Burgeres helyekből sosem elég, az olyanokat pedig, ahol egyszerre lehet hamburgert, mexikóit és pastát kapni, végképp megbecsüljük. A Burger Market ilyen – habár a nevéből egyértelműen kitűnik, mi áll a fókuszban, a hatalmas Király utcai és a nemrég nyitott Erzsébet körúti üzleteikben bőven felülmúlják a számításainkat. Sokfélét ehetünk sokféleképpen – mint a piacon, helyben válogathatjuk össze friss alapanyagokból, mi kerüljön elénk.

Bár a Burger Market nem friss szereplő a budapesti gasztroszíntérben, most jött el az idő, hogy szétnézzünk itt alaposabban. A régi elmaradást pótolván leültünk beszélgetni az amúgy a Hadikhoz, a Szatyorhoz, a Púderhez és az egykori Wndrlnd-hez is kötődő tulajdonosokkal, Bosznai Tiborral és Szalontay Tamással. Az ő közös történetük még iskolás korukban kezdődött, majd a kultikus Süsivel, vagyis Süss Fel Nappal folytatódott – alaposan megmerítkeztek a budapesti klubéletben.

Ettől 2007-ben búcsúztak, hogy aztán lassan oda sodorhassa őket az élet, ahol most tartanak: a Burger Markethez.Market – mert mint a piacon, mi magunk állíthatjuk össze az ételünket, szabadon vadászva a friss és házi alapanyagok között, és Burger, mert ez a húzótermék – olyannyira, hogy Amszterdamot és Tel Avivot is megjárták inspirálódásért. Tamásék önképzők, amikor arra volt szükség, baristának tanultak, tavaly pedig végigfesztiválozták a nyarat a Burger Market saját food truckjában, hogy aztán ezzel a lendülettel el is nyerjék alegszebb Food Truck díját a „The Hungarian Street Food Awardson” (a kocsi most a Budapest Parkban parkol).

A burgerek között csak az nem talál magának kedvére valót, aki nem akar: két méret közül választhatunk, sokféle húsból (angus, marha, csirke) vagy épp húsmentes opcióból (van vegetáriánus és vegán változat is), többféle buciból (gluténmentes, teljes kiőrlésű is), házi készítésű szószokból. Mellé édesburgonyát, káposztasalátát, marketsalátát vagy a jó öreg sült krumplit kérhetünk kiegészítésként. Havonta van egy séfajánlat is, ami megkönnyítheti a döntést, de alapvetően ér kreatívkodni. Ha minket kérdeznétek, most egyértelműen Steiner Kristóf vegán, a tőle megszokott keleties ízvilágú specialitását ajánlanánk – ezt nagyon szerettük.

És amint már beharangoztuk, itt nem csak hamburgerezni lehet, hanem reggelizni (van hozzá újhullámos és régivágású kávé), pastázni és akár burritózni is – mindent más standnál, mint egy valamirevaló piacon. A mexikói szekció kialakításában egy ízig-vérig mexikói néni segédkezett – így biztosak lehetünk benne, hogy autentikus ételek kerülnek elénk a faasztalra.

Lengyel Marci (és az URBA stúdió) szépen megtervezett enteriőrjében jólesik elüldögélni, mindegy hogy reggeli, ebéd vagy vacsora a társaságunk. A kicsit ipari, kicsit bisztrós hangulatba pedig időről időre csempésznek élő zenét is, sőt az alapítók apaként azt is tudják, hogy egy gyereksarok is jól tud jönni egy-egy családi eszem-iszom alkalmával.

A nagyobb egységüket a Király utcában (a Deák tér felőli végén), a nemrég megnyitott kistesót pedig azErzsébet körúton találjátok (szintén a Király utcánál).