A jó minőségű faanyagért sajnos még manapság is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Emiatt viszont sokan úgy döntenek, hogy inkább bele sem kezdenek a munkába. A kudarctól való félelem sokakat elriaszt attól, hogy saját kezűleg készítsék el a bútoraikat, pedig ez a folyamat korántsem annyira bonyolult, mint amilyennek először látszik. A fahatású lemezeket pedig éppen erre az esetre találták ki.

Mit értünk fahatású lemez alatt?

A fahatású lemezeket az a cél szülte, hogy a jó minőségű, de valamiért nem hibátlan faanyagot is megfelelően hasznosítani lehessen. A fahatású lemezek nem minden eseteben faipari hulladékból készültek. A legtöbbször olyan anyagokból préselik, amelyek önmagukban valamiért nem lennének alkalmasak a felhasználásra, mert például valamilyen repedés vagy csomó található rajtuk, így nem lehet egyéb célokra alkalmazni.

A fahatású lemezek esetén fa rétegeket préselnek egymásra valamilyen ragasztóanyag segítségével. A rétegeket úgy helyezik el egymáson, hogy azok szálirányai merőlegesek legyenek a szomszédos szintekre. Az eredmény egy stabil, jól fúrható, kiválóan szerelhető lemez.

Miért tud a fahatású lemez költséghatékony lenni?

Ha egy azonos minőségű fahatású lemezt és egy tömör fából készült vagy táblásított fenyő lemezt veszünk, általában a fahatású tábla ára lesz kedvezőbb. Elképzelhető, hogy az árkülönbség nem lesz annyira jelentős. A munka teljes költsége azonban valószínűleg érezhetően kisebb lesz.

A fahatású lemez azért tud költséghatékonyabb lenni, mert nagyon egyenletes, jól kezelhető anyag. A rétegezés miatt kicsi az esélye annak, hogy fúrás, fűrészelés közben a lemez repedjen, vagy megsérüljenek a szélei. Mivel kevesebb az elrontott munkadarab, kevesebb hulladék keletkezik, összességében sokat spórolhatunk.

Mire lehet használni a fahatású lemezeket?

Ezeket az anyagokat tulajdonképpen bármilyen olyan célra használhatjuk, amelyre a fa lemezeket alkalmazzák. Sőt, a fahatású lemezek a kötőanyagnak köszönhetően könnyebben állnak ellent az időjárási hatásoknak, a gombásodásnak vagy a nedvességnek. Éppen ezért akár nedvesebb környezetben, kényesebb területekre is alkalmas.

A fahatású lemezekből készülhetnek bútorok, burkolatok, berendezési tárgyak, de akár masszív burkolatok is. Sokan lépcsők készítéséhez, térelválasztók szereléséhez is használják, hiszen a nagy tehernek, a taposásnak is ellen tudnak állni.

Az egyetlen hiányosság, hogy a lemezek felületén néhol kisebb folytonossági hiányt, benyomódást, foltot láthatunk. A lemezeket ezért általában valamilyen felületkezelés után, festéssel, alapozással ellátva szokták alkalmazni.

Mit kell tudni a fahatású lemezek alkalmazása előtt?

A fahatású lemezek jobban ellenállnak a vetemedésnek és a kártevők támadásának, mint a hagyományos faanyagok. Ha ilyen lemezzel kell dolgoznunk, nincs szükség előzetes szárításra, vagy arra, hogy a hajlás, púposodás ellen préseljük vagy lesúlyozzuk az anyagot.

A fahatású lemezeket ma már akár webáruházból is megrendelhetjük. Az OSB Futár például ki is szállítja a megrendelt lemezeket, így nem kell bajlódni azzal, hogyan vigyük a munka helyszínére az anyagot. Ha eddig nem mertünk belevágni a házi famunkákba, ezekkel a lemezekkel bátran megtehetjük. A fahatású lemezekkel mindig kényelmesen és gyorsan dolgozhatunk.