A Zwack-testvérek fogták az Unicumot, adtak hozzá egy kevés fekete mézet, kevertek hozzá egy kis tokaji aszút és kétféle hordóban is hosszan érlelték. Így készült az Unicum Riserva, az új limitált szuperprémium likőr.

Családias hangulatban mutatták be a Zwack-testvérek, Izabella és Sándor új, limitált, szuperprémium gyógynövénylikőrjüket, az Unicum Riservát a Dandár utcai Zwack Múzeum és Látogatóközpontban zajló zártkörű rendezvényen, ahová mi is bebocsátást nyertünk. Itt egymillió liter Unicum érlelődik hordókban a talpunk alatti pincerendszerben – köztük az új esszenciával. Mint megtudtuk, Izabella és Sándor hosszú évek közös munkájával hozta össze a luxus bitter különlegességet: az italban tulajdonképpen a báty fűszer- és gyógynövény ismeretei találkoztak a húg tokaji borok iránti szenvedélyével. A számos vendéglátóhelyen már január óta kapható szép megjelenésű italt májusban teszik a boltok polcaira, várhatóan 9-10 ezer forintos áron. A Zwack saját webshopjában jelenleg 8799 forintért rendelhetjük meg a 0,7 literes, egyetlen kiszerelést, melyből évente 13 ezer palackot terveznek piacra dobni.

A testvérpár elmondása szerint a Riserva egyediségét a dupla hordós érlelés adja. Az alap Unicumot először a Soroksári úti Zwack-pince legidősebb, 80 éves 16 ezer literes hordójában érlelik, az egyetlenben, mely tanúja volt a világháborúnak. Itt ivódik bele a keserűbe legmarkánsabb hozzávalója, a dongákban lerakodó nyolc évtizednyi esszencia, a “fekete méz”. A második érés tokaji aszús gönci hordókban megy végbe: innen származik a szuperprémium likőrben érezhető botritiszes hatás. A Riserva végül a Zwack Izabella borászatában, a Dobogó Pincészetben készült 2007-es hatputtonyos tokaji aszú hozzáadásával válik teljessé. A riserva szó egyébként titkos, féltve őrzött készletet jelent: a pincerendszernek ugyanis léteznek olyan elzárt rejtett zugai, ahová csak a testvérpárnak van szabad bejárása.

A luxus Unicumot megkóstolva egyszerre éreztük a klasszikus fűszeres keserédességet és a jellegzetes komplex gyümölcsös édeskés aszús ízvilágot. Vagy úgy is fogalmazhatunk, a tokaji méz és az egzotikus gyógynövények keserű össztáncot jártak a szánkban. Mivel a Riservát is erősen meghatározza a használt hordós érlelés, akár a whisk(e)yt és a cognacot, kiáltott a jégkockás kóstolásért. Nem csalódtunk: az ízélményre felkerült a korona. Az enyhén olvadó jégnek köszönhetően kapott egy olyan krémlikőrös hatást az ital, amitől kiváló kísérője lehet desszerteknek, sőt önálló desszertitalként is nagy élmény hosszan szürcsölgetni. A krémes gyógynövény likőr jó társa lehet egy lilahagyma- vagy gyümölcslekvárral házasított pástétomnak, szépen passzol a vadhúsokhoz, de egy jus-szószos marhapofával is könnyen megbarátkozik. Az édességek közül remek választásnak bizonyulnak a krémek, mint például a panna cotta. Ha valaki szeretne összecimborálni a bitterekkel, a Riserva a legdrágább és a legjobb belépő a keserűk világába.