Manapság hiába könyebb minőségi kávét kapni Budapesten, könnyen lehet az az érzésünk, hogy a helyek között berendezés vagy hangulat tekintetében semmi különbség sincs. Így különösen megörültünk, amikor felfedeztük a Huculkát – a zsebkendőnyi helyen, a kárpátaljai díszítésű kárpitok között tényleg megáll az idő. Főleg ha a napindító fekete mellé még egy ukrán desszertkülönlegességet is rendelünk.

Már a névválasztás is árulkodó: a huculok egy Ukrajna nyugati részén, a mai Kárpátalján élő ruszin etnográfiai csoport, a ka rész pedig egy kicsinyítőképző. A tulajdonos gyökerei is ide nyúlnak vissza, így célja volt többek közt, hogy olyan helyet nyisson, ami a térség ízeit és hagyományait képviseli. Ezt mutatja a zsebkendőnyi térben többször is felbukkanó medve, a térség címerállata, a regionális folklórnak megfelelő színekben és mintákban pompázó párnák vagy a népviseletbe öltöztetett baba is a pult fölött.

De a naponta változó levesek között is inkább olyanokat találni, mint a szoljánka, a borcs vagy a sült padlizsánkrémleves. Ezek már önmagukban elég tartalmasak, olyannyira, hogy a pultban sorakozó szendvicsekről, pácolt sajtokról és finoman illatozó péksüteményekről már le is kellett mondanunk. A desszertekről nem is szólva, amelyek Budapest egyik legjobb szláv cukrászdájából, a Cherry Orchardtól érkeznek – a hetedik mennyországot (csokoládés lapok, kefírrel elkészítve, köztük vajkrém, sűrített tej, rumalapú krém, csokoládé és karamell) vagy a kijevi tortát ajánljuk indításképp. Eddig sajnos nem sikerült megoldaniuk, hogy ennél is több lokális terméket tudjanak forgalmazni, viszont ígéretet kaptunk arra, hogy ez hamarosan változik.

A Huculka azonban nem csak kávézó-levesező szeretne lenni: a munka után hátradőlés jegyében borokkal és csapolt Pragával várnak mindenkit, de hamarosan a kárpátaljai kultúrát bemutató előadásokra, workshopokra is sor kerül majd. Érdemes lesz időben érkezni rájuk, egyáltalán nem vicceltünk ugyanis a zsebkendőnyi mérettel: még a galériával együtt is alig pár asztal fért csak be, könnyen elkel az összes hely. Cserébe viszont elmarad a túlzsúfoltság érzése, otthonos intimitásban lehet jó beszélgetéseket folytatni, tanulni vagy csak szemlélődni. Legközelebb, ha a Batthyány tér környékén járunk, már tudjuk, merre vezet majd az első utunk.