A Városligetből költözik a Közlekedési Múzeum Kőbányára, a MÁV egykori Északi Járműjavítójának épületeibe. A szomszédban már épül az Operaház új egysége, most pedig végre kihirdették a nemzetközi tervpályázatot a múzeum építésére is. Az előzetesen meghívottak között a szakma hazai képviselői mellett olyan nagynevű építészeket és irodákat is találunk, mint a Bjarke Ingels Group, a Foster & Partners vagy a Diller Scofidio + Renfro. Az új komplexum, melyben a múzeum mellett kutatóhely, raktár és a szakkönyvtár is helyet kapna, előreláthatóan 2022-re készülne el.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum városligeti épülete 2015-ben zárt be. Az első tervek szerint a – Liget Projekt keretében – a millennium idején épült, Pfaff Ferenc tervezte romantikus-eklektikus kiállítási csarnok restaurált változatába költözött volna vissza a múzeum, ám hamar kiderült, hogy ez alkalmatlan nem csak egy 21. századi modern múzeum kialakítására, de az intézmény gazdag gyűjteménye és a kiegészítő funkciók sem fértek volna el benne.

Így a ligetben végül majd a Magyar Innováció Háza kap helyet, és  2017-es döntés értelmében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum leendő komplexuma Kőbányán, a MÁV egykori Északi Járműjavítójának 7 hektáros területén épül meg.

A 20. század közepén épült Diesel-csarnok a terület egyik emblematikus épülete, a déli része, az ún. Igazgatósági fejépület ipari műemléki értékkel is bír, a mögötte elhelyezkedő, kilenc párhuzamos hajóból álló, mintegy 110 méter hosszú csarnok pedig éppen alkalmas a múzeum nagyobb méretű műtárgyainak – mozdonyok, villamosok, buszok, gépkocsik – látványos kiállítására. Az új terület mintegy két és félszerese a városligeti épületnek, összesen 13 ezer négyzetméternyi kiállítótér áll majd az intézmény rendelkezésére.

Ezt azt is jelenti, hogy míg az előző kiállítóhelyen csupán 80 eredeti jármű bemutatására volt lehetőség, az új tárlaton legalább 190 darabot láthat majd a közönség. Az új telephely végre arra is alkalmas lesz, hogy a korábban szétszórt funkciók, a kiállítás, a kutatóhely, a raktárak és szakkönyvtár is végre egy helyre kerülhetnek.

Az igencsak átfogó komplexum megtervezésére nemzetközi pályázaton választják ki a leendő építészirodát. Az eddig meghívott vagy bejelentkezett tervezők mellett a kétszakaszos pályázat első etapjában még jelentkezhetenek olyan szakemberek, akik a pályázati követelményeknek és előírásoknak megfelelnek, a végső tervek leadására 2019. január 21-ig van alkalmuk.

A tervpályázat során a múzeumépítésben és kiállítástervezésben is jártas magyar és nemzetközi irodákat várnak a feladatra, akik a fejlesztési ingatlan szorosan vett területén túlmenően is képesek  javaslatokat tenni a kapcsolódó területek fejlesztésére is.

A részvételi szándékukat eddig olyan hazai irodák nyilvánították ki, mint a 3H Építésziroda, akik a MOME Zugligeti úton található új campusát is tervezték,  vagy az új Széll Kálmán teret tervező Építész Stúdió Kft. és a KÖZTI. A nemzetközi szcénából pedig olyan igazi nagyágyúk jelentkeztek be, mint a kortárs építészet fenegyerekének az irodája, a New York-i új World Trade Centert is tervező Bjarke Ingels Group (BIG) vagy a Foster & Partners, akik a Reichstag új üvegkupoláját, vagy a londoni Wembley stadion is újratervezték, itthon pedig a Lágymányoson épülő új, 120 méteres MOL toronyház tervezőpartnerei. Szóval a paletta már most elképesztően színes és illusztris, és még ez nem is a végleges lista.

A jelenleg még barnaövezeti, egykori ipari terület komoly változáson fog keresztülmenni a közeljövőben, egy új kulturális központ van kialakulóban Kőbányán. A leendő múzeumi épület területe ugyanis közvetlenül kapcsolódik az egykori Északi Járműjavító ún. Eiffel-csarnokában épülő Opera Műhelyházhoz, így a két fejlesztés együtt az ország legnagyobb barnamezős jellegű kulturális városfejlesztése, amely alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti, alulhasznosított átmeneti zóna városszerkezeti pozícióját. A kulturális funkciók mellett a környék tömegközlekedésének fejlesztése, és az élhető városi terek kialakítása is szerepel a tervek között, áll a múzeum közleményében.

A pályázat 2019-es februári eredményhirdetése után indulhatnak meg tényleges munkálatok, és előreláthatóan 2020-2022-ban nyithatja meg kapuit a megújult Közlekedési Múzeum.