Páros hinta, amire a szülő is fel tud ülni, mozgássérült gyerekek által is használható libikóka, pelenkázós mosdó – csupa 21. századi jóság Budapest legújabb csúcsjátszóterén, amit Kő Boldizsár tervezett. Egy kétéves kislánnyal fedeztük fel az új mesebirodalmat.

A játszótér tényleg annyira eldugott, hogy mi sem találtuk meg, egy kismotoron száguldó kisgyereket követve bukkantunk a nyomába a Benczúr utcára merőleges

Benczúr közben, ami amúgy zsákutca. Itt régen is játszótér állt, és mielőtt átépítette volna a VI. kerület önkormányzat, az elhagyatott, lombos fákkal körülvett

placcon zömében a környék adottságaiból fakadóan főleg diplomataanyukák és külföldiek lazítottak a gyerekeikkel. Ez a békés helyzet az új játszótér múlt heti megnyitójával egy csapásra megváltozott, a médián keresztül rengeteg szülőhöz eljutott a leghíresebb magyar játszótértervező új birodalmának híre, nem csoda, hogy mindenki ki akarta próbálni a csemetéjével. Mi Flórával és anyukájával fedeztük fel a meseországnak megálmodott játszóteret, de nagyon kellett figyelni, ne tévesszük szem elől egymást a tömegben. „Ha kevesen vannak, hamar megunja a játékokat, egyszer körbesétál, és már menne haza. Itt viszont élvezi, hogy zsonganak körülötte. Legalább jól elfárad a nap végére” – tette hozzá az anyuka a kisgyerekesek bölcsességével.

Az biztos, hogy sok olyan alkalmatosság megtalálható a játszótéren, ami kevés helyen fordul csak elő. Szuper ötlet például a páros hinta, hiszen ritka az olyan játék, amire a szülő is fel tud ülni. Az úgynevezett integrált libikókán egy nagyobb felület áll rendelkezésre mozgássérült gyerekeknek, hogy ráhasaljanak, és úgy élvezzék a mozgást.

Egy másik, színes hajónak álmodott libikókán többen is elférnek, a csodaszarvason lehet lovagolni, a színes oroszlánnal, egyszarvúval díszített mászópark inkább a nagyobb, már kifejlett egyensúlyérzékkel rendelkező gyereknek épült. Ezt leszámítva nincsenek veszélyes játékok, kisgyerekes szülőknek tehát ideális, ezért is nyüzsgött a játszótér a négy év alatti kicsiktől.

Kis focipálya is van, a hatalmas csőcsúszdára makkokon és süniken lehet felmászni. Az óriási platánfa köré színes meseváros épült paddal, amin nagy sebességgel futkostak körbe a gyerekek, mi bele is szédültünk, míg Flórát követtük. De a játszótér legnagyobb attrakciója a halacska szájából gombnyomásra ömlő, többlépcsős kút.

Ha beüt a ménkő, a legtöbb helyen az anyuka kénytelen a padokon pelenkázni, így a játszótér legnagyobb figyelmessége a (hagyományos WC mellett) pelenkázóval felszerelt mozgássérült mosdó. Kő Boldizsár új birodalma tehát nagyon 21. századi, és amint elül a kezdeti lelkesedés, valószínűleg elcsitul a tömeg is, és ismét emberléptékű placc lesz a környékbeliek nagy örömére.