Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Tantuni House

Aki a gíroszt szereti, az minden bizonnyal szeretni fogja a tantunit is, az autentikus török street foodot, amelynek Budapesten a Tantuni House az otthona.

Gasztró

Milyen bort innál Karinthy vagy Ibsen mellé? - egy VinoSofia boresten jártunk

Elsőre talán túl fennköltnek és régiesnek tűnhet a VinoSofia koncepciója, második olvasatra viszont izgalmasnak és csábítónak hat a párosítás. Már harmadszorra gyűltek össze irodalom- és borkedvelők, hogy egy igazán intim hangulatú estén kóstoljanak, hallgassanak és gondolkozzanak. Az este főszereplője Karinthy Frigyes és sajátos, fanyar humora volt. Az ő eredetiségéhez, humoreszkekhez és elbeszélésekhez lettek párosítva a borok és az aláfestőzene is. Így ittunk mi.

"Így iszunk mi" - lehetne azalcíme az igazán ötletes irodalmi boresteknek. Vagy éppen boros irodalmi szalonoknak? Nehéz lenne eldönteni, ugyanis szép harmóniában elegyedik a kettő, s harmadik szereplőként érkezik még mellé a zene is. A koncepció lényege, hogy változó helyszíneken, változó művészekkel és borokkal kreálnak egy közös, új történetet. A VinoSofia "karmestere" Kálmán Gábor borszakértő és író, aki kiemelkedő ízléssel bír mind az irodalom, mind a borok területén - így igazi jutalomjáték neki, hogy a két diszciplínát együtt kezelje. Az ő feladata, hogy egy-egy költő vagy író gondosan megválasztott verséhez, novellájához, elbeszéléséhez párosítson bort. Mindezt pedig tegye frappánsan és emlékezetesen, hogy az est résztvevői új élménnyel lépjenek ki a teremből. Hogy kóstoltak egy kortyot Ady szerelmeiből, hogy megízlelték Hemingway kalandvágyát.

Kálmán Gábor, Ughy Szabina és Oravecz Gábor már dolgoztak együtt, ráadásul szintén bort és irodalmat vegyítve: a Szabó Zsófi grafikus által megálmodott és a We Love Publishing és a Bortársaság által életre hívott Kis Borhatározón munkálkodva kiderült, hogy szeretnek közösen alkotni. Három évre a kiadvány megjelenése után pedig ismét együtt vannak: Szabina, a két Gábor, az irodalom és a borok.

A harmadik VinoSofia estre voltunk hivatalosak a Muzikumba, remek tematikával, ugyanis Karinthy Frigyes semmivel és senkivel össze nem hasonlítható alakja és művei elevenedtek meg a színpadon Farkas Ádám színművész tolmácsolásában. Ádám kellemes orgánuma keltette életre A tanulságot, a Regék boldog világát, a Reménytelen szerelmet és az Önarcképet. Nem evidencia, hogy könnyedebb szöveghez és mondanivalóhoz gurgulázó rozé társul, és az sem, hogy a sötétebb, komplexebb gondolatok minden esetben összetett, súlyos vörössel csúsznak le - épp a játékosság és meglepetés volt az izgalmas a kombinációkban.

Nem magyarázták túl a történet-bor párost, sokkal inkább egy kis mankót kaptunk szőlő és bortörténetből, de a valódi hangulatot Karinthy szavai és a poharunk tartalmának vesézgetése vagy éppen élvezete adta. Hol melyik: egy kedélyes, humoros történet mellé ízlelt sauvignon blanc-on nem kellett sokat gondolkodni, míg a lassabb, néhol a jó értelemben véve vontatott, kicsit önmarcangoló íráshoz másképp csúszott a pinot noir. Megfontoltabban kortyoltunk, éreztük a szavak és a cseppek súlyát. Oravecz Péter és Kristó Zsófi zenei diszkrét zenei aláfestése, vagy néha átvezetése is jól eltalált része volt az estének. Szerettük az egyediséget és a lelassulást, azt, hogy egy újfajta, és mégis a régi időket idéző programon vehettünk részt. Valami olyanon, ami 2019-ben nem történik meg Budapesten  minden este. Valami olyanon, ami tényleg értéket teremthet.

A következő VinoSofia este május 26-án lesz, a Három Hollóban, főszerepben Federico García Lorca és a spanyol borok, valamint a flamenco és Nagypál Gábor. 

Hasonló tartalmak

Gasztró Szponzorált

ARAZ étterem

Az ARAZ éttermet Budapest bohém negyedében, a Dohány utcában találjuk, ahol egész évben változatos, ízletes heti menüvel, szezonális gasztronómiai különlegességekkel, egyedülálló borvacsorákkal és sok más érdekességgel várnak minket.

Gasztró Szponzorált

Új helyet nyitott a közönségkedvenc ázsiai – A padthai wokbart már a Hegyvidéken is megtaláljuk

Megnyitott a padthai új egysége a Hegyvidéken, a MoM Sportban, így az ázsiai ízek rajongói nem maradnak finom falatok nélkül a környéken.

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Neked ajánlott

A