Bár a magyarok nagy része még mindig csak ismerkedik az újhullámos kávé fogalmával, addig van pár elvetemült szakember, akik fejben már egészen máshol tartanak. A Double Shot alapítóinak szűk lett ez a kategória, főleg az a „nácizmus”, ahogy az egyszerű vendégnek előírják, hogyan is szabadna innia a feketét. Új helyükön nemcsak egy vadiúj kávéfajtát vezetnek be a vendégeknek, hanem minipörkölőt is beszereztek a szabadon kísérletezéshez, és egy jóval komolyabb konyhát is fenntartanak.

Gombamód nyílnak a specialty kávézók, akiknek tulajdonosai, üzletvezetői és baristái személyében igazi kávéfanatikusokat ismertünk meg. Vannak azonban, akik az eddigi tapasztalatainkat is felülmúlják, és nem érik be azzal, amit elértek. Bikki Tomi és Bolla Dávid eddig is lázadónak számítottak a kávésszakmán belül: első, Pozsonyi úti Double Shot üzletükben a dupla presszóval kezdődik a kávékínálat, így aki máshol kevesellte az élményt, itt mindig kellőképp feltankolhatott a világosra pörkölt kávé gyümölcsös ízeivel és az extra adag koffeinnel.*

Mert „kettőből lehet megmutatni, mit tudsz”,  vallják a srácok. Tomi baristaként 4 évet dolgozott Londonban, ahol ez a fajta kávéfogyasztás a divat, és hazaérkezve elcsodálkozott, hogy idehaza még mindig a szimpla presszóhoz ragaszkodnak még az újhullámos berkeken belül is.

Mikor eljött az ideje egy második üzlet nyitásának, elhatározták, hogy egyértelműen jelzik egyedülálló szemléletmódjukat. Annyira, hogy az egykori Halkakas helyén kialakított Partizán kávézót nem is minősítik “speciality”-nek. Ha valamilyennek nevezni kell, akkor legyen partizán – fogalmaznak. Az itallapon nem is találkozunk a doppio vagy double espresso kifejezésekkel, a shot a hívószó (Londonban így hívják a duplát).

És megalkottak az új mértéket, amelyre se idehaza, se külföldön nincs nagyon példa: a partizán kávé, ami a felhasznált kávémennyiségben a duplát is megugorja. Az eredmény egy sűrű, szirupos, masszív ital – mennyiségben nem sokkal több, mint a shot. De annál jóval intenzívebb élményt nyújt, szinte csokoládés utóízt hagy, és már nyúltunk is a vizespohárért, mert nagyon kellett utána a kísérő, de a szívünk nem ugrott ki a helyéről.

*Ennél a pontnál muszáj tisztázni, hogy a duplakávét nem azért készít a barista, hogy lórúgást mérjen a vérnyomásra, hanem hogy jobban kihozza a gyümölcsös aromákat. A koffeintartalma maximum 30%-kal több, ugyanis röviden extraktálják (vagyis folyatják át a vizet az őrleményen), és a koffein ennek a legvégén oldódik csak ki. A partizán kávé ugyanezen logika mentén szintén nem egy megtriplázott mennyiségű/erősségű, inkább egy még gazdagabb, összetettebb ízvilágű kávé lesz. (Míg az átlag presszó 18, addig ő 25-30 gramm kávéból készül.)

Nem tudjuk, a partizán kávé mennyire lesz elterjedt, mivel az ára meglehetősen húzós, 999 Ft. A shot itt is 650 Ft-ba kerül, amit egy átlag doppio-énak felel meg a városban. Alternatív kávékészítésű módokat is kipróbálhatunk (szifon, filter, coldbrew), de megférnek az itallapon a konzervatívabb műfajok, a cortado, a flat white, a tejeskávé és a capuccino is. A forró italok között ígéretes tételek bukkantak fel, a macha lattét, a dirty chait és a blue smurfot (alga, gyömbérpor, kókusztej, növényi édesítő) egy következő körben mindenképp kipróbáljuk.

Különleges kávés koktélok, borok, kézműves sörök és más alkoholos italok is szerepelnek az itallapon, és a srácok szeretnék meghaladni a köztudatban létező kávézók koncepcióját gasztrofronton is. A Pozsonyi úti cukrászműhelyükből érkező sütemények mellett a kávézóban ehetünk rántottákat különböző feltétekkel, eggs benedictet, ham/bacon&eggst, avokádós toastot, salátákat, amerikai palacsintát vagy a street of India fantázianévre hallgató, curryvel gazdagon megpakolt tojásételt, amit alkalmunk volt megkóstolni, és eléggé izgalmasnak és újszerűnek találtuk.

Ez tehát a jelen, ami tegnap óta tart az új helyen, a jövőről pedig annyit, hogy Tomi és Dávid egy saját pörkölőüzem létrehozását fontolgatják, hogy az egyedi adagolású és minőségű főzetetekhez saját kényük-kedvük szerint alakítsák a kávészemeket. Addig is egy okoseszközön kísérleteznek, ami lényegében egy telefonos applikációval működő minipörkölő: 20-30 grammot pörköl meg egyszerre, és teret enged a kísérletezésnek. Ha bejön a főzet, akkor az eszközről le tudják másolni a profilt, és egy hatkilós etappal újraprodukálni a pörkölést, kockázatok nélkül. Addig továbbra is a brit Caravan Coffee Roasterytől szerzik be a világosra pörkölt kávét, csakúgy, mint a Pozsonyi úton.