A Városligeti Műjégpálya már eddig is számos verseny és világbajnokság otthonául szolgált, ám ezen a nyáron egy újabb arcát mutatja meg. A télen korcsolyapályaként, nyáron evezős tóként funkcionáló helyszínre épültek fel a 17. Fina Vizes Világbajnokság szinkronúszó számainak otthont adó medencék és lelátók.

A versenyszámok hátteréül szolgáló történelmi környezet, a Hősök tere, a Városliget és a Vajdahunyad vára a budapesti városfejlődés egyaránt kiemelt fontosságú helyszínei a városnak a millenniumi ünnepségek révén. A tavasszal megindult építkezés után már egy ideje zajlik a tesztüzem a medencékben, tegnap pedig már a világbajnokságra érkező csapatok is itt gyakoroltak napközben. A verseny történetében ez az első alkalom, hogy a szinkronúszást nem arénában vagy stadionban rendezik meg.

A Vajdahunyad várának tövében fekszik a gyakorló medence, ide se a Kós Károly sétányról, se a teraszról nem lehet belátni, csupán a lelátókról. A Liget felőli oldalon pedig a nézőtér és a versenymedence kapott helyet. Az ideiglenesen felépített két medence a Városligeti-tó beton aljzatára épült, de az építkezés befejezésével a tavat újra feltöltötték vízzel, így az épületek olyan hatást keltenek, mintha lebegnének. Kihívást jelentett, hogy a medencéknek meg kellett felelniük a sportág előírásainak is, melynek alapvető követelménye, hogy legyen egy 20x30 méteres medence, egy olyan speciálisan kialakított résszel, aminek a mélysége legalább 3 méter.

A versenyszámok között a tóra épített teraszon babzsákokon, és tervek szerint napernyők alatt lehet majd hűsölni.Ez a teraszos-pihenős rész köti össze a lelátókat az egyik bejárattal, ami a Műjég főépületén keresztül vezet. Valószínűleg ez lesz a sportolóknak szánt bejárat, mert ahol telente a korcsolyánkat csatoljuk fel, most a felkészülésükhöz szükséges kellékek, sminkasztalok és öltözők voltak. A nézők számára épített főbejárat az Olof Palme sétányról nyílik, és egyenesen a lelátókhoz vezet.

A hivatalosan ötezer fő befogadására képes nézőtérről tényleg festői látvány nyílik a környékre, bár a látványterveken még szereplő nagyobb árnyékolókat eléggé hiányoltuk a délutáni tűző napsütésben.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.