Hosszú hiányérzetet töltött most be a már több mint 25 éves Játéksziget: boltot nyitott a Ferenciek terén. Ezzel két izgalmas dolog történt egyszerre: a Götz baba bolt '90-es évekbeli bezárása után újra van játékbolt a belvárosban, és nem is akármilyen helyszínen: a nemrég felújított és átadott Párisi Udvarba költöztek be, visszahozva valamit a régi bazárjellegből. A bolt óriási és kétségtelenül gyerekbarát: 2 emeleten, összesen 300 négyzetméteren több 10 ezer játékból lehet válogatni. Egy tesztelőtárssal néztünk körül.

Talán mindenki fel tudja idézni az izgatottságot, amikor először járt játékboltban. A Párisi Udvarban nyílt Játéksziget két emeleten tesz rá erre egy lapáttal. Ez az üzlet ráadásul azért számít különlegesnek - azon túl, hogy egy gyönyörű történelmi épület a helyszíne -, mert a 90'es évek óta nem volt játékbolt a belvárosban. Kíváncsiak voltunk, mit tud a legifjabb egység, így egy kisgyermekkel erősítve tesztelő csapatunkat eljöttünk szétnézni.

Felnőtt fejjel leginkább társasjátékért szoktunk játékboltba járni, most azonban más szemmel vizsgáltuk a szortimentet. Merthogy az elég széles: az üzlet két emeletén, összesen 300 négyzetméteren több 10 ezer játékból lehet válogatni. A játékok márka szerint vannak rendezve, és a kicsiktől egészen bébi kortól kezdve a nagyokig tudnak kínálni testhezálló darabot. Ezek egy részét ki is lehet próbálni helyben, sőt van egy szuper kis csúszda, amit szintén használhatnak a gyerekek - ezek után pedig nem is csoda, hogy alig akarnak elmenni innen.

A naprakész újdonságok mellett a régi, jól ismert márkák is kibővített választékban találhatóak a polcokon, amik egy részét ki is lehet próbálni a helyszínen. A játékparadicsomban megtaláljuk a Geomag és Engino építőjátékait, amik nagyban segíthetik a tanulást és a környezettudatosságot (pl. napelemeket is használnak), de kaphatóak a slágernek mondható LOL figurák is.

A kedves állatokból álló nagycsalád, a Sylvanian Families is képviselteti magát egy méretes szekrényen, de van Infinity Nado, Harry Potteres Cludo, igényes grafikájú (és az országban hiányterméknek számító) Djeco, spanyol, kézi készítésű babák - Antonio Juan jóvoltából - és társasjátékok (minden korosztálynak) is. Szuper dolog, hogy magyar terméket is találunk a polcokon, a Kicsi Gesztenye Klub játékait.

A nagy választékban könnyű elveszni, ilyenkor viszont ér segítséget kérni a készséges eladóktól. A Játéksziget pedig nem csak elad, hanem társadalmi felelősséget vállalva ad is: évek óta folytat adománygyűjtő tevékenységet. Bárki behozhatja az üzletekbe megunt játékait, amiket eljuttatnak a rászorulókhoz.

A program nagykövete Lilu, aki minden hónapban ellátogat egy gyermekotthonba vagy egy mélyszegénységben élő családhoz, ahol gyermekeket ajándékoz meg. A Játéksziget szeretné felhívni a gyerekek és a szülők figyelmét, hogy ami számukra már értéktelenné vált, az érték lehet a szegény sorsú gyerekek számára. Arra ösztönzik a szülőket, hogy vonják be gyerekeiket a játékok adományozásába, hiszen ezzel megtanítják nekik a jótékonykodás fontosságát, illetve a gyerekek is aktívan részesülhetnek az érzésből: adni jó.