A hosszú hónapok, melyeket bezárva töltöttünk a gyermekekre is hatással voltak. Hiszen ők sem mehettek óvodába vagy iskolába, így barátaik nélkül kellett átvészelniük ezt az időszakot. Sok gyermek nehezen beszélget, vagy mondja el érzéseit. De a szülők természetesen kíváncsiak arra, hogy mit gondol gyermekük vagy épp mi zajlik a lelkében, ez nem volt másképp ez idő alatt sem. Ehhez remek eszköz lehet a szerepjáték.

A gyermekekhez vezető út

A szülők gyakran szembesülnek azzal, hogy a gyerekek nem szívesen beszélnek érzéseikről, vagy épp arról, hogy mi történt aznap az óvodában, vagy az iskolában, hiába is faggatják őket. Ha egy adott szituációról, vagy érzésről nem szeretne beszélni a gyermek, akkor más módot kell keresni arra, hogy megértsük. Itt jön képbe a szerepjáték. Ekkor egy általa választott szerepbe helyezkedhet bele, amelynek segítségével betekintést enged gondolataiba és ezzel együtt érzéseit is megérthetjük.

Ehhez pedig elegendő néhány olyan eszköz, tárgy, amely rendelkezésünkre áll és akár otthonunkban is megtalálható. Egy egyszerű papírdobozból készülhet például autó, vagy repülő. Pár pléddel, lepedővel egy igazi erődöt varázsolhatunk a szobába. Néhány plüssel pedig berendezhetünk egy kórházi rendelőt, vagy akár egy osztálytermet. De ha még több szerepjátszó eszközt keresnél, látogass el a Játékliget oldalára!

A szerepjáték sokszínűsége

Amikor a gyermek egy szerepbe helyezkedik bele, akkor mindig a saját élményeiből merít. Legyen szó egy adott szituációról, helyzetről vagy mintáról, ezek mind fontosak az ő életében. Érdemes megfigyelni játékukat, reagálni, vagy akár bekapcsolódni, hiszen így sokkal több mindent megtudhatunk róluk, mint egy nekik szegezett kérdésből. Sőt, a szerepjátékok segíthetnek feldolgozni a rossz élményeket, oldják a feszültséget, segítik kimutatni az érzéseket, illetve megoldást is nyújthatnak a különböző problémák megoldására.

Emellett még számos más területen is rendkívül hatékony eredményekkel szolgálhatnak a szerepjátékok. Egyrészt nagymértékben fejlesztik a kreativitást, hiszen minden egyes játék, valamint a szereplők is a gyermekek fantáziájának hatására születnek. Másrészt egy szerepbe bújva megtapasztalhatja, illetve megértheti a gyermek mások érzéseit, amellyel kiválóan fejlődik az empátiája. Ezzel együtt pedig személyisége is fejlődhet, megtanulja kezelni a különféle helyzeteket.

Továbbá a gyermeknek lehetősége nyílik megtanulni saját érzelmeit kezelni, kimutatni, esetleg viselkedését szabályozni.

Végül a szereplők bőrébe bújva új kifejezéseket, szavakat tanulhatnak, amellyel gazdagodik szókincsük.