Több ezren vették birtokba hétvégén a budapestiek előtt megnyitott és a forgalom által két napra lezárt Szabadság hidat. Bódis Krisztián szemével ilyen volt a két nap.

Mint arról korábban már beszámoltunk a nyáron a Valyo - Város és Folyó Egyesület kezdeményezésére négy hétvégét engedélyezett a budapestieknek a Fővárosi Önkormányzat, hogy autók nélkül, gyalogosként, családdal, barátokkal használhassák a lezárt Szabadság hidat. Természetesen már az első hétvégén megtelt a zöld híd, és a szombati szeles időjárás után vasárnap már jó idő várta a hídra kilátogatókat, ahol már nem bízták a véletlenre a programokat, cirkuszi mutatványok és koncertek is zajlottak az autóforgalom elől lezárt hídon. Ezen a hétvégén pedig ismét indulhat a piknik, a függőágyszerelés, és újra bevehetjük a hidat.

A Valyo Egyesület célja, hogy a résztevők szabad köztérként használják a Szabihidat, és maguk szervezzenek programokat és lakják be a teret. A projekt jelszava is ez: Híd-Köz-Tér, Kell két nap Szabi. Egy közösségi film is készül majd, ezért a szervezők arra kérnek mindenkit, aki valamelyik hétvégén kimegy a hídra, hogy telefonjával vagy kamerával készítsen videót és azt küldje el a szabihidfilm@gmail.com e-mail címre.

Tömör Miklós, a Valyo elnöke szerint a „Szabihíd nyitóhétvégéje nagyon jól sikerült, de természetesen néhány gyerekbetegséggel még szembesültek a koordinátorok, például néhány programon a koncentrált tömeg miatt nehéz volt átjutni kerékpárral és gyalog is. Ezeket a következő alkalmakra megpróbáljuk orvosolni." – mondta.

A Valyo célja, hogy nyaranta minél több hétvégén legyen Szabad a híd, akár úgy is, hogy a villamosközlekedés megmarad. Idén még háromszor, júniusban 24-25-én és még két augusztusi hétvégén lesz köztér a Szabihíd.”