Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Szabadidő

Lássuk a medvét! – a Veresegyházi Medveotthonba kirándultunk

Kicsit nehézkesen jutottunk el a híres macimentő otthonba, de megérte: nem mindennap etet az ember 300 kilós barnamedvéket. Érhető: a nyugodt, természetbeli lokációk sosincsenek karnyújtásnyira. De szerencsére a budapestieknek nemcsak a troli- és autógőz gyűrűjében található Fővárosi Állatkert áll rendelkezésre, ha állatokat akar látni.

Autó hiányában a Nyugati pályaudvarról induló vonatot választottuk, ami körülbelül háromnegyed óra alatt érte el a célpontot. Előzetes feltevéseinkkel ellentétben nem Veresegyházán, hanem Ivacs állomáson kell leszállni, ahonnan egy jó húszperces sétával érkeztünk meg a medveotthonhoz. Sajnos autóút szélén kellett gyalogolni, de a forgalom nem volt számottevő, a környék pedig zöld, dimbes-dombos, kellemes. A park közvetlen közelében belefutottunk a Minifarm állatsimogatóba, egy szürkemarhatelepbe és egy lovardába is. A hirtelen jött tavaszi nyárban le is lehetett pirulni, ami a nyári hőségben fokozódni fog, így ha van autó, mindenképp javasoljuk, hogy azzal menjetek.

Állítólag a park medvéi kedvelik a társaságot, és ha nincs sok ember, kevésbé aktívak ők is. Péntek délután munkanap lévén nem tolongott a tömeg a medveotthonban, így a mediterrán országokban szokásos sziesztahangulatba futottunk bele, amit a hőség is indokolt valamennyire. A macik mellett méretes farkaspopuláció, továbbá ormányos medvék, kecskék, két rénszarvas, mosómedve, lámák és egy hiúz is lakik a 2002 óta hivatalosan is állatkertnek minősített otthonban, és ottjártunkkor szemmel láthatóan nem sok minden zökkentette ki őket a nyugalmukból.

Valamivel etetés után jöhettünk, mert mindenütt fehér bolyhok hevertek, és néhány farkas fehér darabkákat cipelt a szájában, jelezve, hogy aznap tapsifüles volt a menü. Bizony, ez egy ilyen világ, a ragadozókat nem nagyon lehet vegetáriánus étrendre szoktatni. A medvék mindenevők, a területükön növő növényekkel is jól elvannak, de leginkább nyúlhússal etetik őket.

A háztáji, simogatni való állatok és a pár különlegesebb faj mellett a látványosság a 31 barnamedve és a 29 szürkefarkas. Az otthon története 1998-ra nyúlik vissza, mikor a Gödöllőn, a Mafilm használaton kívüli telepén rossz körülmények között élő 21 barnamedvét az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával áthozták Veresegyházára. Egy férfi a macikkal együtt több vadállatot is tartott itt, akik filmforgatásokon szerepeltek.

A populációban vannak tehát színészmacik, de különböző állatkertekből érkezett jószágok, illetve jogtalanul tartott, majd elkobzott állatok is. Annak ellenére, hogy emberek foglalkoztak velük, tragikus végkifejlete lenne, ha szembetalálkozna velük egy átlagos halandó: az egyedek 250-400 kg-osak, és szép hosszú karmokban végződnek a mancsaik. Érdekesség, hogy bár a fogamzásgátlás megoldott a területen, öt éve született itt három medvebocs, akik nagy szenzációnak számítottak.

Van itt két, egyenként 160 négyzetméteres tó, valamint a famászást is biztosító fenyvest telepítettek a medvék 35 ezer négyzetméteres élőhelyére, továbbá nyolc mesterséges barlangot alakítottak ki nekik, ahol téli álomra hajthatják fejüket.

A park felett hollók, varjak, egerészölyvek, vércsék, szarkák köröznek, és a medvék placcán pár farkas is felbukkan – ők öregebb állatok, akiket kivetett magából a szomszédos kifutóban élő falka.

2000 óta ugyanis a farkasoknak is van külön kifutója másfél hektáron, ahol természetes körülményeik között élhetnek, és ahol az etetésen, takarításon kívül nem nagyon jut nagyobb szerep az embernek. Az otthonban azonban élnek embert elfogadó, „kézbarát” példányok is egy másik, kisebb kifutóban, akikkel a látványetetések is zajlanak, őket jobban szemügyre tudtuk venni.

És ha már ott jártunk, nem maradhatott el a kötelező program, a mézzel etetés sem. A medvék szeretik az édességeket, és a természetben előforduló legédesebb étel a méz, ezért is társul a mézesbödön a macikhoz a mesékben. Hosszú fakanalakkal lehet őket kínálgatni, a mézet az állatkert éttermében is meg lehet vásárolni. Érdemes alacsonyan bedugni a nyalánkságot, mert a macik nem szívesen emelkednek fel a villanypásztor magasságába.

Hasonló tartalmak

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Neked ajánlott

A