Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Reggelik, főúri vacsorák és házias aranygaluska Ybl Miklós egykori szivattyúgépházában - nyit a Felix Kitchen & Bar

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2019. 04. 24. 22:27

A Várkert-kioszk sok funkciót ellátott már a fővárosban, a századelőn közel 40 évig üzemelt vendéglátóhelyként is. Több kitérő után most ismét visszatért ehhez a szerephez: egy elegáns étterem és bár költözött be FELIX néven, utalván az építészzseni fiára. Alkalmi helyet képzeljünk el, nemzetközi trendeket követve, magyar hagyományokra is építve. Párizsból érkező hallal, nádudvari magyar tarkával, klasszikus koktélokkal, pazar kilátással büszkélkedő, fűtött szivarterasszal.

A budapesti városképhez rengeteget tett hozzá Ybl Miklós építészgéniusz, a XIX. század legjelentősebb magyar mestere. Olyan épületeket köszönhetünk neki, mint például a Magyar Állami Operaház, a Pollack Mihály tér palotái, a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc templom, a Várkert Bazár, de a Szent István Bazilika művezetőjeként is dolgozott.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

1875-83-ig épült Ybl tervei szerint a pompás Várkert Bazár, végső akkordként pedig megkezdték a Várkert-kioszk építését is. A neoreneszánsz épületben szivattyúrendszert, gőzkazánokat "rejtettek el" bravúrosan, emeletén a gépész lakását alakították ki, északi részén kávézót nyitottak, miközben az épület gyomrában gépek dolgoztak, hogy a Várba megfelelő minőségű és mennyiségű vizet nyomhassanak.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Idővel persze ez a funkció már elavulttá vált, így a század elején a kioszkot "átadták a népnek", és kártyatermek, kávézó, étterem költözött a falai közé. A mi emlékeinkben a '90-es évek Várkert Kaszinójaként élhet, amihez a szerencsejátékon felül nívós konyha társult, hosszú ideig Vomberg Frigyes vezetésével.

A kulinária tehát közel sem ismeretlen a történelmi épületben, ami a közelmúltban történt teljes felújítás után hamar rendezvényhelyszínné és kiállítótérré lényegült Ybl Budai Kreatív Ház néven. Igazi labirintus lett korhűen helyreállítva, kortárs dizájnnal vegyítve. Körülbelül féléves munka előzte meg a vendéglátás reformálását is, FELIX pedig áprilisban hivatalosan is bemutatkozik a nagyközönségnek.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Mi újat adhat egy bár és étterem (hamarosan pedig terasz is) a környéknek, a turistáknak, a gurméknak? Az elegancia mindenképp kiemelendő. Persze nem előírás, hogy nercbundában érkezzenek a vendégek, hiszen éppen mellettünk bokavillantós farmerben szivarozott egy úr. Viszont mind a régi és az új kontrasztja, mind a vendéglátás stílusa, és ahogy később kiderült, a drága alapanyagok is nívós vendégkörre lettek formálva. FELIX egy olyan üzletember, aki elegáns, prémium kategóriás autóval jár, japán whiskyt iszik és langusztát vacsorázik, de hétvégén örömmel látogatja meg a nagyszüleit vidéken, hogy paprikás csirkét egyen velük vasárnap délben.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Az étteremnek három része van: a belső tér, a kinti, üveggel félig zárt loggia és az épület előtti terasz, ami igazán a nyári szezonban indul majd be, szóval erről nem is szólunk. A benti rész szinte összeér a kiállítótérrel: nagy belmagasság hangsúlyos világítótestekkel és elegáns bárral. Kint az üveges megoldásnak köszönhetően szellős, nyitott érzetünk van, ezért már most különösen népszerű akár reggel, mikor az ébredő várost láthatjuk, akár este, mikor lebilincselő panoráma tárul a vendég elé: a Budai Vár, a Várkert Bazár, a Lánchíd is közel van.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

