Az Exchange Traded Funds, vagyis az ETF-ek kifejezetten népszerű kereskedési formátumnak számítanak a kiskereskedők körében. Többek között ezért is tartottuk indokoltnak, hogy külön bejegyzés keretei között foglalkozzunk velük. Szót fogunk ejteni tehát a sajátosságaikról, az előnyeikről, emellett pedig a vásárlásuk gyakorlati lépéseire szintén ki fogunk térni. A bejegyzés elolvasása remélhetőleg segítséget nyújt abban, hogy egy potenciális kereskedési formátummal bővíthessük a portfóliónkat.

Pontosan mit értünk ETF alatt?

Az angol nyelvű elnevezést magyarra fordítva tőzsdén kereskededett befektetési alapról beszélhetünk az ETF-ek esetében. Egy értékpapír csoportnak minősül, amelynek a vételére és eladására adottak a lehetőségek.
Az ETF-ekkel a tőzsdén zajlik a kereskedés, ennek megfelelően a hozzájuk köthető árfolyam is folyamatosan mozgásban van. Fontos tudni, hogy ETF-be fektetve mindig a befektetési alap mögött található termékbe tesszük a pénzünket.
A kisbefektetők körében egészen népszerű formátumnak számít az ETF az utóbbi időben, amely jellegét tekintve passzív befektetési formának minősül.

Milyen előnyökkel járhat az ETF-ekkel való kereskedés?

A részvényekkel való összehasonlításban az ETF-ek magasabb likviditással bírnak, ennek megfelelően a napon belüli ügyletekhez ideális választást kínálnak. A többi választható eszközhöz viszonyítva ráadásul alacsonyak a költségek is az ETF-ek esetében, ami szintén előnyként említhető.
Egyetlen termék vagy szolgáltatás helyett több, egymástól különálló üzletbe történik a befektetés, ennek megfelelően a kockázat mértéke is alacsonyabb lesz. A legtöbb ETF kapcsán egyébként elmondható, hogy egy adott indexet követ nyomon annak függvényében, hogy a befektetési alap pontosan melyik típusba tartozik.
Mivel egyszeri alkalom helyett folyamatos befektetésekről beszélhetünk az ETF esetében, ezért magasabb megtérülési rátával is lehet kalkulálni vele kapcsolatban.

Miként zajlik az ETF vásárlás a gyakorlatban?

Az ETF-ek vásárlását illetően ugyanazt a folyamatot érdemes elképzelni, ami a részvények tőzsdén történő megvásárlása kapcsán történik. Az egyedüli eltérés abban merül ki, hogy az ETF-ek kapcsán alacsonyabb kezelési költségekkel lehet számolni.
Ami az ETF ügyletek teljesítésének díját illeti, a Random Capital esetében a következő tételekkel tudunk kalkulálni. Hogyha napon belüli zárásról van szó, akkor a teljesítési díj mértéke 0,15% lesz, a minimális érték pedig 6,5 euro. Napon túli zárásnál pedig 0,25% lesz a teljesítési díj mértéke, az alsó határ pedig 6,5 euro.
Az ETF-ek kapcsán nem árt még tisztában lenni azzal, hogy az árukat a mögöttes termékek, illetve eszközök értékét alapul véve határozzák meg.