Budapestre specializált költői kérdés, hogy hány nápolyi pizzázót bír még el a Kazinczy utca – de a frissen nyitott Digónak nem nagyon kell aggódnia. Eddig is a város legnépszerűbb pizzázói között voltak, de most olyan jó pizzát csinálnak, mint még soha.

A nápolyi pizzamánia 2015-ben egy újságcikkel és egy heteken át kígyózó, hosszú sorral kezdődött a Madách téren, és egy pár éve már lázban tartja Budapestet – az elmúlt években egyre több olyan pizzázó nyílik, ami nápolyi stílusú pizzát készít. Vannak persze nagy öregek, akik az egészet beröffentették – a Digó az egyik oszlopos tagja volt ennek a társaságnak.

A 2017-es Gourmet Fesztiválon debütáló Digó eddig is a fesztiválok nagy kedvence volt, a belváros is sok pizzát falt fel náluk az Akváriumban, ahol pop-up jelleggel voltak jelen, sőt, idén már a Rómain is kóstolhattuk őket. Sok helyen megfordultak, de állandó egységük még soha nem volt – most végre ezt is kipipálhatják.

A Kazinczy utcai helyiség megszületésében segítségük is volt: Gerendai Károly, aki annak idején „felfedezte” a Digót, társtulajdonosként van jelen az egységben. „A pizza a gurmé és a mainstream tökéletes elegye. Nagyon széles tömegeket mozgat meg, ugyanakkor egy megfelelő darabhoz elengedhetetlen a minőségi alapanyagok használata” – magyarázta Gerendai, hogy a fine dining után miért szállt be egy pizzaüzletbe is.

A helyiség nem túl nagy, összesen 30-32 ember tud leülni egyszerre, télvíz idején viszont igazi menedék: a 450 fokra hevített nápolyi kemence – amit direkt a Kazinczy utcába építettek – igazi bekuckózós meleget terít az étteremre, még a legzimankósabb napokon is. Az enteriőr a nápolyi pizzázók stílusát viszi tovább: a minimalista indusztriális dizájnt jelen esetben kényelmes, színes plüss ülések dobják fel.

A pizzakínálat nincs túltolva – és ez rendjén is van így. Négy állandó, klasszikus darabot tartanak fent, a már jól ismert Marinara (1990 Ft), Margherita (2290 Ft), Bianca (2290 Ft) és Margherita D.O.P. (2890 Ft) mellé még pár tétel közül választhatunk – ez jelenleg négy darab, ami időszakosan akár változhat is, de Papp Zoltán alapító szerint nem akarnak tíznél több pizzát.

A megadott pizzákra viszont kérhetünk extra feltéteket, és két előételből is választhatunk. A kiegészítők – a kávék, alkoholos és alkoholmentes italok – szintén jól illeszkednek az olasz tematikába. A sör és a bor magyar, de kávék közül kérhetünk ristrettót, doppiót, cortadót, az italok között pedig találunk Bellinit, Fernet Brancát, Esspresso Martinit és grappát is.

Leszámítva azt, hogy jóval kényelmesebb körülmények között fogyaszthatjuk el a pizzánkat, mint eddig, a legnagyobb változás a készételek minőségben van. Hiába ugyanis a szaktudás és a minőségi alapanyagok, ha a 40 fokos fesztiválsátor nem tesz jót a kigombócolt pizzáknak. Nem beszélve arról, hogy a pizzasütés mesterség – nagyon nem mindegy, hogy a tésztakészítésért és a sütésért valaki rendszeresen felel, vagy csak alkalmanként. A fix konyha azt is jelenti, hogy mostantól tudnak kalkulálni az állandó hőmérséklettel, páratartalommal és sok más egyéb tényezővel, ami mind befolyásolja a végeredményt. Ami még soha nem volt olyan jó, mint most.

Az előételek közül – különösen most, a téli időszakban – vétek kihagyni a kemencében sült burratát (1490 Ft). A házi paradicsomszósszal öntözött, agyagedényben sült burrata forrón, és bugyogóan kerül az asztalra, egy pizzányi diós pizzakenyérrel. Hogy a megfelelő végeredményt kapjuk, jól össze is kell őket keverni, majd a pizzaszeletekkel kitunkolni a nyúlóssá vált szószt – ez a hab a tortán. Bár az előételek között találjuk, ha valaki egyedül rendeli be, simán elmegy egy főfogásnak is.

A speciál pizzák közül jelenleg négy van versenyben, és elég erős mezőny. A friarielli és nápolyi szalámi pizza (2890 Ft) egy vékony, csípős, kolbászra emlékeztető olasz szalámival és értelemszerűen friariellivel, ezzel a népszerű, olasz zöldséggel, a spenótra emlékeztető, kesernyés levéllel érkezik. Ez a pizza ideiglenes étlapra készült, de népszerűsége miatt fent tartják az étlapon.

A nápolyi calzone (2890 Ft) telitalálat: a szép, halványbarnára sült, kívül roppanós, belül puha pizzatáskából csak úgy bugyog elő a megolvadt mozzarella és ricotta, ezen kívül pikáns salsiccia teszi még tüzesebbé a melegítő pizzát.

A legkevésbé a szarvasgombás (2990 Ft) pizza sikerült – a nemes alapanyaggal olyan bőkezűen bántak, hogy elnyomta az egész élményt. Néha a kevesebb több, és bármilyen hihetetlen, ez még a szarvasgombára is igaz lehet.

Összességében azonban nagyon jót tett a Digónak egy fix hely – és mivel sokkal durvább terepen is bírták már a kiképzést, egy-két héten belül bizonyára a Kazinczy utcában is beáll minden a tökéletesre. Azoknak pedig, akik aggódnak, hogy a későbbiekben is feltűnik-e a Digó a nyári rendezvényeken, a Kazinczyból üzenik, hogy aggódalomra semmi ok, „the show must go on” – a fesztiválokon továbbra is bérelt helyük van, illetve a tervek szerint a Rómain és az Akváriumnál is ott lesznek, ha Tél kapitány visszavonul.