A National Geographic magazin nemzetközi honlapja összeszedte, hogy milyen utazási célpontokat ajánl az olvasóknak 2020-ra. A 25 desztináció közé Magyarország és az Országos Kéktúra is befért.

A Magyar Természetjáró Szövetség adott ki közleményt arról, hogy a világ első számú tudományos ismeretterjesztő magazinja, a National Geographic beválaszotta az Országos Kéktúrát egy olyan, 25 ajánlatot tartalmazó útiélménycsomagba, amin olyan tételek szerepelnek többek között, mint a Kalahári sivatag, a Maldív-szigetek, Kamcsatka, Mostar vagy a Grand Canyon.

A listát komoly munka és egyeztetés előzte meg. A végső sorrendet a National Geographic Traveler's tizenhét különböző országból származó szerkesztőségei és a magazin világjáró szakértői alakították ki. Az Országos Kéktúra – a neve ellenére – nem az egész országot hálózza be, hanem „csak” az északi részét, viszont azt alaposan. Az útvonal 1167 km hosszú, 27 szakaszból áll és 152 bélyegzőpont található menet közben. Mostanáig a teljes távot több mint 6700-an teljesítették, az pedig, hogy hányan túráztak már az egyes szakaszain, megszámlálhatatlan.

Ha az Országos Kéktúrához hozzáillesztjük még a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát, az már kiadja az egész országot, amit Országos Kékkörnek nevezünk. A Kéktúra első útvonalát 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulója alkalmából adták át. Az út ekkor még 910 km hosszú volt. A 60-as évekre vált országosan széles körben népszerűvé a kéktúrázás. Az útvonalat a 70-es években meghosszabbították, majd a rendszerváltással érte el a mostani, teljes hosszát, az Írott-kőnél található egyik végpontja ugyanis az osztrák oldalra esik, ami a szocializmus ideje alatt érthető okból nem volt olyan könnyen elérhető. Pedig az Országos Kéktúra már a 80-as évektől kezdődően vált fokozatosan az Európai Gyalogtúra Szövetség távolsági túraútvonala, az Európai Hosszútávú Vándorutak részévé.