Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Hollywood Budapestre költözik: CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

Topolánszky Tamás Yvan első nagyjátékfilmjét szeptember 12-től vetítik a hazai mozik. A Casablanca című moziklasszikus születésének történetét dolgozta fel benne.

Az amerikai filmművészet, azon belül is Hollywood klasszikus korszakának egyik legnagyobb hatású filmalkotása a Budapesten született Michael Curtiz (vagy ahogy itthon inkább ismerik: Kertész Mihály) Casablanca című mozija, amiben Ingrid Bergman és Humphrey Bogart volt a két főszereplő. Azon túlmenően, hogy a Casablanca a valaha született egyik legjobb noir, a háborúellenes filmek között is bérelt helye van. Utóbbi vonásáról szól a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot, az előbbit pedig a hangulat, a filmezési stílus szállítja.

A CURTIZ nagy érdeme, hogy nagyon következetesen, minden egyes apró részletében arra a letűnt filmkorszakra emlékeztet, aminek legjobb filmje a Casablanca volt. Fekete-fehér, zárt terekben (például a Pannónia Filmstúdió impozáns épületében) és műteremben forgott, tele van sötét zugokkal meg hosszú árnyékokkal, és mindent befed a sűrű cigarettafüst. A szereplők is úgy beszélnek, olyan, gyakran teátrális gesztusokat tesznek, mintha csak a Casablancát néznénk, és még a melodráma is bő lére eresztve, klasszikus Hollywood stílben jelenik meg benne.

Kertész Mihály nagy filmrendező volt, de egyáltalán nem volt szimpatikus ember. Arrogáns, a nőket szinte tárgyként kezelő, egoista és végtelenül cinikus figura volt, aki folyamatos konfliktusban állt a környezetével, a film pedig, szerencsére, semmit sem idealizál ezen a képen. A Kertészt (vagy Curtizt) alakító Lengyel Ferencről nehéz is levenni a tekintetünket, a vele kapcsolatos érzelmeink állandó csiki-csukit játszanak, mert hol gyűlölni valóan érzéketlen és despota, hol pedig drukkolunk neki nagyratörő tervei megvalósításában, vagy meglátjuk benne az esendő embert. Kertész jelentős ellenszélben dolgozott.

Egyfelől nyomást gyakorolt rá a stúdió, ami a háború miatt kevés filmet forgatott és alacsony bevételt termelt, így égetően szüksége volt egy átütő kasszasikerre. Másfelől a kormányzat is a nyakára ültetett egy hivatalnokot, aki azt akarta, hogy a Casablanca egy háborúellenes propagandafilm legyen, ami az átlagemberek háborúval kapcsolatos véleményét is jelentős mértékben befolyásolja majd. Ezek ugyan Kertésznek is kapóra jöttek, elvégre világhíres és Oscar-díjas akart lenni, az viszont már kevésbé, hogy mind a stúdióvezető Jack Warner, mind a kormányzati hivatalnok folyamatosan beleszóltak a munkájába. Harmadrészt pedig ott volt még nehezítésként a családi szál: Kertész első felesége és vele együtt elhanyagolt lánya (Dobos Evelin), valamint a húga, akit a rendező megpróbált kihozni a holokauszttal egyre terheltebb Magyarországról. De, ahogy mondani szokás, teher alatt nő a pálma, Kertész egy több Oscar-szoborral díjazott filmklasszikust rendezett, és világhírűvé vált.

A CURTIZ nemcsak a fő történetszál miatt érdekes, hanem az egyéb, apró részletek okán is. Nem beszél mellé és nem ítélkezik, hanem csupán megmutat, szinte díszletszerűen, olyan dolgokat, amik annak idején természetesek és hétköznapiak voltak, manapság viszont megvetendők vagy tiltottak – legalábbis a nagy stúdiós amerikai filmekben. Például nem rejti véka alá, hogy akkoriban mindenki láncdohányzott, és azt sem, hogy bizony a szereposztó dívány intézménye meghatározó jelentőséggel bírt, maga Kertész is előszeretettel használta, ha szemet vetett egy-egy kezdő színésznőcskére. A film nem ül fel sem a túltolt egészségtudatosság, sem a metoo vonatára, hanem felnőttként kezelve nézőjét, rá hagyja az ítélkezést, és ez mindenképpen szimpatikus vonása.

A CURTIZ kitér arra is, milyen volt Hollywoodban magyarnak lenni, ki hogyan dolgozta fel a hazátlan állapotot. A Casablancában szintén szereplő Peter Lorre például elfelejtett magyarul, míg a több nyelven beszélő Kertész szörnyű akcentussal beszélt, és sosem tanulta meg igazán jól az angol nyelvet, amiről a nem kimondottan vicces mozi egy elég vicces jelenetben mesél.

A CURTIZ egy kasszasiker eredettörténete, és mély tisztelgés egy nagy fomátumú filmes szakember előtt, ugyanakkor nem kasszasiker, nem a nagyközönség filmje, hanem inkább azoké, akik vonzódnak a filmek és a filmtörténet meséi meg rejtélyei iránt, és akik a finoman játékos filmeket kedvelik. A mozi egyszer még a mába is kikacsint, Donald Trumpra, de akkor is csak finoman teszi: amikor  Kertész a Casablanca főszerepére a későbbi elnököt, az akkor még középszerű színészt, Ronald Reagent javasolja, Hall B. Wallis producer azt válaszolja neki, hogy ő most nem ér rá, mert elment a háborúba, hogy Amerikát újra naggyá tegye...

A film trailere:

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A