Elkészült a városligeti Olof Palme Ház és környékének műemléki felújítása. A Zsolnay kerámiákkal gazdagon díszített épületen több tucat restaurátor majd két évnyi munkával állított helyre és pótolt 6500 elemet, a környező rózsakertbe 1500 tőnél is több különleges virágot ültettek. Így zajlottak az ősszel Millenium Házaként nyitó épület munkálatai.

A 130 évesnél is régebbi, még az 1885-ös Országos Általános Kiállítás Műcsarnokának készült épült állapota kritikus volt 2017 novemberére, így a Zsolnay kerámiákkal gazdagon díszített épület felújítása már időszerű volt. A Liget legszebb épületét a restaurálás során szó szerint „kibelezték”, a későbbi be- és rátoldásokat eltávolították. 

A homlokzatot gazdagon díszítő Zsolnay kerámiák helyreállításán és pótlásán több tucat restaurátor dolgozott. Fontos szempont volt, hogy a kerámiák megóvása érdekében a díszítőelemeket – ha erre lehetőség van – ne sokat mozgassák, hanem az eredeti helyükön restaurálják. Így a helyszínen mintegy 2000 elemet újítottak fel, további 2500-at a külső restaurátor műhelyben, míg legalább ennyi darabot az eredeti Zsolnay mintakönyvek és korábbi felvételek alapján az eredeti gyártási technológia alkalmazásával kellett pótolni.

A neoreneszánsz épület díszítése a pécsi manufaktúra hazai első nagy „dobása” volt, mert bár az 1880-as évek közepén Bécsben vagy Párizsban már ismertek voltak, a Monarchiában, főleg Budapesten még nem akadt sok megrendelésük. Az épületen – ha majd megnézzük – izgalmas részleteket fedezhetünk fel, nemcsak a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek vagy perzsa szárnyas oroszlán bukkannak fel, de a milói vénusz miniatűr mása és egyiptomi nőalakok is feltűnnek, valamint Raffaello, Michelangelo és Leonardo da Vinci arcképe is látható.

Az épület elé tervezett, Zsolnay díszkutat övező rózsakertet is beültették, itt 1500 tő között találunk a „modern rózsafajtáktól” kezdve XVII-XVIII. századból származó típusokat is.  Jelenleg az épületbe tervezett, a Városliget aranykorát idéző kiállítás rendezése és az étterem beüzemelése zajlik. Reméljük, amikor ősszel megnyitja kapuit, valóban mint a Millennium Háza és egy  kulturális közösségi tér lesz, és nem egy elzárt rendezvényhelyszín, mint amilyen sorsra a margitszigeti Casino épülete jutott.