Ismét összeszedtük, hol és hogyan érdemes eltölteni az előttünk álló négy napot. Például A Tea Napján, bunkertechnó-szetteken, kiállításokon, sörcsapolásokon, esetleg lemez vagy vegán piacozáson. Szubjektív merítés a hétvégi programfelhozatalból.

  • Csütörtök
Múzeum+ Kultusz/ Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Galériában már szinte kultusza van annak, hogy havonta egyszer hosszú nyitvatartással, speciális tárlatvezetésekkel, előadásokkal, zenével és borokkal rendeznek tematikus esteket Múzeum+ címmel. Erről szól ez az este is, korunk egyik kultuszfilmje, a Megáll az idő rendezőjének, Gothár Péternek tárlatvezetésével. Vendég lesz Dr. Gerevich József és Rockenbauer Zoltán, akik a művészekről és múzsáikról beszélgetnek, megismerheted Madarász Viktor 1859-ben festett kultuszképét, kultikus művekkel találkozhatsz Kemény Zsófi költő tárlatvezetése során, lesz kultzene, s mellette a Laposa Birtok kultikus borai. Ezenkívül workshop, teaház és sok minden más...

Cannabaro - Molnár - Vadas - Vass: Deeper/ Trafó

Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre már rég ismerik egymást, számos különböző helyzetben és konstellációban dolgoztak együtt, de így négyen még nem. Első közös munkájukban az érintésen keresztül kutatják a kapcsolódási mintázatokat. Fokozatosan, lépésről lépésre haladva a test társadalmi, fizikai és érzelmi rétegei közötti kapcsolatot vizsgálják és próbálják meg felderíteni. Hogyan érintkezzünk érintés nélkül? Hogyan kerüljünk közel a másikhoz úgy, hogy ne sértsük meg a közelségünkkel? Hogyan legyünk egy olyan intim és bizalmon alapuló kapcsolatban, ami egyben elegendő teret és szabadságot biztosít?

King Kapia Premier/ Neked Csak Dezső

Hol máshol mutathatná be második kollaborációs sörét a lengyel Browar Kingpin és a hazai MONYO, mint az ország legnagyobb kézművessör-kínálatát csapon tartóNeked Csak Dezsőben? A King Kapia nevéhez hűen egy füstölt kápiapaprikával, korianderlevéllel és egy csipetnyi borssal fűszerezett Foreign Extra Stout, ami mellé a Dezső chefje is készül egy különleges meglepetéssel. Mellette még két régebbi, de mindmáig ritkán kóstolható főzetet is csapra vernek: a Beard doesn't make you a brewert (Extra Milk Stout földimogyoróval, pillecukorral és vaníliával) és a We don't like pepperazzist (Imperial Milk Stout vaníliával és rózsaborssal).

Palmhuset: Designer Drums AllnighterLÄRM

Január 11-én a klubzenei trendfigyelésben és a DJ-pult mögött is jeleskedő Designer Drums-kollektíva megkezdi hétközi klubsorozata, a Palmhuset 2018-as évadát. Első alkalommal Route 8Soundbank és Akos V szolgáltatja majd az egész estés technó-, diszkó- és house-dózist. Forró lesz és trópusi!

Borbély Műhely/ Opus Jazz Club

A Borbély Műhely az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel.

  • Péntek
Tükrös Paplan/ MAMŰ Galéria

A január 12-én megnyíló kiállítás címe utal a munkákban megjelenő matéria elsődleges üzenethordozó funkciójára, ugyanakkor jelez egyfajta groteszk intimitást is. A három alkotó eltérő módon használja szürreális nézőpontjait, különböznek anyagválasztásaikban is, de a közös enteriőrben ez az attitűd teremt további szürreális kontextusokat. Mindhárom alkotó munkáiban fontos elemként jelenik meg a különböző minőségű anyagok ütköztetéséből kibontakozó figurális narratíva. A megtestesített gondolatok a választott matériák efemer hétköznapiságából nyerik profán erejüket, s így fogalmaznak újra- sokszor parafrázis jelleggel- közös kultúránkból eredeztethető külső-belső problémákat.

