Joggal vagyunk mérgesek az úgynevezet "tagekre", melyek csak csúfítják a városképet és "területmegjelölésen" kívül semmi funkciójuk nincs. Ezzel szemben, ha a múltból találunk írásos emlékeket téglákba, ablaküvegekbe, kövekbe vésve, hajlamosak vagyunk elérzékenyülni, hiszen közvetve a történelem kis darabjait olvashatjuk, akár tapinthatjuk. A Budapest téglái Facebook-profil figyelő szemekkel tapogatja le a főbáros történelmi épületeinek tégláit, és osztja meg azt.

Megannyi, a fővárossal foglalkozó közösségi oldalról tudunk, akár a Facebookon, akár az Instán. Képgyűjtemények, vagy önszerveződő csoportok informatív, vicces, vagy éppen esztétikus tartalommal. Júniusban volt az első bejegyzése a "Budapest téglái" csoportnak, mely szeretné Budapest épületeinek tégláiba vésett üzeneteket, neveket, ezáltal kis múltbéli emlékeit bemutatni.

Külön érdekes figyelgetni az írásképet, betűket, amik korszakonként változnak, leginkább egyszerűsödnek. A profilt követők között sok esetben elakul ki bárbeszéd, hiszen a fotók között bőven találunk olyat, melyeken a téglák már túl csiszoltak, olvashatatlanok. Ezekről tanakodnak a tagok, sokszor együttes erővel silabizálják ki egy-egy tégla karcolásait.

Találunk a fotók között olyan téglákat, melyeken a feliratot a belefúródott golyó roncsolta szét, de olyan válogatást is készítettek, mint például a felújított Mária Terézia Laktanya lovardájának téglái, melyek közül a renoválás során néhányat üveg mögé rejtettek, megőrizvén az utókornak azokat. Érdekes, hogy egyes téglákra színesceruzával, krétával írtak...akár 80-100 évvel ezelőtt, és van, mely mai napig ép!

Érdemes tehát követni a profilt, sőt, segíteni nekik, mivel nemrég ilyen jellegű bejegyzés is született, hogy örömmel várják a segítő kezeket, szemeket.