2018-ban utolsó előtti alkalommal mutatunk (adventi) fényt az éjszakában és iránytűt a napközbeni programok, karácsonyi vásárok sűrűjében. Szóval ha úgy érzed, hogy idén még nem emelgetted eleget a korsódat, nem láttál elég emlékezetes koncertet, nem táncoltál elégszer reggelig vagy csak be kell szerezned még pár ajándékot, ne habozz, hanem görgess lejjebb!

Csütörtök


A Kossuth-díjas koreográfus, Juronics TamásDiótörő-adaptációja elsősorban a fiatalabb generációnak készült, de ez nem jelenti azt, hogy nem élvezhetné bárki, életkorra való tekintet nélkül. Lesz benne hógolyózás, együtt táncolás és természetesen elképesztő táncjelenetek is, a karácsonyi hangulatot pedig biztosan meghozza.

Az ISBN könyv+galéria nagyszabású művészeti kiadvány vásárt szervez december 15. és 23. között. A vásáron független publikációkat, zine-eket, kiállítási katalógusokat és egyéb szakmai kiadványokat tesznek elérhetővé kedvezményes áron, tovább a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület támogatására is lesz lehetőség.
A II. POKET találkozó egyben könyvbemutató és karácsonyi vásár is lesz, ahol a POKET és az Autistic Art közös kiadványát mutatják be, mellyel azautista fiatalok elfogadására és megismerésére szeretnék irányítani a figyelmet. Az este során akusztikus koncertet ad Henri Gonzo, az alkotók pedig kerekasztal-beszélgetést is tartanak.


A december az Operában egyet jelent a
Diótörő-fesztivállal: az intézmény Csajkovszkij által ihletett adventi vására a II. János Pál pápa tér Erkel Színház elé eső területén kíván meghitt, ünnepi hangulatot teremteni előadásai előtt egészen az év végéig. Eközben bent az épületben jótékonysági programok, Puccinihez köthető jubileumi est és egy operacsemege koncertszerű előadása is alkalmat ad a látogatásra.
Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?
Idén sem marad el a krákenkarácsony! Magyarország egyik legjobb koncertzenekara, a nyolcvanas évek magyar undergroundjából és a kurrens amerikai gitárzenékből egyszerre merítő Csaknekedkislány, valamint a Tolsztoj-karakterről elnevezett, a brit indie folkot és new wave-et felszabadítóan melankolikus slágerekbe csomagoló Platon Karataev biztosan megmelegíti majd az elfagyott szíveket.

;t=1s


Az Anilogue szervezői november végén, december elején immár tizenhatodik alkalommal hozták el az Urániába az elmúlt időszak animációs termésének legjavát. A nagy sikerre való tekintettel pedig a nemzetközi zsűri, illetve a közönség által leginkább díjazott öt kisfilmet (például Hegyi Olivér Take Me Please-ét) újra levetítik – angol és magyar felirattal.


Az italo disco, valamint a különböző szintetizátoralapú zenék hazai dojenje barátaival együtt tart továbbképzést a diszkó, a house, az acid és a funk terén. Soha rosszabb kispénteki programot, főleg hogy most a Wooden Soul Crew is csatlakozik hozzá.

Péntek

Idén is felölti ünnepi pompáját a Fő tér és Szentlélek tér, ahol az Advent Óbudán 2018 nagyszabású rendezvénysorozat karácsonyi programjai meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába. Zenei fellépők sora, gyermekprogramok, Hello Wood adományfa, kézműves vásár, ízletes falatokat kínáló gasztrosétány és ingyenes korcsolyapálya várja a látogatókat.
A Garden Wonder egy egyedi koncert esemény Budapesten, akiket a zene és a közösség szeretete hoz össze. Hétköznapi helyszíneket varázsolnak át egy mini koncertélménnyé, legyen az egy nappali, fodrászat vagy tetováló szalon. A helyszín minden esetben titkos, a pontos infókat egy nappal a koncert előtt küldik ki a jelentkezőknek. Most pénteken egy speciális karácsonyi programmal készülnek, ahol a koncertek mellett egy különleges festő tárlatvezetésén is részt vehetünk.
Egy különleges jógagyakorlás az elengedés és a nyugalom jegyében a Hotel President Budapest gyönyörű panoráma termében. Nyújtózkodós, masszírozós mozdulatok, amivel átmozgathatjuk a testünket, átlélegezhetjük a lelkünket, előkészítve őket az óra végi légzőgyakorlatokra és mini meditációra.

Négy éves lett a hazai kisüzemi sörfőzés egyik legmeghatározóbb csapata, a MONYO Brewing Co! A nem annyira kerek jubileumra pedig sörpremierrel és ritkaságokkal készülnek: két különböző tokaji hordóban érlelt saison is csapra kerül, de lesz desszert is háromféle sörük felhasználásával. Szóval ha a karácsonyi ajánlataikat nem találtad elég vonzónak, most újra próbálkozhatsz.

A zenekar itt mutatja be elsőként a színházi keretekre komponált produkcióját, az izgalmas Extravaganza című előadást. Tematikáját egyrészt a jól ismert dalok, valamint új, illetve alkalmi produktumok, a helyszínen születő szerzemények adják, valamint Lóci energikus színpadi jelenlétéből fakadó standupos házigazda élményei. A koncertszínház egyik vonzó momentuma az interaktivitás lesz, ahol nem csak hallgatója, hanem szerves része is lehetsz a történéseknek.

