Van a Kishusom elnevezésben valami ledérség, olyan fokú szabadosság, ami még bőven belefér, sőt, izgalmas is. Ahogy belépünk a Madách téri kolbászparadicsomba, a falon egy csábos, formás afrolány "cigizik" egy virslivel, míg egy maki együgyű fejjel rágcsálja ugyanazt a frankfurtit. A konyhában kolbászok sülnek, a fekete portára elhelyezett cégéren Wossala Rozina neve áll, és lássuk be, Rozi azért elég sok mindent tett már hozzá a hazai gasztronómiai élethez. Jó érzéke van hozzá, vagány és határozott. Most a báréletből jól ismert Ódor Andrissal kooperálva csaptak a kolbászok közé, éppen a Barside mellett.

Nem tagadjuk, még mindig szeretjük billegős könyöklőnél kommersz mustárba mártogatni a pecsenyesütők kolbászait, és az is megesik olykor, hogy egy mobil hot dog árustól vesszük el kettesével a "hagymapörccel" gazdagon szórt "műkaját". Ezeknél az étkezéseknél leginkább a hangulat vagy a puszta szükséglet dominál, mintsem a magas gasztronómiai és élvezeti érték. Tehát miért ne lehetne a minőségre odafigyelve, modern konyhatechnológiákkal felvértezve reformálni kicsit a hot dogot? Ezen a vonalon indult el Wossala Rozina, aki tényleg egy igazi vércse – jó bizonyíték erre a Bestia is. A bisztróvonal helyett most azonban street food helyet nyitottak, Ódor Andrissal együttműködvén.

A Kishusom a Barside és a Juicy + Budapest Bagel közé ékelődik, dizájnjában részint belesimul, részint kicsit kilóg a sorból. A grafikai megjelenítés Kiss Miklós munkája, a teret pedig közös erővel alakították ki. Maga a dzsungeles-brazilos-forró vérű képi világ egy remek geg, hiszen szaftos kolbászokhoz ritkán képzelünk el pálmaleveleket, hibiszkuszt és csücsörítő afrocsajt.

Jelenleg persze soft openingben mennek, de sok-sok kóstolás, baráti összejövetel és latolgatás után már kialakult a kezdő kínálat. A rendszer a következő: választasz egy kolbászt. Ezek a kolbászok a Püski Manufaktúrával együttműködve születtek meg. Adott volt a magas minőségű húsárú, Rozináék pedig egyedi, titkos fűszerezést adtak mindehhez. Lehet sima roppanós frankfurti virsli (450 forint) vagy sertéskolbász (550 forint), esetleg médiumra készített marhakolbász (650 forint) – nekünk ez lett a kedvenc. E mellé jön a kiskifli 250 forintért, ami szintén gondos tervezés és kísérletezés eredménye Szabadfi Szabolccsal, a Panificio il Basilico pékmesterével. Ha fitneszesebbre vennéd a figurát, vagy éled a GM-et, akkor nincs kifli. Nem érdemes azonban kihagyni, mert egy nagyon vajas, nagyon burgonyás, puha, fantasztikusan finom buciról beszélünk. A harmadik lépés a "körítés" megválasztása. Jelenleg öt, gondosan kikísérletezett kombináció közül választhatunk. Így állnak össze a hot dogok. Akik a hagyományosabb dolgokra esküsznek, azok is megtalálják a számításaikat, de számíthatunk vadócabb kombókra is.

Fontos, hogy extra figyelmet fordítanak az egyes komponensek elkészítési módjára. A hagyma és a bacon például nem olajban sül, hanem dehidratálják. Így még ropogósabb és ízesebb marad. Savanyítanak, marinálnak, hogy minden kombóban meglegyenek azok az elemek, amiktől komplettek lesznek. Séfként Streleczki János felel azért, hogy minden flottul menjen, Pallag Dávid pedig szintén hozzájárul kreativitásával a Kishusomhoz.

A True névre hallgató sztiló a klasszikus karamellizált hagyma-savanyúság-mustár-szalonnachips vonalon mozog (490 forint), a Mozart (490 forint) bajor ihletésű, káposztával, Reuben szósszal, hagymaropogóssal. Ezután érkezett az abszolút favoritunk, a thai finomságokkal turbózott Curry (690 forint): pikáns curryszósz, kesudió, lyoni hagyma és klassz marinált ananász kerül bele a marhakolbász mellé. Összefogod, beleharapsz és Bangkok sikátoraiban vagy a Madách tér helyett. Még egy ázsiai jellegű sztilót megálmodtak, mely a Bahn mi-t (890 forint) idézi: csirkemáj patéval, marinált zöldségekkel, ázsiai uborkával és éppen nem túltolt korianderzölddel. Az Our favourite nekünk annyira nem jött át.

Ami viszont igen, az a köretnek rendelhető kétféle saláta: a barna vajjal lággyá tett majonéz nélküli burgonyasali (450 forint) és a lila káposztával, citrusokkal, mustármaggal turbózott káposztasaláta (450 forint). Felkészül a napi desszert. A soft opening idején pedig a True frankfurtis hot dog kombó 990 forintért kóstolható.

A Barside közelsége hívogató, akár evés előtt, akár után is, vagy közben... Egy karcosabb Bloody Mary mellé például jól csúszhat a True, a currys finomság mellé pedig bármikor kevernek nekünk valami trópusibb hangulatú koktélt. Mi ez esetben a rum helyett a mini Bangkokhoz whiskey alapot választanánk.