A legnehezebb mindig elkezdeni a megterhelő fizikai aktivitást edzés formájában. Így sok esetben motiváló videók nézéséhez, hanganyagok hallgatásához vagy idézetek olvasásához nyúl az ember, hogy felébressze magában újra a tüzet és könnyed szívvel induljon el az edzőterem felé.

Azonban vigyázni kell ezekkel a motivációs idézetekkel, mert lehet, hogy elérik a kívánt hatást, azonban nem minden esetben tartalmaznak teljes igazságot. Ennek tudatában kell lennünk, mivel sok esetben kárt is tehetünk saját testi épségünkben, egészségünkben. Ebben a bejegyzésben sorra vesszük a leggyakrabban használt, szinte már elcsépelt féligazságokat, amelyeket saját egészségünk megőrzése érdekében mellőzni kell.

Megalapozatlan motivációs megjegyzések

“Az utolsó két ismétlés a legfontosabb”. Eszerint addig kell edzened, míg el nem jutsz addig a pontig, hogy már nem tudsz több sorozatot végrehajtani. Az edzéseket komolyan kell gondolni és sosem félvállról venni, hanem teljes erőbedobással mindent beleadva. Igaz, hogy el kell érni azt a küszöböt, amely által az ember izomnövekedése megindul, azonban azok az edzések sem vehetők feleslegesnek, amelyeket nem összeroskadásig végzünk. Minden apró mozzanatnak van értelme, mivel sok kisebb mozgással jutsz el a fáradás pontjáig, az izom szemmel látható fejlődéséig. Sokkal többet érünk azzal, ha kevesebbszer, de helyesen végezzük el a gyakorlatokat, mintha többször, de hanyag módon.

Másik ilyen nagyon népszerű meghatározás a “fájdalom nélkül nincs eredmény”. A fájdalom sok esetben annak a jele, hogy az adott gyakorlatot nem megfelelően hajtod végre. Az teljesen természetes, ha a fáradó izom úgymond égni kezd, azonban a fájdalom nem normális. Abban az esetben, ha több alkalommal úgy végződik az edzésed, hogy aztán napokig mozogni sem tudsz, akkor érdemes kikérni egy személyi edző véleményét és szakértelmét.

Mi más vezethet még félre?

Szintén hasonló szélsőséget mutat az a megjegyzés, hogy addig guggolj, amíg nem hánysz. A hányás általában a túlhajszolás jele, és egyáltalán nem jótékony a hatása. Azonban akkor is jelentkezhet, ha nem ettél vagy éppenséggel túl sokat ettél edzés előtt. Fontos, hogy figyelmet fordíts szervezeted jelzéseire.

Nem kell úgy edzened, mint az “őrült” ahhoz, hogy eredményeket érj el. Okosan és kellő megfontoltságból kell edzeni, nem addig erőltetni a gyakorlatokat, amíg össze nem esel és amíg fájdalmaid nem lesznek. Megvan az a határ, amit lehet feszegetni, de nem ér többet, ha folyamatosan túlságosan is túlléped.

Amennyiben szeretnél többet olvasni önmagad egészsége megőrzése érdekében és megtanulni, milyen a helyes testedzés, akkor látogass el a SamanSport.hu weboldalára, ahol számos hasznos cikket olvashatsz.