Részletes térképekkel és könnyen befogadható adatokkal követhetjük nyomon Budapest kialakulásának történetét.

Az Átló Magyarország első, kizárólag adatújságírásra és adatalapú vizuális tartalmak elkészítésére szakosodott projektje, amely foglalkozott már Magyarország anyanyelvi-etnikai összetételével, hőmérsékletével, az EP-választásokkal, a vasfüggöny történetével és a budapesti temetőkkel is.
A csapat legújabb munkájában Budapest településszerkezetének történetét dolgozza fel az őskortól 1950-ig,  mikor kialakultak a főváros mai közigazgatási határai. Részletesen megmutatva, milyen települések jöttek létre a területen az évszázadok során, „melyek tűntek el, melyek magjai találhatók meg még ma is, és hogyan kebelezte be a 19. század végére világvárossá vált főváros a környező falvakat, községeket és városokat.” Kezdve ott, hogy a Farkasréten és Csillaghegyen talált tárgyi emlékek szerint 50 000 évvel ezelőtt Budapest területén megjelent a neandervölgyi ember.

A cikkből kiderül, hol és mikor jelentek meg nálunk a kelták, a rómaiak, a honfoglaló magyarok, hogyan települtek be a különböző nemzetiségek, hogyan alakultak ki Rákospalota, Pestszentlőrinc, Kőbánya alapjai, hogyan vált világvárossá Budapest az 1872-es egyesítést követően, és hogyan alakult ki a ma ismert 23 kerület. A böngészéshez mobilnézet helyett asztali számítógépet vagy laptopot ajánlunk a jobb élményért.