Tippek hosszú sétákra, gyerekbarát kulturális helyek, zöldboltok, refillpontok, izgalmas játszóterek és családbarát vendéglátóhelyek egy térképen – megjelent a „Budapest gyerekkel” térkép.

Nyári Fruzsina, a Fuss babakocsival mozgalom, a Babagúz és a Lottirose turisztikai szolgáltatók alapítója férjével, Nyári Zsolttal és két gyermekükkel együtt mindig is szerettek utazni – mivel ismerik a gyerekes utazás nehézségeit, vállalkozásaik is arra épülnek, hogy a családi utazásokat tegyék gördülékenyebbé. Fruzsi egy írországi nyaralás során szembesült vele, hogy milyen nehéz külföldiként, kisgyermekkel felfedezni egy új várost – majd arra jutott, hogy sokszor budapestiként sem tudjuk, mennyi remek lehetőség van, ha kisgyerekes programot keresünk. Így aztán a Babagúz gondozásában, Babics Anna kreatív tervezővel, Báthori László és Lengyel-Szabó Zita grafikusokkal együtt megalkották a Budapest gyerekkel térképet.

A térkép úgynevezett „slow&green” szemlélettel kifejezetten azokra a helyekre koncentrál, amelyek egyszerű, lassú élményekkel gazdagítják a kisgyerekeseket – kreatív játszóterek, belvárosi, apró könyvesboltok, vendéglátóhelyek és a legjobb családi programok gyűjteménye. A térkép alkotóinak az volt a célja, hogy esztétikus, kézbe fogható iránytűt adjanak a kisgyerekes családoknak: így kerültek fel a válogatásba a legjobb dombról legurulós helyek és a legzöldebb parkok, természetes játszóterek, művészeti intézmények, közösségi helyek, kedves kávézók, gyerekboltok, klasszikus budapesti kedvencek, és most felfedezett titkos sarkok.

Babakocsibérlő ügyfeleinktől gyakran megkaptuk a kérdést, hogy merre induljanak, ha nyugodt, élményekkel teli napot szeretnének eltölteni a városban. Kiadványunk vállaltan szubjektív válogatás azokból az elsősorban belvárosi vagy könnyen megközelíthető helyekből, amelyeket bátran ajánlunk kisgyermekeseknek” – mondja Nyári Fruzsina, a Babagúz babaholmi-kölcsönző tulajdonosa.

A Budapest gyerekkel térkép fontos eszköz lehet egy kisgyerek első évében ahhoz, hogy környezetének megismerését Budapest válogatott, barátságos helyeivel kezdje. A térkép számunkra nemcsak egy kiadvány, hanem kiindulópont egy sokakat érintő párbeszédhez: mit kell és mit lehet tenni azért, hogy egy nagyváros családbarát, hívogató és élményeket nyújtó legyen” – mondja Babics Anna, a térkép kreatív tervezője.

A térép angol és magyar nyelven első nyomásban 1000 példányban készült el, jelenleg a Babagúz webshopjában, a Lottirose Deák téri csomagponton és partnereiknél érhető el, de december 15-én a Pici Piacon is megvásárolható. A térképet Paár Julcsi népdalénekes, Remete Tibor Highlights of Hungary-alapító, Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért alapítvány megálmodója, Urbán-Váradi Alexandra, Bitay Andrea és Farkas Lackó bloggerek márkanagykövetként segítik. Ezen felül a térkép megvásárlásakor 100 Ft-tal támogatjuk az Amigos a gyerekekért alapítványt. A Budapest gyerekkel applikáció a tervek szerint 2020 tavaszán debütál.