Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

shopping

szerkesztés

Ne pazarolj! Csomagolásmentes bolt nyílt Budán is

Szerzők

  • Jász Annamária

2018. 11. 06. 16:43

Bár az ország legelső csomagolásmentes boltja Budaörsön sajnos bezárt, az ötlet és lelkesedés nem tűnt el nyomtalanul, sőt, a tudatosság mintha megállíthatatlanul terjedne. A XIII. kerületi Kresz Géza utcai üzlet után immár az I. és II. kerületiek is beépíthetik mindennapjaikba a környezettudatos lépéseket. A Ne pazarolj – zero waste shop and cafe az a hely, ahonnan a tejet és a tisztítószert is kimérve vihetjük haza, de egy kávéra, péksüteményre is beülhetünk.

Az alapítók, Ági és Réka családanyák, akiket elszomorított a környezetszennyezés, ezért elhatároztak, hogy maguk is tenni fognak valamit bolygónk fennmaradásáért. Az általuk megálmodott boltban és kávézóban nem kell a felesleges csomagolások okozta szeméttel számolni: a Bem József tér szomszédságában található üzletben a vásárlás műanyagmentesen zajlik, előre csomagolt és előre adagolt adagok helyett az általunk elgondolt mennyiséget vihetjük haza a lehető legkevesebb – vagyis nulla – hulladék előállításával. Vihetjük a saját edényünket vagy vászonzsákunkat, vagy ha épp nincs nálunk, beszerezhetjük őket náluk, de egy kis kosárban ingyen elvihető befőttesüvegek is rendelkezésre állnak.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A bolt lényege, hogy az áruk nagy kiszerelésben érkeznek, és ebből tudnak a vásárlók kimérni a saját tárolóeszközeinkbe annyit, amennyire épp szükségünk van; földimogyorótól elkezdve csicseriborsón, teljes kiőrlésű tönkölytésztákon, bulguron, mákon keresztül különböző biofűszerekig, aszalványokig, változatos olajokig. A falon található tárolókat direkt fából, és nem műanyagból készítették. Lisztek, búzasikér, természetes tisztítószerek, mosogató, zsír- és vízkőoldó, padlótisztító is kapható kimérve, és kérhetünk 5%-os zsírtartalmú, pasztörizált tejet az Etyektejtől vagy pékárukat A kis pékinastól; a bio és kistermelői zöldségek pedig a Foodhubon keresztül érkeznek.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Különböző, fenntartható gondolkodást tükröző háztartási eszközöket is beszerezhetünk itt, például bambuszfogkefét és házi komposztálásnál praktikus zöldhulladék-gyűjtőt. Ági és Réka mindemellett közösséget is szeretne építeni, nem hiába lett a Ne pazarolj kávézó is egyben: a gyerekmegőrzővel kiegészített tágas emeleti térbe különböző érzékenyítő programokat, workshopokat szeretnének szervezni.

Hasonló tartalmak

Admin mode