A magyar népzenét a könnyűzene különböző válfajaival és gyakran klasszikus zenei hangszereléssel ötvöző zenekar alig pár év (és négy lemez) alatt egyike lett a hazai fesztiválok és klubok állandó vendégeinek. A multiinstrumentalista énekes-dalszerző vezette együttes ráadásul a tavasszal megjelent Rajtad felejtett szavaim című albumuk mellett nemrég egy Radnóti verslemezt (Hasonlatok) is megjelentetett, így lesz mit áttekinteni/miből válogatni a két 2018-as évbúcsúztató koncertjükön – amiről természetesen nem hiányoznak majd a jól ismert slágerek sem.

;t=1s



A Tinariwen vagy a Tamikrest után a sivatagi blues műfajának egy újabb jeles képviselője érkezik Magyarországra: Bombino! A Rolling Stones, a The Black Keys és a Dirty Projectors tagjaival is dolgozó, albumaival világzenei listákat is vezető nigeri gitáros-énekes egy riffje többet mond ezer szónál. “Kompromisszummentesen sivatagi, mégis hipszter-kompatibilis”jellemezte a Recorder, mi pedig csak annyit tennénk ehhez hozzá, hogy a négytagú zenekara élén érkező tuareg első magyarországi koncertje kivételes, elvarázsoló élménynek ígérkezik.


Az OMOH egyik alapító-rezidense, Alexandr és Klayman által elindított Persephone igyekszik felhívni a figyelmet a kisebbségben lévő, alulreprezentált kollektívákra; a queerekre, transzneműekre, színesbőrűekre és társaikra/barátaikra. Ebből a színtérből kerülnek ki meghívott vendégeik is: az idei szezonzárójukon például LUZ, a berlini "femme forward"-kollektíva, a Room 4 Resistance alapító-rezidense pörget majd, megmutatva, miket is szokott játszani az ://about blankos klubestjein.

Szombat

Az idei év legszebb, karácsonyi piacozására készülnek a Római-parton, az ünnepek előtt itt még be tudjuk szerezni a termelői forrásból származó hozzávalókat, és kóstolhatunk is a finomságokból. A piacon minden érdeklődőt forró teával várnak.
Idén utoljára érkezik a Markett vásár, amelynek ezúttal is a Nagy Lumen ad majd otthont. Az utolsó 2018-as alkalomnak mi más is lehetne a tematikája, mint a karácsony, ezért elsősorban olyan design és kézműves termékek közül válogathatsz legközelebb, melyek a fa alatt is jól mutatnak: a Rebu Ceramics kerámiái, a Müskinn táskái, a Nebouxii Socks zoknijai, a Verkstaden ruhái vagy épp a RisoPlant növényei, prinjei.

A hétvégén a Tereza látja vendégül a karácsonyi lakásvásárt, ahol az utolsó pillanatban még beszerezhetünk néhány ajándékot szeretteinknek és persze magunknak, hazai dizájnerek portékái közül válogatva.


Az utolsó pillanatokban még a Szimpla karácsonyi design vásárán is lesz lehetőségünk beszerezni néhány apróságot karácsonyra, hiszen a Szimpla Fashion ezúttal 50 hazai magyar tervezőt hívott meg erre az alkalomra. Egy külön asztalnál adományokat is fogadnak majd hátrányos sorsú gyerekek számára, ami jelenthet pénzt, illetve ajándékokat, jó minőségű ruhákat is.
Családias környezetben, egy nagy lakásboltban mazsolázhatunk a legújabb téli vintage kincsek között a LoveBug karácsonyi vásárán. Martensek, ruhák, táskák, vicces zoknik, kitűzők, pulcsik, zakók, dzsekik, ásványos és egyedi gyűrűk, ékszerek, amik teljesen újak, így ajándéknak is kiválóak.

Az 1972-ben, főként Lennon és Ono angliai otthonában készült, elvarázsolt hangulatú film álom és valóság ötvözetét megjelenítő felvételei az ikonikus Imagine album születését dokumentálják, emellett betekintést nyújtanak az excentrikus művészpár életébe és mindennapjaiba. Feltűnik a filmben többek között Fred Astair, Andy Warhol és Miles Davis is.


A  2018-ban kvintetté bővült Amoeba megint egy nagy dobásra készül, új lemezük végső munkálatain dolgoznak, amiből néhány dalt meg is mutatnak majd ezen az estén. Lesznek régi funk-rock-hiphop kedvencek is, de a karácsony előtti őrületben felráznak mindenkit néhány friss témával, mely remélhetőleg a Keep the Funk Alive-hoz hasonló kellemes fogadtatásban részesül majd.
DJ Bootsie és iamyank ízlésének és zenei érdeklődésnek igen nagy a közös halmaza, mégis erős, egyedi stílusjegyekkel rendelkezik mindkettejük munkássága: a folyamatos kísérletezés, a merengős érzetek, az akusztikus és elektronikus eszközkészlet összemosása kezdetektől jelen van mind a lemezeiken, mind pedig a színpadon. Az elmúlt évek alatt egymás rajongóiból hamar közös terveket szövő baráti viszony alakult ki. Ezen az estén nem csak először áll együtt színpadra két produkció, a két zenész részt vesz egymás produkciójában és előadják decemberben megjelenő első közös dalukat is. Erősen ajánlott mindenkinek akiben megmozgat valamit, ha azt hallja: merengő downtempo, absztrakt hiphop, electronica, ambient, cinematic.