Hogy miért? A válasz egyszerű. Mert a világjárvány okozta változások több okból is ezt követelik meg. Először is, mindenhonnan azt halljuk, hogy amennyire csak lehet, minimalizáljuk a személyes kontaktusokat és csak a legszükségesebb esetekben hagyjuk el otthonainkat. Ameddig néhány hónappal ezelőtt még napi szinten tértünk be egy-egy üzletbe, addig most, lehetőleg heti 1-2 alkalomra kell csökkentsük mindezt.

Sőt, azt is megtehetjük, hogy teljesen kiiktatjuk a személyes vásárlást a mindennapjainkból, mert már komplett hétvégi nagybevásárlásokat, ruhatár megújítást, elektronikai és egyéb háztartási dolgok beszerzését is elintézhetjük anélkül, hogy ki kéne tennünk otthonról a lábunkat. De naponta házhoz rendelhetjük az ebédünket, vagy ha csak egy doboz fagyit kívánunk, esetleg reggelinél szembesülünk azzal, hogy elfogyott a friss kenyér a házból, azt is rendelhetünk csupán pár kattintással.

A vállalkozások haladnak a korral

A megnövekedett igényeknek megfelelően most azok is webshopot készítenek és online rendelésre térnek át, akik eddig csak kacérkodtak a gondolattal. Régi vevőik megtartásáért, és az újak megszerzéséért szinte megkerülhetetlenné vált, hogy amennyire csak lehet, a cégek átalakítsák vevői stratégiáikat és azokat célozzák meg, akik az internetes vásárlást preferálják ezekben az áldatlan, járvány okozta időkben.

A túlélés egyik legjobb módja is egyben

Sokan éppen azért térnek át online rendelésre és webshopos kiszolgálásra, mert ez jelenti a mentsvárat számukra miután kénytelenek voltak bezárni a fizikai boltjukat. Mivel innen már nem érkezik bevétel, és sok esetben az alkalmazotti béreket, a helybéreket valamiből mégis ki kell teremteni, a webshopra való áttérés nagy segítséget jelenthet biztonságos(abb) anyagi helyzetük megteremtésére.

Sok kereskedőt kifejezetten az online értékesítés menthet meg attól, hogy teljesen le kelljen húzniuk a rolót. De általánosságban még így elmondható, hogy vannak olyan webshopok is, amik kifejezetten megsínylik ezt a nehéz időszakot. Azok, akik luxuscikkek forgalmazásával foglalkoztak eddig is, mert ameddig a higiéniai árucikkek megrendeléseinek száma csaknem megnégyszereződött, a szórakoztató elektronikai cikkek online vásárlása pedig megduplázódott, addig ezeknek a luxustermékeket forgalmazó cégeknek a bevétele látványosan nagyot csökkent.

Mind a kereskedők, mind pedig a vásárlók kezdenek hozzászokni a kialakult helyzethez és élnek az online rendelés adta lehetőségekkel. Egyre többen helyezik már eddig is működő webshopjukra a fókuszt, de olyanok is vannak, akik - meglátva az ugrásszerűen digitalizálódó piacban rejlő lehetőségeket - most indítják el online kereskedésüket. Hiszen az online áruforgalom sok hazai kereskedő számára akár a túlélési esélyét is jelenthet.