110 másik emberrel együtt mi is leterítettük vasárnap este a jógamatracunkat az Akvárium padlójára, hogy Szappan Petra vezetésével, egészen különleges körülmények között vegyünk részt egy vinyásza flow gyakorláson. Petráról lehet tudni, hogy szívesen helyezi a jógát extrább környezetbe, és gyakran használ plusz hangulati elemeket, amiket eddig különböző tetőteraszokon is megtapasztalhattunk már. A mostani alkalommal lágy gitárszó és színes fények adták meg az alaphangulatot.

A budapesti jógás események zarándokainak valószínűleg nem cseng ismeretlenül Szappan Petra neve, akit az Aria Hotel és a 360 Bar tetőteraszain kivitelezett ászanák után most már a Yoga Light Project(ion) kezdeményezéshez is köthetünk. Ez tulajdonképpen egy fényfestés köré épülő, látványos és hangulatban sem utolsó jógagyakorlást jelent, ahol nemcsak a fény, de a zene, jelen esetben jazz gitárszó segíti a koncentrációt. A projekt vasárnap debütált, az első helyszín pedig az Akvárium volt. Érdekes élmény, amikor a koncertre készülődő tömeg helyett színes jógamatracok foglalják el a terepet, de miután túlesünk a megilletődésen, ajánlatos elkezdeni magunkra figyelni.

Az Akváriumban összegyűlt népes társaság teljesen vegyes volt: nők és férfiak, kezdők és haladók, fiatalok és idősebbek is ugyanolyan szorgalommal pozicionálták át magukat kobrából hegytartásba. Itt és Petra óráin általában egyáltalán nem akadály a tapasztalat hiánya, a lényeg inkább az, hogy minél többen tudjanak megismerkedni a műfajjal, miközben a befeszült izmokon és a gátlásokon engedve egyre jobban érzékeljük a jótékony hatásokat.

Az óra Diószegi Ádám jógaoktató zenés jógabemutatójával indult, majd miután Lamm Dávid jazzgitáros is elfoglalta a helyét, elkezdődött a gyakorlás. A vinyásza flow lényege a folyamatos, légzésre hangolt, saját ütemben végzett mozgás, amiben napüdvözletek, álló- és egyensúlygyakorlatok, ülő és fordított pózok egyaránt helyet kapnak. Mindez számunkra azt jelenti, hogy egyszerre nyújtózunk, csavarunk, lazítunk, és közben még erősödünk is. Mint a jógában általában, a légzés itt is kitüntetett figyelemnek örvend, a 75 perces ászanagyakorlás után külön 15 perc csak a légzésfigyeléssel telik. Majd jön a lezárás: a 15 perces relaxáció, ahol már mindent szabad ellazítani, és szabad örülni, hogy egy sikeres gyakorlást tudhatunk magunkénak.

Petra elárulta, hogy jön a folytatás, sőt az is szerepel a tervek között, hogy nyáron külsős helyszínre vigyék az eseményt. Kifejezetten ajánljuk egyébként ezeket az órákat azoknak, aki szívesen ismerkednének a jógával, mert már elsőre is könnyen lekövethető és élvezetes is. Petra állandó jelleggel a Mandala Jógastúdióban is megtalálható, óráit ITT tudjátok nyomon követni.