Azt eddig is tudtuk, hogy az Andrássy út századfordulós épületei izgalmas belső udvarokat fognak közre, de eddig többnyire csak nyíló ajtókat elkapva juthattunk be ezekbe. A Kodály köröndhöz közel viszont kitárultak a kapuk mindenki számára: három hete csendben megnyitott a GáRDEN. A hely rögtön két összekapcsolódó udvarra is kipakolta asztalait, amelyeknél üldögélve nem igazán gondolunk arra, hogy forgalom közelében vagyunk. Zaj nincs, ellenben fák, színes izzók, murva, sörpadok, nyugalom, sör, koktél, limonádé és street food annál inkább.

Klassz dolog történt az Andrássy út 82-ben: megnyílt a GáRDEN nevű szabadtéri bár. A bejáratot nem igazán lehet elvéteni: erről egy méretes felirat és még egy fagyipult is gondoskodik. Ha megvannak az irányjelzők, bátran sétáljunk be, és felejtsük el, hogy nemrég még az Andrássy út forgalmas terepét róttuk. Itt inkább csak üljünk le az egyik sörpadhoz, és tegyük azt, amit egy ilyen helyen kell: beszéljük meg a barátainkkal az élet nagy dolgait egy pohár sör mellett!

Az ital persze opcionális, akár csak az, hogy melyik kerthelyiségben telepszünk le. Ugyanis kettő is van: az egyik egy murvás, sörpadokkal és bárpulttal felszerelt tér, ahol napellenző vitorlák adnak árnyékot, a másik egy természetközelibb placc, ahol a kerti bútorok fölött fák fogják fel a felesleges napfényt, és ahol akár bográcsozni, sütögetni is lehet.

A két kerthelyiséget egy tömör kőfal választja el, de egy boltíves átjáróval megoldották az összekötést. Ez azért is jön jól, mert az italokat, ételeket az előbbiben szerezhetjük be. Választhatunk különféle sört, bort, röviditalt, de koktélt, limonádét vagy kávét is. Mellé jól jönnek a street food jellegű ételek: van többek között ciabattából készült szendvics, hamburger, quesadilla és csirkeszárny.

A dolog nincs túlbonyolítva, és ez benne az igazán jó: semmi feszélyezettség nem társul a tényhez, hogy világörökségi helyszínen ücsörgünk épp. Sőt, leginkább egy Duna nélküli Római-partra képzelhetjük magunkat, miközben egy-egy falevelet söprünk odébb a hajunkból. Szerethető és kellemes a közeg, ami mellé időnként még jazzkoncert és különféle programok (beszélgetés, workshop) is járnak. Legutóbb például Vigh Bori jött világjáró hátizsákos túrákról mesélni, és egész nyáron számíthatunk hasonló programokra. Ezeken túl a GáRDEN különleges, biciklikkel lebonyolított városnéző túráknak a kiindulópontja is lesz.

Pozitívum, hogy sokan beférnek a helyre, az egyik részt pedig ki is lehet bérelni, ha esetleg privátban szeretnénk szalonnát sütögetni. A kerti parti hangulat tehát adott, hozzá sok kellemes nyár estét jósolunk.