A névadó Pellegrini Artusi egy gazdag észak-olasz kereskedőcsalád sarja volt, akinek nagy szenvedélye volt az irodalom és az olasz konyha. Legnépszerűbb műve, a ”Főzés tudománya és helyes étkezés művészete” a mai napig közkézen forog és számos nyelvre le is fordították. A mű a receptek mellett érdekes anekdotákat is tartalmaz, úgyhogy egyszerre kulináris és kultúrtörténeti érdekesség is.

A név erős itáliai kötődése mellett és a tulajdonos, Forrai Miklós olasz kultúra iránti rajongása ismeretében pedig nem meglepő, hogy egy, a mediterrán ízeket felvonultató bisztró várt minket belső-Erzsébetváros szívében. Pedig ha van Budapestnek olyan városrésze, ahol a legkisebb területen a legváltozatosabb ízeket kínálják az egymást érő éttermekben és food truckokban, akkor az biztosan éppen a Kazinczy utca és környéke. Viszont az is igaz, hogy olasz étterem, és pizzázó ilyen minőségben és árfekvésben nem akad a közelben.

Az étterem enteriőrje szellős, átlátható és letisztult, és inkább az észak-olasz indusztriális és hagyományos kevert vonalat viszi, mint a kockás terítős trattoriák világáét. Ha nagyobb társasággal érkeznénk, az asztalok könnyen átrendezhetőek és összetolhatóak, a rendelés viszont a pultnál van, és a konyha is nyitott, így részben ráláthatunk az ételünk készülésére is.

Az étlap is az olasz konyha alapfogásait vonultatja fel, saláták, tészták, bruschetták, az elmaradhatatlan pizzák, és szezonális levesek. Az alapanyagok frissek, és amit lehet, helyben készítenek el. A tésztákat ugyan nem itt csinálják, hiszen ahhoz jóval hatalmasabb konyha kéne, de házi készítésűek, és a szállítás előtt egy nappal készülnek el. Kérhetjük gluténmentes változatból is, illetve ha szeretnénk variálni az alaptészta fajtáját, és pappardelle helyett inkább pennével ennénk, azt is lehet.

A saláták közül megkóstoltuk a ruccolasalátát, (1590 Ft) amin sima és aszalt paradicsom, magvas szósz és parmezán volt. Az egész friss és üde volt, és hatalmas adagot kaptunk, úgyhogy akár a szintén kapható bruschettákkal (1290 Ft) egy főétkezést is kitehet. De ha valaki valami tartalmasabbra vágyik, van csirkehúsos és fürjtojásos változat is. A tészták közül megkóstoltuk a hely specialitását, az Artusi tésztáját (1590 Ft), ami egy paradicsomos alapú, bazsalikomos-cukkinis-fokhagymás-szárított paradicsomos-olívabogyós változat volt. A tészta pont tökéletes volt, nem volt túlfőzve, és a feltétek is ízletesek voltak. A tészták átlagban 1100 és 2200 forint között mozognak, utóbbi a kalamáris-garnélás.

A nap sztárja azonban egyértelműen a pármai sonkás pizza (2190 Ft) volt. A tésztája vékony, de ropogós, a feltét pedig bőséges, de nem túl tolakodó és becsléseik szerint a standard 32 centiméteresnél jóval nagyobb is, mert minden irányban túllóg a tányéron. Kóstoltuk még a citrusos-gyümölcsös limonádét (690 Ft) is, de lehet kapni szörpöket és persze alkoholos italokat is, söröket és borokat is, bár ezekből itt a magyar márkák dominálnak.

A személyzet szerint a hely forgalma napközben és esténként is inkább turistákból áll, de azért már vannak visszatérő magyar vendégeik is, és hamarosan tervezik a környező pár kerületben a házhoz szállítást is, ami szintén inkább a magyarok vennék igénybe. Természetesen a Kazinczy utcában éttermet nyitni egyszerre tűnik bombabiztos vállalkozásnak is, de megvannak a hátulütői is, hiszen nehéz kitűnni a sokszínű kínálatból és bizony egy-egy forgalmas péntek este betévedhet olyan társaság, akik már nem feltétlenül csak egy csendes vacsorára vágynak.

Végszóként pedig elmondhatjuk, hogy az Artusi ugyan felfogatni nem fogja az olasz konyháról eddig vallott nézeteinket, de nem is akar hangzatos szlogenekkel takarózni és többnek tűnni, mint ami. Végre van egy hangulatos, beülős, itáliai ízeket kínáló hely a környéken, ahol az ételek minőségi alapanyagokból készülnek, az adagokkal jól is lakunk, de az árak nem szálltak el, és nem kell az utcán vagy az út szélén ücsörögve ennünk.

Artusi Pizza&Pasta

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 32.

Nyitvartartás: H-Sze.: 11.00-22-00, Cs-P.: 11.00-24.00, Szo.:12.00-24.00, V.:12.00-22.00