Bajdázó/ Lumen Kávézó

Egy virágzó bodzabokor illata. Pipacsos mezőn kanyargó dűlőút. A bükkös templomi homályából kakukk szól. Elhullott állatok hófehér csontjai az avarban. Odébb egy hegy, kirabolva, megsebezve. Régenvolt arcok a forrás mozdulatlan víztükrén. A völgyben harang szól. Aztán a felhők, a felhők. Helyben vagyunk. A Börzsöny az ország legnagyobb összefüggő lakatlan területe. Ami azt is jelenti, hogy itt él a legtöbb tündér. Ének, gitárok, kanna, cin, hangszőnyeg. A hóesés mint hangszer. Börzsönyizene. Zenebörzsöny. Így tudnánk összefoglalni Magyarország egyik legkülönlegesebb triójának világát. Transzcendentális élmény lesz.

Parra For Cuva/ Toldi Klub

A Parra For Cuva művésznév alatt alkotó Nicolas Demuth a német elektronikus zenei színtér egyik legnagyobb ígérete. Eddigi karrierjébe belefért már a saját zenekarával való fellépés, megjelenések a Spinnin’ Recordsnál, a Traum Schallplattennél és a Deliceuse Recordsnál, több ezer ember megtáncoltatása az olyan gigafesztiválokon, mint az Amsterdam Dance Event vagy az Untold és még alig érintettük a főbb eredményeket. Ha pedig a pult mögé áll, garantált a lábnak, a szívnek és az agynak egyszerre szóló szelekció, valamint az érzelmes house. Péntek este ráadásul kétszer is fellép: egyszer, mint DJ, majd utána élőzik is egyet.

HavantepeLÄRM

Az idei év első Technodub Seance-ának vendége a török Havantepe lesz, aki tíz éves produceri munkássága során számtalan fajsúlyos, tánctérrobbantó trekkel dolgozta be magát a DJ-k lemezes táskáiba. Hangzását mély robusztusság és dinamikusság mellett rendkívül jó artikuláltság és gördülékenység jellemzi, a műfajra jellemző ködös hangulatba burkolva. Előtte és utána Benzon és Swain párosa, Krisz Deak és ZOL (aka Zoltan Solomon) gondoskodik majd a hangulatról.

Squirell Orchestra Premier/ Hopaholic

Mókuszenekar? Hogy kerülnek ide mókusok? Ők játszanak az agytörzsedben egy komolyabb másnapon. Cintányérral, pergővel, szaxofonnal, súlyosabb esetben mindennel, ami fellelhető. Ennek szellemében főzte le a MONYO Brewing Co. és Armando_otchoa_b_c a legújabb sörét, a Squirell Orchestrát. Ráengedtek egy erős belga élesztőt kedvenc India Pale Ale formációjukra, melyben Chinook és Cascade komlók vannak, majd még jól meg is hidegkomlózták egy adag francia Barbe Rouge komlóval. A végeredmény pedig várhatóan egész hétvégén kísért(i) majd (az ízlelőbimbóidat).

  • Szombat
Urban Saturday Brunch featuring Flóra & Bálint Acoustic/ Urban Tiger

Az Urban Tigerben már nincs szombat brunch nélkül, mely mellé ezúttal Flóra & Bálint akusztikus műsorát is meghallgathatjuk majd. A választható menük között akad shakshuka, ham and eggs pancake, avocado caprese toast, bébicsirkés Cézár-saláta, cajun gravlax lazac és chorizós rántotta is.

In Memorian David Bowie: Heroes 1972-1996/ Zeg Zug

Köztudott, hogy Bowie zenei és popkulturális hatása milyen erőteljes és sokrétű. Az is, hogy a különböző műfajok, zenei irányzatok, általában mint közös origóra tudnak hivatkozni rá. Ezen az eseményen Bowie-ra emlékezhetünk. Zenei életművének spektrumából prezentálják majd a lehető legtöbb színt, valamint azokat az undergroundnak tekinthető előadókat, bandákat, akikre hatással volt.

