A hőkamerák a modern kori vagyonvédelem high-tech megoldásai közé tartoznak, képletesen szólva egyértelműen a legfelső polcon van a helyük. Többek között ezért is gondoltuk úgy, hogy legalább egy bekezdés erejéig mindenképpen foglalkoznunk kell velük. Egyaránt bemutatjuk tehát a működésüket, szót ejtünk a hasznosságukról, továbbá a távcsöves változatoknak is szentelünk egy külön bekezdést.

Hogyan működik a hőkamera?

Fontos tudni, hogy az abszolút nulla foknál, vagyis -273 foknál melegebb minden egyes fizikai anyag az emberi szem számára láthatatlan infratartományban elektromágneses sugárzást bocsát ki. Pontosan ez az az alapelv, amelyen a hőkamera működése alapul.
Mégpedig olyan formában, hogy a hőkamerába szerelt érzékelő ezt a sugárzást képpé formálja, a különböző hőmérsékletű felületeket pedig eltérő színekkel ábrázolja. A magasabb hőmérséklettel bíró testek több infravörös sugárzást bocsátanak ki, vagyis a sugárzás mértéke szorosan összefügg a tárgyak hőmérsékletével.
A hőkamera működése kapcsán még fontos tudni, hogy a hőmérséklet helyett az infra tartományú sugarak érzékelésére képes.

Milyen módon lehet alkalmazni a hőkamerát vagyonvédelmi célokra?

Röviden megfogalmazva a hőkamera azt is látni fogja, ami a normál készülékek segítségével egyenesen elképzelhetetlen volna. Tehát az ipari telephelyek, raktárak és logisztikai központok vagy építési területek gyengébben megvilágított területeinek a pásztázása is megoldható hőkamerával.
Akár az illetéktelen szándékkal behatolók távoltartásáról vagy a kártékony rágcsálók és vadon élő állatok észleléséről van szó, a hőkamera mindenképpen komoly segítséget jelenthet. Mindössze annyi lesz a teendő vele kapcsolatban, hogy a leginkább optimálisnak vélt helyre felszereljük. Így a készülék képes lesz minden olyan mozzanatot és változást érzékelni, ami a számunkra is fontos lehet.

Az éjszakai távcső hasznossága

Nem csak a falra rögzíthető hőkamerákban lehet gondolkodni vagyonvédelmi megfontolásból, hanem a kézi távcsövek hőérzékelővel ellátott modern változatai szintén kiváló eszköznek bizonyulhatnak. Főként akkor, hogyha a telephelyünkön vagy az irodánk környezetében éjszakai őrt alkalmazunk.
Amikor a biztonsági őr megteszi a szokásos sétáját az épület körül, akkor a Hikvision hőkamerás távcsövön keresztül is megbizonyosodhat a környék háborítatlanságáról. Vagyis tényleg nem lehet majd elbújni előle.
Ez a fejlett technológiai megoldás pedig olyan készültséget eredményezhet, amivel távol lehet tartani a nemkívánatos személyeket. Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy a vagyonvédelem mellett többek között a vadászok körében is kifejezetten népszerűnek számítanak a hőkamerás megoldások.