Ha hallottátok már a "be creative, be urban" kifejezést, biztosan nem kell hosszasan magyarázni, hogy mit is csinál a PSTR Store. Sőt, jó eséllyel hallottátok is már a bolt nevét. 14 évvel ezelőtt a Múzeum körútról indultak, de ma már a Rumbach Sebestyén és Dohány utcai egységükben kínálnak kortárs utcai ruhákat és kiegészítőket, amik tetőtől talpig felöltöztetnek bárkit kedve és stílusa szerint. A szülinap alkalmából bulit is szerveznek, és kedvezményekre is számíthatunk.

A nyugati nagyvárosokban természetes, itthon viszont talán még inkább kuriózum kategória, ha egy lifestyle üzletben vásároljuk össze a komplett imidzsünket, vagyis egy olyan helyen, ahol tetőtől talpig beszerezhetünk stílusunknak és hangulatunknak megfelelő, egyedi, személyesen válogatott holmikat. Pedig már több mint 10 éve működnek olyan boltok Budapesten, ahová nemzetközi vásárokon megismert, sokszor kisebb márkák, külföldi utak során, személyesen begyűjtött ruhák és kiegészítők kerülnek, ügyelve a minőségre. Egy-egy ilyen helyen nagyon könnyű hipster, vintage, sportos vagy épp classy vonalon felöltözködni, persze közben azzal tisztában kell lenni, hogy nem párszázas ajánlatokból állíthatjuk össze a szettünket.

Ebben a műfajban és világban a PSTR Store már több mint 10 éve fontos szereplő, rajta van, és már 14 éve is rajta volt a város dizájntérképén – bár akkor még Poster Urban Outfit néven, a Múzeum körúti boltjával. A szép kort egyébként novemberben alaposan meg is ünneplik: egy teljes héten át készülnek kedvezményekkel, november 7-én pedig szülinapi bulit tartanak.

A PSTR-t kategóriájában nehéz lenne egy szóval behatárolni, nem vintagebolt, nem teljesen concept store, hanem a kettő keveréke: mondjuk azt, hogy amit itt kapunk, az kortárs utcai ruházat és kiegészítő. Ezeken belül is klassz, általában kevésbé ismert márkákat találunk: beszerezhetünk ázsiai dizájnertől származó nyakláncot, egy (dán) Vila pulcsit vagy egy (svéd) Cheap Monday nadrágot.

A kiskörúti idők óta átestek pár költözésen, de mostanra megtalálták a helyüket a VII. kerület egy bohém szegletében, a Rumbach Sebestyén utcában, sőt, egy éve második üzletüket is megnyitották a Dohány utcában, a Zsinagógától pár lépésre. A többes szám 3. személy Rolandot és Nórit jelenti, akik ma közös erővel alakítják a bolt életét és kínálatát. Habár mindenre igaz, hogy lelkes és alapos kutatgatások eredménye, Nórinak különösen szívügye az ékszerek, amelyek egy külön márkanév alatt, a Fux Shop néven várják leendő, vagány tulajdonosukat.

A márkák között egyébként a Toms, a Herschel&Supply és vintage Levi's darabok is fellelhetőek, legalább ugyanannyira a fiúknak szánva, mint a lányoknak. A fiú részlegért ugyan a Dohány utcába kell menni, itt  egy külön szeglet áll rendelkezésre a kincskereséshez. Érdemes alaposan szétnézni, mert így például egy kaliforniai márka darabjait is felfedezhetjük, ami azért elég menő. A vintage cuccok sokszor egyenesen Ázsia nyüzsgő piacairól jönnek, így ezek jó eséllyel maximum a tükörből integetnek vissza, amikor megnézzük benne magunkat.

A két üzletben persze hasonló szortimentet találunk, de a méretekből adódóan a Dohány utcában mindenből jóval többet. Ez kb. háromszor akkora területű, mint a tesó, és kicsivel több növény fért be, bár alapvetően mindkét helyen dominál a naturális, természetközeli, letisztult stílus. A színezésre úgyis ott vannak a ruhák, meg az emberek, akik hordják. A plázák sokszor uniformizált, fast fashion alapú koordinátáin (némiképp) kívül esve itt más értelmet nyer az öltözködési kultúra. "Legyen mindenki bevállalós, hozza ki a legjobb változatot magából. Annál színesebb lesz a város." – mondja Nóri búcsúzóul.