A héten indul a Millenáris Park bővítését célzó fejlesztés utolsó hulláma. A három évvel ezelőtt elbontott Margit körúti Gazdasági Minisztérium és a környező iparcsarnokok helyén sokáig kétséges volt, mi épül. A városlakók legnagyobb örömére, a tervek alapján végül egy 2,5 hektáros,hatalmas park létesül Buda szívében, kávézókkal, modern játszótérrel és egy különleges zöldfal-installációval. A terület alatt pedig mélygarázs kap majd helyet.

Az 1971-ben épült Kohó- és Gépipari, később Gazdasági Minisztérium épülete a szocialista korszak egyik legjelentősebb presztízsberuházásának számított. A nyolcemeletes vasbeton monstrum a korabeli Budapest legnagyobb irodaháza volt.

A huszadik század végére azonban az épület nagyrészt kihasználatlanul állt, és hatalmas homlokzati felületével, ami lefogta a friss dunai szél áramlását, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Margit körút ezen szakasza a város legszennyezettebb részei közé tartozott. A bontás melletti elsődleges érv is ez volt, hogy a város levegőjének minőségét javítani lehetne a széláramlás megnyitásával.

A projekt elnevezése - Millenáris Széllkapu – egyszerre utal erre az igényre, és a Széll Kálmán tér közelségére is.

A bontási munkálatok három éve indultak meg, ám jócskán elhúzódtak. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a sűrűn lakott környéken a leghatásosabb, robbantásos technikát érthető módon nem lehetett alkalmazni. Így sok esetben a méternél is vastagabb vasbetonfalakat különleges technológiával kellett feldarabolni és elszállítani.

A volt ipari rozsdaövezet rehabilitációjának megindulásakor az első tervek szerint a telken található két másik épület, a Melegpörgető (vagyis turbinatesztelő épület) és a Ganz-csarnok is megmaradt volna, és felújításuk után új funkciót kaptak volna. Ám végül ezeket is elbontották, hiába álltak műemléki védettség alatt. A bontás mellett szól az a tény, hogy az épületek valóban elég elhanyagolt állapotban voltak és mint egykori ipari épületek, nehézkes lett volna a más célra való átalakításuk és környezetük megtisztítása.

A helyükön létesülő, csaknem 2,5 hektáros, a főváros szívében levő park, az elmúlt évek egyik legnagyobb új létesítésű, hatalmas aktív zöldfelülettel rendelkező területe lesz. Háromszáznál is több előnevelt lombos fával, tavakkal és egy különleges, folyosószerű növényi függőfallal. Ezt egy száz méter hosszú és húsz méter magas acélszerkezet fogja tartani, a kúszónövények ezen fognak csüngeni és terjeszkedni, eltakarva ezzel a szomszédos bevásárlóközpont barátságtalan hátsó falát. A tervek szerint egy gyalogosjárda is része lenne a függőfalnak, ahonnan az egész park belátható lenne.

Az átalakítás terveit Kádár Mihály és Könözsi Szilvia csapata (TSPC Mérnökiroda Kft.) készítette el. Elképzeléseik szerint két kávézó és egy játszótér is kerül a parkba. A Fény utca áthaladó forgalma a föld alá kerül, így az új park összeolvad a régi Millenáris területével.
A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. által felügyelt, most meginduló építkezések elő lépése a park alatti, 500 férőhelyes mélygarázs kiépítése lesz, aminek elsődleges célja a környék notórius parkolóhelyhiányának az enyhítése.

A mélygarázs és a park tervezése során is különös figyelmet fordítottak a környezettudatos megoldások alkalmazására. Például a zöldfelületek locsolását részben az itt összegyűjtött esővízből kívánják megoldani, a park területén levő épületek zöldtetős megoldásúak, és napelemeket is kihelyeznek. A mélygarázsban pedig majd egy tucat elektromos autótöltő várja a használókat és itt lesz egy – az e-mobilitást népszerűsítő – információs központ is.

Az előzetes tervek szerint 2019 tavaszán vehetik birtoka az új parkot a budapestiek.