcastja, melyet két sportkommentátor, Baumstark Tibor (Spíler TV) és Haraszti Ádám (Sport TV) indított útjára 2014-ben. A két házigazda mellett minden alkalommal más-más vendég csatlakozik a beszélgetéshez a labdarúgás világából, az elmúlt hat évben járt már náluk többek közt Gera Zoltán, Hegedűs Henrik, Juhár Tamás és László Ági (Kislány, nagy foci) is. Éppen a minap lett nyilvános a 250. adásuk, ami nem csak a sport témájú podcastok között számít nagyon szép számnak.

Hol hallgathatod?

SztereoTrip – utazás

A jelenlegi helyzetben kifejezetten üdítő hallgatni a Sztereo Trip utazási podcast meghívottjainak történeteit, noha sokszor esik szó olyan kalandokról is, melyek „békeidőben” is kifejezetten érdekfeszítők. Az egyébként kéthetente kedden jelentkező podcastban az utazás minden szegmensét körüljárják a bloggerek felelősségétől a szükséges védőoltásokig, feltűnt már itt vendégként Plankó Gergő (444.hu), Kisgyörgy Éva (Travellina) és Vigh Bori (Backpacker.hu) is.

Hol hallgathatod?

Felforgatók – portréinterjúk

Kadarkai Endrét a közönség elsősorban a televízióból és a rádióból ismerheti, de YouTube-on is megtalálható a legtöbb portréinterjúja. A Felforgatók című podcast műsora viszonylag friss, tavaly októberben indult és olyan ismert embereket helyez a fókuszba, akik nem kötnek kompromisszumokat, sok esetben mernek árral szemben úszni, és éppen ezek miatt sikeresek. Az első évad vendégei közt szerepelt Orlai Tibor (Orlai Produkció), Almási Kitti, Virág Judit (Virág Judit Galéria) és Galambos Márton (Forbes Magyarország) is.

Hol hallgathatod?

Filmhu – filmezés

A Filmhu az azonos nevű moziportál saját gyártású podcastja, amely elsősorban szakmai szempontból közelíti meg a filmek vagy inkább a filmezés világát, ami már a vendégek névsorából is kiolvasható, hiszen eddig elsősorban rendezők, színészek, operatőrök és producerek szólaltak meg a műsorban. Bereményi Géza, Rév Marcell, Törőcsik Franciska, Mécs Mónika – csak néhányan azok közül, akiket már lehetett hallani a Filmhuban.

Hol hallgathatod?

Biznisz Boyz – vállalkozás, üzleti élet

A szórakoztatás mellett az edukáció, a személyes tapasztalatok átadása is fontos szerepet játszik a Biznisz Boyz podcast esetén, melyet három fiatal vállalkozó prezentál. Ennek szellemében beszéltek már például kiégésről, közösségi irodákról, appfejlesztésről, adatelemzésről, sőt nemrég a koronavírus lehetséges gazdasági hatásairól is.

Hol hallgathatod?

Párnacsata – életmód

A Párnacsata sokak számára hiánypótló lehet, ugyanis a két fiatal nő által alapított podcast korántsem csak a nőket érintő témákat érinti. A YouTube-ról és több közösségi oldalról is ismert László Viktória és HeyJulie hitvallása a következő: „Az egész podcast valahol a girls support girls and boys jegyében született, és hogy olyan témákról beszélgessünk, amikről úgy érezzük nem beszélünk eleget az interneten, sőt talán otthon sem.” A gyakorlatban mindezek jelenthetik a szorongást, az öngondoskodást, a szexualitást, a nőgyógyászati élményeket, de azt is, hogy hogyan lehet feldolgozni, ha valakit 18 évesen hererákkal diagnosztizálnak.

Hol hallgathatod?

Unlimited – portréinterjúk

A Szirmai Gergő és Kiss Imi által alapított Gameday Iroda YouTube-csatornát tavalyi különválásuk óta utóbbi vezeti, és amellett, hogy a gaming tartalomról átállt a nagyon személyes hangulatú portréinterjúkra, a csatorna nevét is megváltoztatta, ezzel létrehozva az Unlimited című műsort. A beszélgetőpartnerek rengeteg különféle irányból érkeznek, az eddig több mint hetven adás során megfordult itt Bucsi Réka, Szabó Benedek, Hartung Attila, Wéber Gábor és Kemény Zsófi is.

Hol hallgathatod?

Lapozz a 99-re! – könyvek

Az olvasás az egyik legjobb dolog, amivel lefoglalhatjuk magunkat a bezártság idején, de az is kifejezetten izgalmas tud lenni, amikor kibeszéljük a könyveket, meghallgatjuk mások véleményét. Ezt az élményt hozza el és egészíti ki sok egyébbel Szabados Ági podcastja, a Lapozz a 99-re! is, ahol eddig olyan témák kerültek a középpontba, mint a Harry Potter első magyar kiadása, a Poket zsebkönyvek, a könyvmentés vagy a könyvek és a filmek kapcsolata.

Hol hallgathatod?

Meti Heteor – tech

Az egyik legpatinásabb magyar podcast, a Pohly Ferenc és Szedlák Ádám vezette Meti Heteor a még régebben, közel tíz éve indult, ám időközben megboldogult Heti Meteor örökségét viszi tovább 2014 óta. A témák közt bármi előfordulhat, ami tech, kütyü vagy geek szempontból érdekes lehet a robotikától az űrkutatáson át az okoseszközökig. Egészen friss kezdeményezésük, hogy havonta egyszer meghívnak egy női vendéget is, ezzel ellensúlyozva a női szempontok hiányát a geek kultúrában.

Hol hallgathatod?

Címkék