Deviszont támogatói est: SOTE, Berosszulás, Észlelés, Unknown Child, Junji Ito/ Dürer pince

A Deviszont Közösségi Tér egy újfajta kezdeményezés Kispesten, ami szakgimnazistáknak és szakiskolásoknak mutat alternatív időtöltési és tanulási lehetőséget. Az a céljuk, hogy a magyar közoktatásban érvényesülni nem tudó tanulási formákkal és módszerekkel segítsenek a hozzájuk járó fiataloknak a tanulmányaikban és a világ megismerésében, tudatos társadalmi cselekvésre és kritikusságra ösztönözve őket. A belépőkből befolyt összegből a szervezők őket támogatják majd.

Amerikai história X / Bem Mozi

Derek Vinyard-ot (Edward Norton), a karizmatikus neonáci bandavezért különös kegyetlenséggel elkövetett rasszista indíttatású gyilkosságért zárják börtönbe. Szabadulását követően az új elveket valló, múltjáért szégyenkező Derek rádöbben, hogy meg kell mentenie öccsét, Danny-t (Edward Furlong), mielőtt bálványozott bátyja útját követve megbocsáthatatlan bűnöket követne el. Tony Kane kultikus filmje nem csak a rasszizmus ellentmondásos természetével foglalkozik, hanem az azt kiváltó okokkal is, aminek kibontásában egy sor felejthetetlen alakítást nyújtó színész van a segítségére.

Ensemble Vortex: Music, Body & Machines/ Trafó

Az Ensemble Vortex a kortárs zenei szcéna csúcsának egyik legsokoldalúbb svájci képviselője. Fellépésük egy sajátos keveréke a performansz művészetnek, a koreográfiának, valamint az elektronikus és hangszeres zenének. A színpadon emberi testek, kierősített hangszerek, mozgóképek, mozgásérzékelő eszközök és laptopok reagálnak egymásra.

  • Vasárnap

Felhőcirkusz Unplugged/ Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Juhász Kata Társulata nagy sikerű Felhőcirkusz című előadását Weöres Sándor verseinek motívumai és ritmusai ihlették. A táncot, újcirkuszt és zenét ötvöző produkció képekkel, mozgással, élő zenével mesél 3-10 éves gyereknézőinek. A darab legközelebb január 14-én a Jurányi Házban lesz látható. Az előadásra speciális, támogatói jegyek válthatók, melyekkel a nézők az Aprónép Alapítvány munkáját segíthetik.

Vegan Sunday Market/ Anker't

Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca, a Vegan Sunday Market 2018-ban is visszatér. Január 14-én nem csak olyan különlegességeket lehet majd vásárolni, mint az organikus nyers vegán fermentált sajtok, nyers sütemények, kézműves vegán szappanok, magvas szeletek és még sok más. Emellett lesznek még főző workshopok, kerekasztal-beszélgetések és előadások is.

Januári lemezpiac/ Dürer Kert

Vasárnap jön az idei első lemezpiac a Dürer Kertben a megszokott felhozatallal, kazettákkal, bakelitekkel, DVD-kkel, CD-kkel és sok más egyébbel, összesen több mint hetven eladótól. Mindegy, hogy épp csak elkezdted felépíteni a saját kollekciódat vagy manapság már csak ritkaságokra vadászol, mindkét esetben itt a helyed!

3. Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál/ Hungexpo

Január 14-én ismét Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál, ahol háromféle táv közül választhatunk aszerint, hogy mennyire szeretnénk próbára tenni magunkat a téli hidegben. Az 5, 10 és 21 km-es útvonal egyaránt a Hungexpo, illetve a Kincsem Park területén kanyarog majd, így előfordulhat aszfaltos, betonos, füves-földes rész is, ezért érdemes esetlegesen hóval és jéggel is számolni. Nevezni ide kattintva lehet.

A tea napja/ Akvárium Klub

Január 14-én Magyarországon első alkalommal tartják meg A Tea Napját az Akvárium Klubban. Az esemény célja, hogy bemutassa a teázás kultúráját, történetét, a különböző teafajtákat, illetve azok származási helyét és feldolgozását. Az előadások mellett természetesen meg is kóstolhatunk majd számos különlegességet. Ha pedig az újonnan megszerzett tudást és/vagy szenvedélyt szeretnéd egy autentikus teázóban “kamatoztatni”, a tavalyi – témába vágó – összeállításunk neked íródott.