Erzsébetváros – és a belváros – egyik központi helyére, a Madách térre került R. Törley Mária teljes alakos köztéri szobra, amely az ernyőt tartó, távolba révedő Erzsébet királynét, Sisit ábrázolja. A szobor a Madách tér kiskörút felőli kapujánál találta meg helyét, onnan figyeli a járókelők nyüzsgését.

Az Erzsébet királynét, Ferenc József hitvesének alakját továbbra is kultusz övezi, az idők jönnek-mennek, de az iránta való rajongás nem múlik. Számos közterünk, utcánk kapta róla a nevét, de városrészek, a Nagykörút egy szakasza, az egyik belvárosi híd is hozzá és legendájához kapcsolódnak. A magyarok királynéjának, Sisinek az emlékezete él és virul, ezt tartja továbbra is életben a most a térre kerülő bronzszobor.

1879-ben, mikor a magát túlnőtt Terézvárost kettéválasztották, az új, VII. kerület lakói maguk kérvényezték, hogy Erzsébetről nevezhessék el a városrészt és a Nagykörút ehhez tartozó szakaszát. A királyné nem kevés ideig gondolkozott, végül 1882-ben járult hozzá, hogy megszülethessen Erzsébetváros és az Erzsébet körút elnevezés.

A bronzszobor 230 - 240 cm magas, a súlya közel 500 kg, a harmincas éveiben járó Sisit jeleníti meg, akinek a kezében lévő könyv a királyné költői tehetségére utal.