A húszas években olimpiát is akartak rendezni itt, és a legtöbbeknek még mindig a kecskék jutnak eszébe róla. Egyesek szerint hajléktalanok és drogosok tanyája, mások szerint a tömegek előtt egyelőre elrejtett, érintetlen, nyugodt paradicsom. A Népszigeten az elmúlt 1-2 évben beindult az élet, a nagy kérdés az, hogy hová fog kifutni.

A nagyobb fejlesztéseknek gátat vet az, hogy a terület árvízvédelmi területnek van nyilvánítva, mégis van olyan régi lakos, aki attól tart, hogy ez lesz Pest új Római-partja. Bár már látni angol turistákkal teli beer bike-okat a szigeten, nem kell harsány tömegektől tartani esténként, aki ide kijön, még nyugodt körülmények között bringázhat vagy sétáltathatja a kutyát. A komolyabb változtatás a XIII. és a IV. kerületi önkormányzattól függ (a határ az újpesti vasúti híd), de ők fix tervek hiányára hivatkozva egyelőre elhárították megkeresésünket, mikor a Népsziget fejlesztéséről kérdeztük őket.

Így felkutattuk a régi lakókat és az új betelepülőket, mit gondolnak arról, hogy az elmúlt két évben az új vendéglátóhelyeknek köszönhetően egyre többen felfedezik a belvárosból könnyen megközelíthető Népszigetet. Kik dolgoznak ma az egykori Mahart ipartelepen? 20 év múlva lakóparkokkal lesz teleépítve? Kecskék és hajógyári történetek nyomába eredtünk, mesélt nekünk többek között az építész, vendéglátós, a lovardás, a bútorfelújító és a motorépítő.