Az Enjoy Budapest Café kívülről úgy néz ki, mint bármelyik másik kávézó, de ha valaki beles az ablakon, különös dolgoknak lehet tanúja. Mintha csak a jövőben járnánk: az ember belép az ajtón, és egy robot üdvözli angolul. A rendelését egy nagyobbik szállítja ki, rubintvörösen izzó szemekkel. Ez nem egy sci-fi, ez a valóság, Budapesten, a VIII. kerületben a Práter utcában.

A kávézó recepciós robotját Peppernek hívják, ő itt a fő attrakció. Az ajtóban fogadja a vendégeket, megkérdezi a hozzá fordulók nevét és életkorát, állandóan szemkontaktusra törekszik, és le tudja olvasni az arcokról az érzelmeket, ezért érdemes vele megfontoltan cseverészni. Akkora, mint egy hatéves gyerek, de rengeteg zajt képes utánozni – a tehénbőgéstől kezdve a karambolig, és rockzenét is szolgáltat, ha arra van igény. Miközben ő a bejáratnál tevékenykedik, két felnőtt méretű robot az asztalok között egyensúlyozik kávéval, forró csokival a tálcájukon, és ha valaki eléjük áll, udvariasan megkérik, menjen odébb.

Még mielőtt arra gondolnánk, hogy a robotok elveszik szegény pincérek munkáját, vagy éppenséggel a Magyarországot sújtó munkaerőhiány miatt helyezték őket az Enjoy Budapest Caféba, nem árt tisztázni a koncepciót. Az ötlet mögött az E-Szoftverfejlesztő Kft. nevű informatikai cég áll, amely integrált rendszereket fejleszt, beleértve a helyi vállalatok mesterséges intelligenciáját is. Az Enjoy Robotics üzletágat azért hozták létre, hogy még több forrást tudjanak összpontosítani a kutatásokra és fejlesztésekre. A kávézó egyfajta bemutatótér, a hét nagyobb robotot kilenc kisebb egészíti ki, amiket ki lehet próbálni, játszani is lehet velük. A cég így próbálja közelebb hozni a robotikát és a programozást a vendégeknek, különösen a jövő generációjának, a gyerekeknek.

A kávézó tulajdonosa, Csizmazia Tibor igyekszik eloszlatni a kételyeket: ez nem az, amit a Terminátorban és hasonló filmekben látni. „Vannak, akik úgy képzelik el a robotokat, mint teljesen önállóan cselekvő és gondolkozó embereket, akik végül átveszik az irányítást az életünk felett. Valójában azonban a robotok azért vannak, hogy segítsenek nekünk, csak úgy, ahogy itt az Enjoy Budapest Caféban. Ha a robotika valaha is az emberi ellenőrzés nélküli mesterséges intelligencia irányába fejlődik, az még mindig nagyon távol van a mai technológiától.”

Egyszóval még várni kell a pillanatra, hogy a Westworld emberhez megtévesztésig hasonló androidjaival egyezkedjünk arról, hány cukorral kérjük a kávét, ők pedig a saját belátásuk szerint döntsenek. Addig is az Enjoy Budapest Caféban lehet azzal szórakozni, hogy a kis játékrobotok fekvőtámaszozzanak vagy eltáncolják nekünk a Gangnam Style-t.