Szájhagyomány útján jutottunk el a Palotanegyed bagelezőjébe, ahol a szokásosabb, hideg, delikát összetevős szendvicsek helyett inkább burgerre hajazó, kétkezes finomságok készülnek. A hangulat barátságos, a bagelek nincsenek túlhúzva és akár egy sört is ihatunk melléjük. Négy barát közös projektje a Bárczy Bagel, tényleg a szívvel-lélekkel fajta.

A bagel útja a lengyelországi zsidó közösségektől indult, de hamar eljutott a világ delikáteszeibe is. Gyakorlatilag mindenhol kedvelt szendvicsalapanyag, a híres Brick Lane-i Beigel Bake-től a brooklyni Bagel Boy szivárványos verziójáig, rajonganak érte. Budapesten sincs ez másképp, legalább 3-4 bagellelőhelyet találni a városban, ahol a tradicionális metódus szerint készülnek a kerek, lyukas bagelek. Azonban töltelékeket tekintve a hagyományos "deli" holmikkal spékelt szendvicseket árulják a legtöbb helyen – félreértés ne essék, ezek is szuperek, pláne reggelire, uzsonnára vagy sietve fogyasztva.

A Bárzcy Bagelnél más a helyzet, hiszen a "hideg" szendvicsek helyett forró húspogácsák, olvadt sajtok, sok-sok zöldség, savanyúság, különböző hagymalekvárok, saját szószok és krémsajt is kerül a két fél buci közé. A koncepció körülbelül fél éve körvonalazódott, addig más profillal, más összeállításban dolgoztak, de mára összeállt a fix csapat, mely négy jó barátból áll. Közülük egyikük rendelkezik nagyobb vendéglátós múlttal. A többiek pedig ügyesen felzárkóztak és élesben próbálták ki magukat, az üzlet kialakításától kezdve az új étlapok kitalálásáig.

Igazi csapatmunka, és mindez erősen érződik az egész hozzáálláson, a vendégekkel való kommunikáción is. Ritka az ilyen laza, de mégsem haverkodós, és mégis odafigyelő vendégvárás.

Az üzlet nem nagy, a földszinten készülnek a bagelek és le is ülhetünk, de fent még jobban kényelembe helyezhetjük magunkat, mert hangulatos és marasztaló a környezet. Hamarosan majd egy klasszik Nintendo is felkerül, hogy régi játékokon játszhassanak a vendégek, amíg az ételüket várják. A múltidézés és a popkultúra egyébként dekorban és zenében is megjelenik náluk: míg a szendvicsek készültek, épp Run DMC, Naughty By Nature szólt.

Éppen étlapváltás előtt érkeztünk, de a kóstolt szendvicsek szerencsére maradnak, így senkit sem fogunk félrevezetni. Minden frissen készül a pultban, a rostlapokon, a bagel viszont egyelőre egy péktől érkezik, míg nem kísérletezik ki a teljesen tökéletes verziót. Semmi gond ezzel, addig választják az ahhoz legközelebb állót. Omlós, könnyed pékárura gondoljunk, nem a fojtós verzióra, s kell is ez a szellősség, mert elég rendesen megpakolják a kreációkat. Rendeléskor mindenképp mondjuk, hogy mennyire átsütve szeretjük a húst, mert alapból ők a "well done" módot preferálják.

Nekünk a Texas és a Pulled Pork szendvics lett a befutó. A Texas (1690 forint) a húspogácsán kívül bacont, hagyma chutney-t, pirított hagymát, sajtkrémet, lila hagymát, uborkát, paradicsomot, BBQ-szószt, majonézt és jégsalátát tartalmaz. Egy egyszerű, de nagyszerű ízvilágra gondoljunk, amolyan "alapra", bár a legalapabb verziójuk 990 forintért is elérhető. A fiúk szerint a Texas a legnépszerűbb, de egy pillanatig sem csodálkozunk.

A Pulled Pork (1890 forint) azért merész, mert a húspogácsán kívül megy még bele a tépett disznóhús. Szerencsére nagyon jól működik, a húsok kiegészítik egymás szaftosságát. A Sárkányburgerük csípős, a Sajtőrültbe négyféle sajt kerül, de van Reuben (1190 forint) és az Egerek Kedvence, ami húsmentes szendvicset jelent. Melléjük káposztasalátát vagy házi burgonyacsipszet kérhetünk, de nem biztos, hogy bírjuk majd szusszal. A Reketye sörei pedig jól passzolnak a Bárczy bagelekhez. Nekünk tetszett, és örülünk, hogy a környék kapott egy jópofa street food helyet!