Tavaly olyan filmekben köszönt vissza Budapest egy-egy ikonikus pontja, mint a Blade Runner 2049 vagy az Atomszőke, idén pedig folytatódott a sor a Vörös verébbel, A kém, aki dobott engemmel vagy a Géniusz: Picassóval. Eközben a forgatások miatt olyan sztárokba lehetett belebotlani a fővárosban, mint Will Smith vagy Arnold Schwarzenegger. Összegeztük a lassan véget érő 2018-as évet, és elmondjuk, mire érdemes számítani jövőre.

Év elején már szóltunk, hogy idén igazi sztárparádéra érdemes számítani a budapestieknek, és bár a Corin Hardy-féle A holló-remake elkaszálásával Jason Momoa fővárosi látogatása is elmaradt, azért így sem panaszkodhattunk. Jason Cameron és Tim Miller például nálunk forgatta a Terminátor 6 egy részét, aminek kapcsán Kalifornia egykori kormányzója, Arnold Schwarzenneger – a hozzá hasonló színészóriások megközelíthetetlenségéről szóló pletykákat alaposan megcáfolva – még az edzéseit is szüneteltette, hogy szelfizzen a rajongóival. A többek közt a rákospalotai Origo stúdióban felépített díszletek között játszódó felvonás premierére azonban még várnunk kell, egészen 2019. július 26-ig.

Viszont még az osztrák tölgy közvetlensége sem vetekedhetett Will Smith-ével, aki az Ang Lee-féle Gemini Man kapcsán érkezett Magyarországra. Ha pedig itt volt, táncolt egyet a Lánchíd tetején, megnézte a Frida Kahlo-kiállítást, megünnepelte az apák napját a Széchenyi téren, és úgy összességében élt a forgatási szünetek nyújtotta lehetőségekkel. Tekintve, hogy a tajvani származású Oscar-díjas direktor nem épp könnyed hangulatú rendezéseiről ismert, ráadásul a szóban forgó mozi a hírek szerint egy akció-thriller lesz, könnyen el tudjuk képzelni, hogy az egykori sötét zsarunak szüksége volt némi kikapcsolódásra; a végeredményre viszont jövő októberig kell várnunk.

De nem csak a fentebbi két film miatt érdemes arra várni, hogy 2018 véget érjen: a hírek szerint a Blade Runner 2049 kapcsán Budapesten már egyszer megforduló – és úgy látszik, jó tapasztalatokat szerző – Denis Villenevue visszatér majd a fővárosba, ugyanis itt forgatja majd Frank Herbert Dűnéjének legújabb adaptációját, nem mással a főszerepben, mint a Szólíts a neveden sztárjával, Timothée Chalamenttel. Reméljük, hogy Jennifer Lawrence után vele is összefuthatunk majd a Vittulában.

Ha pedig mindez nem lenne elég, elkezdhetünk felkészülni Superman jöttére is! Hogy miért? A lengyel CD Projekt Red videójáték-adaptációi után napjaink egyik legnagyobb streaming-szolgáltatója, a Netflix sorozat formájában is feldolgozza a fantasy-író Andrzej Sapowski The Witcher (magyar fordításban Vaják) könyvsorozatát - és a Geeks WorldWide értesülései szerinta forgatások Budapesten zajlanak majd. Tekintve, hogy egy korábbi szériájuk, a Marco Polo szintén itt forgott, nem lenne meglepő a döntés; de hogy jön ehhez a kriptoni? Úgy, hogy a főszereplő Ríviai Geraltot nem más, mint Henry Cavill kelti majd életre, akit az ikonikus vörös köpenyes igazságosztó mellett legutoljára a Mission: Impossible - Utóhatásban láthattunk. A színész egy

Instagram-videóban már bejelentkezett Magyarországról, de valószínűleg jövőre még több hasonlóra számíthatunk tőle.

A végére hagytuk a számunkra/szívünkhöz legközelebb állót: a Jupiter Holdja után jelenleg a Deeper című mélytengeri thrilleren dolgozó Mundruczó Kornél nem kisebb neveket neveket szerződtethet a főbb szerepekre, mint Bradley Cooper és Gal Gadot, azaz Wonder Woman. Bár a tavaly elindult hírlavina egyelőre csak arról szól, a Csodanővel elindultak a tárgyalások, de jól mutatja, hogy a direktor hírneve már bőven túlmutat a határainkon. Üröm viszont az örömben, hogy még siker esetén sem valószínű, hogy a 2020-ban érkező Wonder Woman 1984 előtt ráérne, így az ő budapesti vizitjére még várnunk kell.