Egészen különleges hely nyitott nyár közepén alig pár percre a Belvárostól és a Körút nyüzsgésétől. Az Üllői úti Egyszülős Központ nem csak az alapítvány főhadiszállásaként működik, az irodák mellett játszóház, kávézó, közösségi tér is helyett kapott itt, ahol rengeteg program – csoportfoglalkozás, tanácsadás, előadás – szerveződik már most. Bár a szervezet elsődleges célja az egyedülálló szülők segítése, de a központ nyitva áll mindenki számára, akkor is ha csak egy finom sütire és egy baráti beszélgetésre ugranánk be a Nyolcharminc Presszóba.

Május végén nyitott meg az egykori Medikus Kávéház illusztris termeiben, az Üllői út és a Mária utca sarkán a 2005-ben létrehozott Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány központja. A kezdeményezés és a megvalósítás nemcsak a városban, de világszinten is különleges, hiszen nem csak arra törekedtek, hogy az Egyszülős Központban a szigorú “ügymenettel” kapcsolatos funkciók kapjanak helyet, hanem egy sokkal változatosabb, pezsgőbb és érdekesebb helyszínt hoztak létre.

A 770 négyzetméteres központ egyszerre ad otthont az alapítvány irodáinak és tárgyalóinak, a Nyolcharminc Presszónak, a Nyolcharminc Grund játszóháznak könyvtársarokkal (milyen szép, hogy az eredeti grund is itt volt, egy saroknyira a Pál utca - Mária utca sarkán), de közösségi térként, és a WiFinek hála mobilirodaként is megállja a helyét. A pincehelyiség felújításával várhatóan tovább bővülnek majd a lehetőségek.

Magyarországon több, mint 300 000 szülő nevel egyedül félmillió gyereket, így igazán időszerű volt, hogy létrejöjjön egy őket segítő központ, állami támogatásból. Az alapítvány szakmai tevékenysége – az eddig csak online elérhető,  egyszülős kártyával egy évig ingyenes jogi, pszichológiai és mediációs tanácsadások – mostantól helyben is igénybe vehetőek, a személyes konzultációkon.

Emellett egy 8 munkaállomást biztosító mobiliroda része is van a helyiségnek, ami az Egyszülős kártyával vehető igénybe (naponta maximum 3 órára, hetente 2-szer), és egy teljesen felszerelt munkaállomás ingyenes használatát is biztosítani tudják azoknak az egyedülálló szülőknek, akik vállalkozóként dolgoznak,vagy éppen munkát keresnek, és otthon hiányzik a megfelelő infrastruktúra, valamint előzetes foglalás alapján a tárgyaló is használható.

Elsőként a kávézót vezető Beával és Mátéval beszélgettünk arról, hogyan kerültek erre a különleges helyre. Pályázat útján, egy inkubációs program keretében nyitották meg a Nyolcharminc Presszót, ahol házi torták, rétesek, pudingok, szendvicsek, paninik mellett különféle teák, kávék, szörpök közül válogathatunk.

Igény szerint laktózmentes vagy akár gabonatejekből – rizs, mandula – is kérhetjük a tejeskávénkat, vagy ha tényleg egészségesen szeretnénk indítani a napot egy kiadós reggelivel, zabkása és smoothie is szerepel a menüben.

A kínálat még alakul és bővül, ősszel szeretnének napi leveseket is, és elképzelhető, hogy a hamarosan nyitó játszóház vendégeinek hála kicsit változni fog még a felhozatal. De az mindenképp cél volt, hogy gyorsan és könnyen elfogyasztható, de egészséges és laktató ételeket kínáljanak, mint a kovászos kenyérből készült sonkás-sajtos-ruccolás panini, vagy a hamarosan debütáló tápióka puding.

Ahogy önvallomásukban fogalmaznak, várnak mindenkit, "fiatalt, időst, szülőt, gyereket, kicsit és nagyot, családost, egyszülőst és kétszülőst". A presszó tényleg mindenki előtt nyitva áll, már most is sokan keresik fel akár a szomszédos egyetemekről vagy kórházakból is, és ez ősszel csak fokozódni fog, remélik. 

Nagy Anna, a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke arról is mesélt, hogy a tervezés időszakában egy több mint 1000 fős kutatást is végeztek, hogy milyen segítségre lenne szüksége az egyszülős családoknak. Legtöbben az elmagányosodást, elszigetelődést nevezték meg, mint legsúlyosabb problémát, így a hely másik fontos küldetése a programok és csoportos foglalkozások segítségével egy igazi közösség megteremtése is.

Ami nekünk elsőre feltűnt, amikor hetekkel ezelőtt csak az utcáról pillantottunk be a helyre, az az volt, hogy igazán igényes és kifinomult belső dizájnnal rendelkezik: a meleg tónusú fotelek, a falak pasztelles zöldje, vagy a múlt századi egzotikus tapétákat idéző árnyékolók egyszerre illeszkednek a hely valahai nagypolgári miliőjéhez, de teremtenek kellemes, barátságos közeget, miközben a hatalmas ablakokon árad be a napfény.

A belső tereket Archikon iroda tervezte (igen, a Párisi udvar vagy a Palatinus Strandfürdő felújítását is ők jegyzik), és Anna elmondása szerint azért is fektettek ekkora hangsúlyt a dizájnra és minőségre, mert ezzel is az elvált, vagy gyermekeiket egyedül nevelő szülőkhöz társuló negatív sztereotípiákkal kívánnak harcolni, ez is egy üzenet a külvilág számára, hogy igenis milyen minőségi, emberfeletti és tiszteletreméltó munkát végez az, aki egyedülálló szülőként is megállja a helyét. Másrész pedig tényleg nagyon hívogató és barátságos a hely, így mi is bármikor szívesen visszatérnénk egy répatortára és limonádéra, úgy is, hogy nem a “célközönséghez” tartozunk.