Budapest legújabb újhullámos kávézója nem akármilyen belső térrel nyílt meg a belvárosban. A SixLetter Coffee enteriőrjét Bonta Gáspár tervezte, akinek belsőépítészeti munkái idehaza és nemzetközileg is figyelmet érdemelnek, így mi sem hagyhattuk ki a látogatást.

Ő tervezte például a szomszédos Mazi görög étterem figyelemre méltó belső tereit is, amelynek tulajdonosai új vállalkozásuk, a kávézó tervezésekor is hozzá fordultak. Vicces egybeesés, hogy a helyiség korábban görög utazási irodaként is működött; Gáspár ennek puritán, fehér, gipszkartonos megoldásokban bővelkedő tereit tervezte át a saját elképzelése szerint. Mindenek előtt utcakapcsolatot teremtett a megnagyobbított ablakokkal, amelyek elé ki lehet ülni a kávéval, és a beömlő fény a benti sarkoknak is javára válik.

Az eredeti vas tartóoszlopok, téglafalak- és mennyezetek felszínre bontásával és hangsúlyozásával a még mindig divatos indusztriál hangulat uralja a kávézót. A kérdésre, hogy mit szeret ebben a stílusban, Gáspár azt válaszolja: az őszinteséget. És a transzparenciát, átláthatóságot – mutat a kilógó vezetékekre a pult alatt. Nincs ok a titkolózásra, és ezt a koncepciót tükrözi a látványkonyha is, ahol az Eggs Benedictünk elkészültét a bejárat melletti asztaltól is részleteiben nyomon tudtuk követni.

A kávézó tágas és nagy belmagasságú, több mint 150 négyzetméteren találunk asztalokat. Minden vendég máshogy szeret helyet foglalni, Gáspár változatos tértagolása és asztalelrendezése pedig minden igényt szem előtt tart. Az emeleten a pulthoz is fel lehet kucorodni egyedül, vagy körbeülni a körasztalt elszeparáltan, de lent is helyet lehet foglalni a „sűrűben”. Sőt az üvegfalú, kibérelhető tárgyaló komplett mítingre, rendezvényre is alkalmas, innen az ablak egyébként a ház átalakítás alatt álló belső udvarára nyílik.

Jópofa, hogy a földszintet és emeletet összekötő liftaknába szürreálisan megvilágított szobanövények kerültek dekorációnak, megidézve a trópusi esőerdőket, amelyekre egyébként a kokedama nevű, algába csomagolt földlabdacsba ültetett kis páfrányok is utalnak az asztalokon. Most még kicsik ugyan, de a fal tetejében speciális öntözőrendszerrel ellátott növények körülbelül hat hónap múlva annyira megnőnek majd, hogy bele lehet fűzni őket a rácsok közé.

Érdekesség, hogy a divatos bársonyszékek a Remodeltől jönnek, akik rabokat foglalkoztatnak és képeznek át kárpitossá. Ami pedig a kávézó elnevezését illeti, szükség van némi fejtörésre a megfejtéshez, pedig a képlet pofonegyszerű: a hat betű a C.O.F.F.E.E.-ra utal, ami nélkül ugyebár nehezen kezdődhet el érdemben egy nap. A Synesso kávégépen a Racer Beans Coffee világos pörkölésű kávéja pereg. De reggelit, ebédet is választhatunk a változatos képet mutató menüből: tojásos ételek, Croque Madame, kacsamájpaté, de még grillezett debreceni kolbász is kapható, ebédnek pedig salátákat, klubszendvicseket kínálnak. Bár csak 18 óráig vannak nyitva, kézműves sörök, borok egészítik ki a kínálatot; mivel a belvárosban vagyunk, nem messze a Parlamenttől, picivel magasabb árakra számítsunk.