Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Igazi várostörténeti csemegével rukkolt elő az Átló portál

Részletes térképekkel és könnyen befogadható adatokkal követhetjük nyomon Budapest kialakulásának történetét.

Az Átló Magyarország első, kizárólag adatújságírásra és adatalapú vizuális tartalmak elkészítésére szakosodott projektje, amely foglalkozott már Magyarország anyanyelvi-etnikai összetételével, hőmérsékletével, az EP-választásokkal, a vasfüggöny történetével és a budapesti temetőkkel is.
A csapat legújabb munkájában Budapest településszerkezetének történetét dolgozza fel az őskortól 1950-ig,  mikor kialakultak a főváros mai közigazgatási határai. Részletesen megmutatva, milyen települések jöttek létre a területen az évszázadok során, „melyek tűntek el, melyek magjai találhatók meg még ma is, és hogyan kebelezte be a 19. század végére világvárossá vált főváros a környező falvakat, községeket és városokat.” Kezdve ott, hogy a Farkasréten és Csillaghegyen talált tárgyi emlékek szerint 50 000 évvel ezelőtt Budapest területén megjelent a neandervölgyi ember.

A cikkből kiderül, hol és mikor jelentek meg nálunk a kelták, a rómaiak, a honfoglaló magyarok, hogyan települtek be a különböző nemzetiségek, hogyan alakultak ki Rákospalota, Pestszentlőrinc, Kőbánya alapjai, hogyan vált világvárossá Budapest az 1872-es egyesítést követően, és hogyan alakult ki a ma ismert 23 kerület. A böngészéshez mobilnézet helyett asztali számítógépet vagy laptopot ajánlunk a jobb élményért.

Hasonló tartalmak

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Budapest

Nőnapi adománygyűjtés Józsefvárosban – Higiéniai eszközökkel segíthetjük a rászorulókat

Adománygyűjtést szervez a Józsefvárosi Önkormányzat nőnap alkalmából, március 5-ig több helyszínen adhatunk le higiéniai cikkeket.

Budapest

Hőhullám a IV. kerületben – Miért mindig Újpesten dől meg a melegrekord?

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, sok közülük Újpesten. Ez a kerület lenne a város legmelegebb helye?

Budapest

Budapest és a bűvös 7-es szám

Rejtélyes oknál fogva a 7-es számot misztikus titokzatosság lengi körül. Ezért megnéztük, mi az, ami kötődik vagy kötődött ehhez a számhoz Budapesten.

Neked ajánlott

A