FELIX korán kel, már 07:30-tól reggelizhetünk nála. Amellett, hogy nyilván a nemzetközi trendekhez is igazodnak, azért klasszikusokba is bele lehet futni. Így fordulhat elő, hogy jól megfér egymás mellett az acai bowl (1890 forint) és a tejföllel, ajvárral kínált bundás kenyér (1990 forint). Avocado toast (2590 forint), Eggs Benedict (1990 forint), péksütik a legjobb budapesti pékektől, zabkásák (1790 forint), bagelek (1990 forinttól) is megtalálhatóak a reggeli menün.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Sőt, ha valaki ázsiai módra levessel indítaná a napot, akár a ház ramenjét is megrendelheti a reggeli órákban. Zhao Zhou teákkal, hidegen préselt gyümölcs dzsúszokkal, smoothiek-kal kísérheti le őket. Nekünk nagyon tetszett a csupa gyümölcs acai bowl és szuper volt a lazacos bagel is, gazdagon krémsajttal, hozzá zöldségekkel.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A hely "nagy menüje" egyértelműen gondosan válogatott és drága alapanyagokra épít, a konyha főnöke pedig Kovács Árpád, aki remek helyeken bizonyította be, hogy tudása magas szintű gasztronómiát képvisel. Dolgozott többek között a Pierrot-ban, a Vár: a Speiz-ben, a La Perle Noire-ban is. A FELIX gasztronómiai koncepciójának kidolgozásában fontos szerepet játszik még Berényi András, koktélfrontról, Ódor András. Az ötletgazda pedig az a Pintér Máté, akinek számos budapesti vendéglátóhelyet köszönhet a város.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Érdekes, hogy a FELIX igazán hal- és húshangsúlyos, és nem szeretne kompromisszumokat kötni, még a jól hangzó "go local" szemlélet ellenére sem, vagyis nem törekszenek a komponensek kizárólag magyarországi beszerzésére. Persze, ha jó minőségű az itthoni alapanyag, örömmel dolgoznak vele, így vannak egy például a nádudvari magyar tarka és a bárány húsával is. A lapos osztriga Bretagne-ból, a wagyu hátszín Japánból, a flank steak Ausztráliából érkezik.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Az étlapon tisztán látszik, hogy próbálták a világtrendeknek megfelelően összeállítani, kategóriájában valószínűleg megállná a helyét Osakától Dubajig. A FELIX étlapját lapozni lehet, feltűnően sok tétellel készülnek, sokfélét kínálnak egyszerre, ami mostanság kevés helyen jellemző. Így megfér rajta az előétel, saláta, leves, a rengeteg hal, grill, a hozzájuk választható köret és mártás, valamint a ház kedvencei, a desszertek és a közösen fogyasztható tételek is.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Előételeik közül mi a libamáj, yuzus ponzu-ra (4900 forint) szavazunk. Kóstoltunk továbbá fűszeres homár bisque-t, garnéla dumplinggal (2900 forint), egy nagyon korrekt sonkaválogatást (3900 forint), melyre abruzzo-i, Serrano és ibériai Cebo is került.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A kamcsatkai rák (9900 forint) aioli-ban pihen, és zöldalmával, daikon retekkel kínálják, ráadásul különleges "bánásmódot" kap, mivel szárazjéggel hűtik le egyfajta produkcióként már az asztalunknál. (Az édeskés, különleges rák ízét mi nem biztos, hogy aiolival nyomtuk volna el.)

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fantáziadúsak a köretek, ami jó húzás a grill ételek mellé: a gratinírozott édesburgonyát, a diós, joghurtos sült céklát és a langyos sült kukoricasalátát is kedveltük. A legkedvesebb étel egyértelműen a french rack báránygerinc (7900 forint) lett.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Omlós, remekül elkészített a bárány, bármelyik körettel jól működik. Ízletes volt az ausztrál flank steak is (9900 forint), különleges étel az étlapon a languszta (18 900 forint) is, ami miso-s vajjal érkezik. Igazi "főúri" fogás.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Ami pedig egy remek geg az étkezés végére: kitaláltak egy minimum 2 személyes aranygaluska tálat (2690 forint) vanília sodóval és sóskaramella fagyival, pekándióval. Igazi puha, forró nosztalgia, ami fölött megéri ellamentálgatni. Lehet, egyszerűek vagyunk, de nálunk a klasszikus aranygaluska rálicitált a kamcsatkai rákra.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Tekintélyes borválasztékkal bírnak, ami már induláskor mintegy 320 tételes szelekciót jelent. A koktélok is fontos bázisai a bárnak - pláne azzá válnak majd a terasz kiteljesedésénél, a nyári szezon kezdetével. Addig pedig hivatalosan is megnyit FELIX, ráadásul áprilisban bevezetésképp 20% kedvezmény jár az ételek árából.

Hasonló tartalmak

Admin mode