A thai konyha kellőképpen egzotikus és izgalmas ahhoz, hogy könnyű legyen rákapni, és már csak ezért is remek hír, hogy néhány hónapja plusz egy helyre lehet menni a belvárosban autentikus levesekért, tavaszi tekercsért vagy garnélás üvegtésztáért. A város legújabb thai étterme Thai Spicy Nine névre hallgat, és a Madách tér környéki kocsmák mellett szerényen bújik meg, mégsem érdemes csak úgy elsétálni mellette.

Tavaszi tekercs, tom kha, tom yum leves, üvegtésztás-rizstésztás vagy épp sült rizsételek, ragadós rizspuding és sült banán, vagyis tipikus távol-keleti ételek, amiket Bangkokban jellemzően utcai árusoktól szerezhetünk be. Ezek, a javarészt wokban készített, igencsak egészséges fogások gyakran tartalmaznak koriandert, mentát, galangát, sok friss zöldséget, garnélát, húsokat, amik nincsenek se túlsütve, se túlfőzve, valamint szívesen játszanak az édes, sós és savanyú ízekkel, figyelve a harmóniára. A Thai Spicy Nine ezeket az ízeket helyezi magyar környezetbe, három thai származású séfük dolgozik azon, hogy tipikus falatokat kínáljanak, csak itt éppen fehér tányéron, asztalszerviz mellett.

Mikor mi beléptünk a szent jelképekkel és fényképekkel dekorált helyre, az volt a határozott célunk, hogy valami különlegességet kóstoljunk. Ehhez segítséget kértünk, így jutottunk el a ház specialitásáig, a 12-es számú, csirkehúsos, rizstésztában, káposztában és egyéb zöldségekben dúskáló Guaytiow levesig (1990 Ft). Erről érdemes tudni, hogy kizárólag a thai származású tulajdonos és egyben főszakács készítheti el. Tálaláskor chilit, cukrot és ecetet (!) kaptunk mellé és az instrukciót, hogy egy-egy kanállal öntsünk belőlük a levesbe. Megtettük, és a dolog működött.

Kóstoltunk még roppanós tavaszi tekercset (1490 Ft), Pad Thai Woon Sen nevű csirkés-üvegtésztás ételt (2690 Ft), és egy currys-garnélás fogást rizzsel (3290 Ft). Mind szép színekben, izgalmas fűszerezésben és hatalmas adagban érkezett. Speciális még a pad thai kacsával és a chef ajánlata, ami egy extrának számító thai páccal készül.

A száraz fűszerek nagy része egyébként egyenesen Thaiföldről érkezik, van, amit pedig Magyarországon élő vietnami termelőktől szereznek be.

Összesen 5 előétel, 5 leves és sok variációjú rizs és tészta, valamint 2 desszert közül választhatunk, amik egyébként 95%-ban glutén- és laktózmentesek, és szinte mindent kérhetünk hús nélkül. A hosszú étlap ellenére nincs ok aggodalomra, a fotók és a pincérek tanácsai elég jó támpontot adnak. Ha valaki szívesen kortyolna thai italt az ételek mellé, sört, jázminteát vagy mézes teát is tud kérni. Az étterem ennél központibb helyre nem is pozicionálhatta volna magát, de pluszban jó hír, hogy hétfőtől a kiszállítás is beindul.