A nyári kánikulában nem tűnik túl jó ötletnek a kinti forróságot lecserélni egy bentire, hiszen a finn szaunában akár a 90 fokot is elérheti a hőmérséklet. Bár érthető az ódzkodás, mégis van értelme nyáron megfordulni a meleg szaunakabinban, hiszen a nyári szaunázásnak is több előnye van. De mire kell ilyenkor fokozottan figyelni?

A pozitív hatások és az ismétlés kapcsolata

Tény, hogy már havi egyetlen szaunázás is pozitív hatásokkal bír, azonban ezek a hatások megtöbbszörözhetőek, ha ennél jóval gyakrabban, vagyis heti kétszer beilleszted ezt az elfoglaltságot a rutinodba.

Ugyanakkor az ismétlés nem kizárólag a rendszerességet foglalja magába, hanem a melegedés és a lehűlés folyamatát is. Vagyis akkor tudod a legjobban kiaknázni a szauna érrendszer-erősítő és bőredző hatását, ha két vagy három körben melegíted fel a tested majd hűtöd le. Időben ez nagyjából egy órát jelent, mert minden kb. 15 perces felmelegedést legalább 10 perces pihenőidőnek és hideg zuhanynak kell követnie.

Ha kedvet kaptál a szaunázáshoz, de nem rajongsz a közösségi programokhoz, nézz szét a SpaTrend oldalán, és válassz magadnak otthonra egy magas minőségű kültéri finn szaunát!

Zuhanyzás szaunázás előtt

Szaunázás előtt mindig javasolt lezuhanyozni, hiszen így tudod lemosni magadról a port, a sminket, a parfümöt és a különféle kozmetikai szereket. Nyáron ezek mellett az izzadság és a fényvédő is növeli a lemosásra váró dolgok listáját, de nem csupán ezért van szükség a kabinba lépés előtti tusolásra.

A kánikulában ugyanis felhevül a test, aminek nem tesz jót, ha tovább melegszik a szaunában, hiszen könnyen túlhevülhet, és ezt rosszulléttel jelezheti. A zuhannyal viszont lehűtöd a tested, ami így fokozatosan fog újra felmelegedni.

A folyadékpótlás elengedhetetlen

Kis túlzással manapság már a csapból is az folyik, hogy napi közel három liter vízre van szükség a megfelelő hidratáltsághoz, de nyáron ez inkább 3 és fél liter. Ennek elsődleges oka a meleg hónapokban az izzadás, hiszen ilyenkor jelentős folyadékmennyiséget veszít a szervezet. Mivel a szaunázás szintén erős izzadással jár, nem meglepő, hogy az egyik aranyszabály a folyadék mielőbbi pótlása.

Azonban van egy kis különbség a téli és a nyári szaunázáskori folyadékfogyasztásban, vagyis míg télen maximum egy pohár vizet javasolnak meginni a kabinba lépés előtt, addig nyáron ajánlott 2-3 pohár vízzel indítani a szaunázást. Végül a kabinból kilépést követően mielőbb jó pótolni az elvesztett vízmennyiséget, lehetőség szerint tiszta vízzel vagy gyümölcslével.

Válaszd a gyors lehűlést!

A szaunázás végeztével ne a zuhanyzóba vezessen az első utad, hanem lehetőleg mártózz meg egy hideg vizes dézsában, hogy a tested gyorsan visszahűljön. Ekkor ugyanis a hideg víz hatására összehúzódnak a bőrfelszín közeli erek, valamint edződik a szív, az érrendszer és a bőr rugalmassága is.