Nagyon vártuk már ezt a napot: nyílnak a Budapest Park kapui. Ma este a hazai hip-hop szcéna allstar csapata, a Fővárosi Rapcrikusz indítja be a Soroksári úti fesztiválszezont. Innentől pedig nem nagyon lesz megállás: Ziggy Marley-tól kezdve a jubileumot ünneplő Random Tripen át a Quimbyig még sok okot mondunk rá, miért érdemes belépni idén az intergalaktikus tematikát öltött terepre.

Szétnéztünk a Budapest Parkban, még éppen a nyitás előtt, ma este ugyanis már indítják a szezont. És hogy mi mindenre számíthatunk idén? Sok-sok kedvenc hazai együttesre, akik több esetben is jubileumot ünnepelnek, ismert külföldi fellépőkre (például Iggy Pop, Ziggy Marley, Sum 41 vagy Thirty Seconds To Mars), gyerekeknek szóló programokra a Pöttömkertben, de a Ludwig Múzeum és Capa Központ jóvoltából még kortárs kiállításokra is.

Rögtön a hivatalos nyitónapon, április 25-én összegyűlik a hazai hip-hop szcéna allstar csapata, a Fővárosi Rapcirkusz, de közben számtalan hazai zenekar készül a kilövésre: itt ünnepel jubileumot többek közt a Tankcsapda, a Random Trip, a Szabó Balázs Bandája, a Bohemian Betyars illetve az Animal Cannibals, de négy év kihagyás után visszatér a Subscribe is. Tematikus koncertekben sem lesz hiány: az illúziót hozza el a Wellhello, bemutatja első lemezét a Follow The Flow, de a Punnany Massif is hoz a közönségnek új zenéiből; cirkuszi produkcióval érkezik a Quimby. A Park az UNICEF-fel együtt segélykoncertet is szervez, ahol nyolc sztárzenekar áll majd színpadra (kilétükre hétfőn derül fény), és ahol a teljes jegybevételt a szervezetnek ajánlják fel.

A nyolcadik szezon nemzetközi felhozatala is igencsak eklektikusnak ígérkezik: a keményebb műfaj szerelmeseinek kedveznek olyan előadókkal, mint a Three Days Grace + Halestorm, a Sum 41, a Disturbed, az Architects, az első önálló magyarországi koncertjét adja a Thirty Seconds To Mars és egy valódi legendát köszönthetünk Iggy Pop személyében. Igazi táncolós őrület várható a Flogging Molly, az Infected Mushroom és a Little Big bulijain, de lazulni is lehet Zaz, a Thievery Corporation vagy Ziggy Marley zenéjére. A line-up pedig még nem teljes – a napokban újabb bejelentésekre lehet számítani.

A Parkban idén is vannak újdonságok, kezdve az évente megújuló arculattal, ami most a Planet 8 hívószó jegyében készült el. Aki belép, egy intergalaktikus, egy eddig felderítetlen univerzumba csöppen majd - egy fiatal grafikus, Csató Csenge jóvoltából. Újdonság, hogy a Park területén két kortárs kiállítást is megnézhetünk. A Capa KözpontSzalai Dániel: Novogen című kiállítását hozza el, a Ludwig Múzeum pedig Benczúr Emese művét mutatja be a Ludwig Open Space-ben (utóbbi arra hívja fel a figyelmet, hogy a látássérültek gyakran gyorsabban érzékelik a világot, mint a látók).

Változás, hogy a Nagyszünet átalakult egy Dzsungel névre hallgató buliesőerdővé (és bekerült a Park belsejébe, helyet hagyva több beléptető kapunak), ahol bizonyos koncertek előtt művészeti előadásokkal, újcirkuszi performanszokkal, vásárokkal és filmvetítésekkel, este pedig tematikus afterekkel készülnek. A buli minden koncert után hajnalig tart – idén ráadásul tematikus bulisorozatok is tiszteletüket teszik. Érkezik a NeverNight Party,a TrueBeat, a Match Party, de a latin-popot hozó Bailando vagy az űrtematikához kapcsolódó Cosmic Event. De itt tartják meg az ország egyik legnagyobb szabadtéri táncházestjét is.

A családosokról sem feledkeznek meg – továbbra is minden hónap első vasárnapján a főváros kulturális játszóterévé változik Pöttömkert néven, ahol koncerttel, gyerekszínházi előadással és ingyenes foglalkozásokkal várják a kisgyerekes családokat.

További információk ITT, egy kis kedvcsináló pedig itt: