kultúra

Különleges szecessziós kiállítás nyílt a megújult városligeti Ráth György-villában

Szerzők

  • Bartha Dorka

2018. 09. 18. 13:26

Egyedülálló enteriőrkiállítás keretében mutatja be az éppen felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum a szecessziós műtárgyait a Ráth György-villában. Az angol, bécsi, francia hatások és az egyedi magyar út összefonódását látjuk teremről teremre, az ékszerektől kezdve a berendezési tárgyakon át egészen a világkiállítások pavilonjainak a tervéig. A századforduló gazdag polgári miliőjét megidéző termekben a legapróbb részletekig átélhetjük, milyen is lehetett akkoriban egy mindennapi ebéd vagy egy toalett összeállítása, és milyen hihetetlen színvonalon alkottak a kor művészei és mesteremberei.

Vajon hogyan élt a századfordulón a nagypolgári, értelmiségi elit a Városliget melletti villanegyedben? Hogyan nézett ki az otthonuk, milyen tárgyak vették körbe őket, milyen zenéket hallgattak, miket ettek?

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Az Iparművészeti Múzeum megalapítójának és első igazgatójának, Ráth Györgynek az egykori villájában nyitott meg a hazai és nemzetközi szecesszió mestereinek műremekeit bemutató kiállítás.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Többévnyi zárvatartás után a közelmúltban maga a villa is jelentős belső rekonstrukción és korszerűsítésen esett át, így alkalmas lett arra, hogy kiállótérként a legértékesebb műtárgyaknak is otthont adhasson.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Az eklektikus villaépületet 1901-ben vásárolta meg Ráth, aki jogász végzettsége mellett a hazai képző- és iparművészet egyik fő támogatója is volt, és magát a múzeumot is – melynek első főigazgatója lett – ő szervezte meg 1881-ben. A neves polgári műgyűjtőt a képek, festmények, antik műtárgyak, iparművészeti remekek egyaránt érdekelték, feleségével gyakorlatilag a gyűjteményük között éltek, hiszen az újonnan vásárolt villájukat is ezekkel rendezték be. Ráth halála után felesége a teljes gyűjteményt az Iparművészetinek adományozta, amit a kommunizmusig egyben is kezeltek a villában, csak utána szóródott szét.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

A mostani kiállítás egyszerre idézi meg Ráth gyűjteményét és a korszak (iparművészeti) világát is, amiben a volt igazgató élt, a kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, a Gallé és Tiffany üvegekkel, Otto Wagner bútorokkal és Lalique ékszerekkel, nem is beszélve a hazai mesterekről, a Zsolnay és Rippl-Rónai tervezte motívumokkal és Jungfer Gyula kovácsoltvas csillárjairól.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

A földszinten három teremben a nemzetközi áramlatokkal ismerkedhetünk meg, az egész mozgalom kiindulópontjául szolgáló brit Arts and Crafts mozgalom gyökereivel és a skót stílus jellegzetes jegyeivel, míg a középső teremben a bécsi, osztrák irányzattal és a harmadik szobában a francia art nouveau és az 1900-as párizsi világkiállítás szenzációs formáit csodálhatjuk meg.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

A másik szárnyban berendezett ebédlő és társalgó minden apró részletével a nagypolgári világot idézi meg, és itt található a Ráth György impresszív műgyűjteményébe bepillantást engedő szoba is, Tiziano, Tintoretto és németalföldi festők képeivel.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Az emeleten a fő szenzáció Ráthék súlyos tölgyfabútorokkal és bőrberakásos falkazettákkal díszített ebédlője, valamint a nemzeti, népművészeti gyökerekből táplálkozó Kós Károly-Thoroczkai Wigand Ede által képviselt vonulat bútorai, grafikái és a keleti hatást bemutató egzotikus szoba is. De itt találkozhatunk a Maróti (Rintel) Géza által tervezett 1911-es világkiállítás pavilonjának formáival és Kozma Lajos grafikáival is.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Az aprólékos műtárgyi restaurálási folyamatokról is megnézhetünk egy kisfilmet, ahol több – a termekben látott olyan – kiállított darabnak, mint Hoffmann Josef villanycsillárának és

">Carlo Bugatti 1895-ös keleties írószekreterének az újjászületését is láthatjuk.

A kapcsot a mai iparművészet világával pedig az Artista StúdióKörforgásban című kiállítása teremti meg, ahova az Iparművészeti egykori vitrinjeiben bemutatott legszebb kerámiák és ötvösremekek között sétálhatunk át.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

A kiállítás programját szakmai és szubjektív tárlatvezetések, előadások, workshopok, műhelylátogatások és múzeumpedagógiai foglalkozások kísérik.

  • A kiállítás kurátora: Horváth Hilda
  • Társkurátor: Pandur Ildikó
  • Főmunkatárs: Balla Gabriella

Hasonló tartalmak