A 60-as évektől a rendszerváltásig rengeteg köztéri műalkotás készült programszerűen Budapest utcáira és közintézményeibe. A legnagyobb ismertségnek az utóbbi időben talán a 3-as metró északi szakaszának műalkotásai örvendenek, de számos köztéren, hotelekben, vendéglátóhelyeken, közintézményekben találkozhatunk kisebb-nagyobb domborművekkel, mozaikokkal, zománcképekkel, üvegablakokkal. A Kortárs Építészeti Központ sétáján ezek közül fedeztük fel párat a belvárosban, miközben készülésük körülményeiről, és a rájuk leselkedő veszélyekről beszélgettünk.

Lassan felnőtt egy generáció, akinek a 60-as, 80-as évek retró hangulata már nem jár együtt a szocializmus szűk levegőjének a felidézésével, és a nosztalgikus (legyen az éppen jó vagy rossz) megközelítés mellett egyre nagyobb teret kap a korszakról szóló tudományos diskurzus is. Ennek hála, lassan elkezdték újra felfedezni a korszaknak a művészeti, építészeti örökségét, ami a rendszerváltás után egy időre feledésbe merült, vagy éppen az időbeli közelsége miatt még értéktelennek tűnt, esetleg a negatív konnotációk miatt szándékosan a szőnyeg alá is lett söpörve.

De lassan harminc évvel a rendszerváltás – és nem egy esetben fél évszázaddal a művek megszületése – után igazán itt az idő, hogy a szocialista korszak örökségét a helyén kezeljük, és az ekkor született alkotások megkapják az őket megillető elbírálást és helyet. És nem egy esetben a védelmet is, mert rohamos tempóban pusztulnak, főként a köztéri műalkotások. A Kortárs Építészeti Központ sétáján a 60-as, 70-es, 80-as évek köztéri alkotásait kerestünk fel, és sétavezetőink, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársai egy egészen különleges nézőpontból – a szocializmus alatt 1963-től működő Képző- és Iparművészeti Lektorátus fennmaradt anyagán keresztül – mutatták be a korszak politikai, ideológiai és művészeti harcait és áramlatait, amelyek a művekben is, így vagy úgy, de lecsapódtak.

Ha a belvárosban valahol letesznek minket, mondjuk éppen a Kálvin téren, és gyorsan mondanunk kell egy köztéri művészeti alkotást a közelben, vajon mi lenne az? Egy patinás szobor, esetleg egy kortárs installáció? Vagy elég nyitott szemmel járunk a hétköznapokban ahhoz, hogy kapásból többet is fel tudjunk sorolni, ami mellett naponta több ezres tömegek hömpölyögnek?

Az egykori Kecskeméti kapu alatt olvad bele az aluljáró falába Város születése névre keresztelt, de enyhén kétértelmű Illés Gyula-szobor, amiről a keringő városi legendák mellett számos történeti érdekességet is megtudhattunk a sétán. Például hogy még kik indultak a tervpályázaton, vagy hogy mit keres rajta egy macska, illetve ki gondolta, hogy jól nézne itt ki  egy kis bazaltköves, aranyozott oroszlánokkal díszített falszakasz. Ahogy itt is, ezek a művek legtöbbször helyspecifikus alkotások, többletjelentésüket éppen az adja meg, hogy hol helyezkednek el és hogyan kötődnek az adott helyszínhez.

Szintén a metró területén, a Ferenciek terei aluljáróban található Papp Oszkár alkotása is, a tucatnyi zománcozott képből álló budapesti makró-, és mikrosorozata. Itt kicsit elmerülhettünk a híres, Aczél György nevével fémjelzett kultúrpolitika és a “Három T” világában, hogy mit jelentett és hogyan boldogulhatott egy művész, ha tiltott volt, és mit is jelentett támogatottnak lenni.

A mai napig nagyon vegyes érzelmeket kiváltó, a Duna-parti korzó fölé magasodó Finta József tervezte Mariott Hotel oldalát díszítő hatalmas nonfiguratív ábrázolás kapcsán már a 60-as évek művészetét övező belső viták kellős közepébe csöppentünk. A nyugati mételynek tartott absztrakt és nonfiguratív ábrázolások és a szocialista korszak művészeteszménye közötti csatározásokat is jobban megismerhetjük, ahogy azt is, hogy mégis mi vezetett el odáig, hogy ezek megjelenhettek köztereken, vagy milyen kiskapukat találtak a művészek – jelen esetben Finta –, hogy egy apró fricskát adhassanak a rendszernek.

A mai korból visszanézve a legszürreálisabb című alkotással a Hotel InterContinental lobbijában találkozhatunk, ahol a A zöldszemű lány átrepül a város fölött, és arra gondol milyen lesz a kétezredik esztendő című fafaragást nézegetve, ha szemfülesek vagyunk, a Thomas Mannal kvaterkázó József Attila és a leskelődő Kosztolányi mellett egy sor más hírességet is felfedezhetünk, mindezt a századfordulós Budapesti miliőben.

Bár a hazai üvegablakművészet fénykorának a századfordulót tartjuk, Róth Miksával az élen, a szocializmus alatt is születtek igazán grandiózus művek. Hatalmas, színpompás ablakokat találunk a Nagyvárad téri elméleti tömb, vagy a Traumatológiai Intézet bejáratánál is, de a sétán egy kevesek által látogatható helyre jutottunk be, a Honvédelmi Minisztériumba.

Az aulában végighúzódó, majd 100 négyzetméternyi színpompás üvegfelület ugyan a korszak elvárt, és így unalomig ismételt tematikáját vonultatja fel – különböző történelmi korszakok katonái masíroznak a boldogabb, békés (szocialista) jövő felé, a háttérben lobogó vörös lepel előtt és még a békegalamb is felröppen – de az intenzív, a délutáni napfényben ragyogó üvegablakokon egy pillanatig tényleg hihetőnek tűnt ez az álom Blaski János alkotásán.

A sétán amellett, hogy ízelítőt kaptunk a hihetetlenül gazdag budapesti köztéri művekből, amelyek a 60-as évektől jelentek meg, hol mozaikok, muráliák, sgrafittók, csempeképek, üvegablakok, kerámiák formájában, azzal is többször szembesültünk, hogy ezek közül nem egy milyen sérülékeny. A városlakók sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy amit levakolnak, átfúrnak, hirdetőtáblának használnak vagy elbontanak, az milyen értékkel bír. A Nemzeti Galéria Lektorátusi Archívumon dolgozó kis csapatának célja a művek megmentése mellett a figyelem felhívása is ezekre, és az értékük tudatosítása, és ha lehetőség van rá, a megmentésük.