Lássuk be, a Kolosy tér környéke nem bővelkedik specialty kávézókban és reggelizőhelyekben, nemrég azonban egy ígéretes szereplő jelent meg a környéken. A Flat White-ba akár munka előtt is jöhetünk egy kis koffeinért és ízletes harapnivalókért, mi például öt nappal a nyitás után tettünk így. Megtapasztaltuk, milyen műfüvön taposva, hintán ülve, muffinformából kanalazni a bundás kenyeret, gluténmentesen enni a brownie-t és rizstejbe rajzolt mintával inni a világos pörkölésű kávét.

Nem egyszerű újat hozni az újhullámba, ha kávéról van szó, hiszen a budapestiek már viszonylag sok színvonalas vendéglátóhelyen képezhették magukat a témában. De mi történik akkor, ha összeáll egy hozzáértő csapat, akik ráadásul jó barátok is, és úgy döntenek, nem spórolnak ki semmit a kávézójukból? A Flat White-nál ez a felállás: a tulajdonosok nagy részét megtaláljuk a pult mögött, van köztük, aki a Villa Bagatelle-ben tanulta ki a szakmát, vendégközpontúságtól kezdve a kávé szeretetéig, van, aki mixerként megfordult többek között a Tokióban is, megint más a dizájnért vagy épp a házi sütikért felel.

A helyválasztás vitathatatlan előnye, hogy nagyok az ablakok, melyeken szinte egész nap beáramlik a fény, és hatalmas a terasz (ami nemsokára teljesen elkészül). Színekben a zöld és a fa dominál, köszönhetően annak, hogy műfüvet terítettek a padlóra és natúrfát használtak az asztalokhoz, de még a tálcákhoz is. Vannak még felfüggesztett hinták, és a kutyákat is szívesen látják. A Kötény Manufaktúra darabjaiban sürgölődő személyzet pedig érezhetően kijárta a vendéglátás iskoláját.A külcsín tehát nagyon rendben van, de egy félresikerült reggeli fölött ugye azért mégsem ücsörögnénk el szívesen órákig. Ilyesmitől szerencsére itt nem is kell tartani, a kínálat passzol az első benyomáshoz: az ételek, italok is frissek, igényesek, átgondoltak, és ehhez mérten kicsit borsosabb árúak. Az étlap bővelkedik reggeli (helyenként glutén-vagy laktózmentes) fogásokban, amiket szerencsére kora reggeltől egészen délután 4-ig megrendelhetünk. Tojásételek, saját sütésű kenyérből készített melegszendvicsek, újragondolt bundás kenyér, saláták, reggeli burgerek és waffelek szerepelnek a kínálatban, de kókusztejes zabkását, pohárkrémet és naponta változó sütiket is kérhetünk.

Mi bundás kenyérrel kezdtünk (1190 Ft), ami rendhagyó módon nem olajban sül, hanem a hozzávalók összekeverése és muffin formába helyezése után egyenesen a sütőbe kerül. Aztán nyakon öntik tejföllel, beleszúrnak egy megpirult bacon szeletet. A ház másik specialitása a reggeli burger (1490 Ft), ami könnyed tésztájú, saját készítésű buciban kerül a tányérra, benne a tükörtojás sárgája még folyós. Jól kiegészíti a hajszálvékony édesburgonyachips, ami az aszalógépből érkezik a szendvics mellé.

Ha már spéci gépekről beszélünk, meg kell említenünk a hideg prést, ami a smoothie-khoz adja az alapanyagot, de az alternatív tejek (mandula, rizs, kókusz) is házon belül készülnek. Épp ezért a rizstej képes olyan krémes lenni, hogy habosított formájában még rajzolhassanak is rá. A kávé a 42 Coffee-tól érkezik, akik a Flat White számára alkottak egy állandó blendet: 80%-ban brazil, 20%-ban el salvadori kávészemekből áll. Ez a black blend, de van egy white blend nevű opció is, ami pedig egy legfrissebb (még zöld) kávébabokból pörkölt mixet jelent, így ennek eredete, összetétele folyamatosan változik. Utóbbit a citrusosabb ízeket kedvelőknek ajánljuk, de akármelyikből is kérjük a presszónkat (490/520 Ft) vagy flat white-unkat (890/950 Ft), nem valószínű, hogy mellényúlunk.