Az éttermek jól járnak, mert nem marad a nyakukon az étel, a szemfüles felhasználók pedig olcsóbban juthatnak ételhez – elvileg ezt teszi az őket összekötő ReDinner applikáció. Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem és fenntarthatóság lelkes híveiként nagy várakozással töltöttük le az appot, és csak vártunk és vártunk.

A magyar fejlesztésű telefonos applikáció lényege, hogy az éttermek zárás előtt a megmaradt ételeket kidobás helyett kedvezményes áron felajánlhatják az app felhasználóinak. A tesztüzem tavaly februárban indult az Infopark céges menzáján, pozitív tapasztalatokkal. Ekkortájt a dánok is előjöttek egy hasonló fejlesztéssel, a Too Good to Go-val, aminek számítógépen elérhető változata is van. Tehát a fenntarthatóság jegyében fogant szemlélet nem egyedülálló, más országokban is gyökeret eresztett.

A próbaverzió alapján tökélesített Redinner ősszel indult útjára élesben, és a felhasználók körében rögtön nagy népszerűségre tett szert, 3000-en töltötték le pár héten belül. Jelenleg 7500-nál jár a felhasználók száma, ami jóval több, mint ahány étterem részt vesz benne.
Ez lehetett az oka annak, hogy a közel kéthetes tesztidőszakban jóval kevesebb ajánlat érkezett a mobilunkra, mint amennyire előzetesen számítottunk. Egy ideig azt hittük, mi használjuk rosszul az appot. Az alkalmazás GPS-alapú, be lehet állítani a helymeghatározó funkciót úgy, hogy 500 méteren, 1 kilométeren, 5 kilométeren, stb. belül megtalálható éttermeket mutassa. Mi a „bárhol” opciót ikszeltük be. Továbbá kiválaszthatjuk azt is, milyen ételeket szeretnénk kérni, mi a gluténmentestől elkezdve a halételeken át a vegánig az összes ételopciót kértük. Ha kapás van, az app értesít, és ilyenkor le lehet foglalni a feldobott ételt. Online fizetünk, és személyesen megyünk el az ételért az üzletbe.
Február végén kezdtük a tesztelést, és az elején 1-2 étteremtől jött ajánlat naponta, igaz, akkor több, akár nyolc adag is. A három hétben nagyon változóak voltak a tapasztalataink: volt olyan nap, amikor 4-5 különböző étterem miatt is csipogott a telefonunk, de volt, amikor teljesen néma maradt. A legkitartóbbnak a Szabadság téren található Farger kávézó bizonyult, tőlük minden nap érkezett ebédmenü: az amúgy 990 Ft-ért kapható – brokkolikrémleves és az ananászos csirkecsíkok salátaágyon alkotta – ebédet 495 Ft-ért kínálták (8 db volt belőle elvihető), más alkalommal kukoricakrémlevest kínáltak BBQ-oldalas steakburgonyával, friss salátával 1390 helyett 695 Ft-ért. Az Izabella utcai Zamat étkezdétől is viszonylag gyakran érkezett ajánlat, például 690 Ft helyett 390 Ft-ért kapható lasagne, ugyanígy az óbudai is rendszeresen kínálta szendvicseit.

Egészen távolról is akadt kapás. A kismarosi Sasfészek sörözőbe nehezen ugrottunk volna ki a lúdláb süteményért, pedig 390 Ft helyett csak 190 Ft-ba került. Meglepődve konstatáltuk egy délelőtt, hogy az Afitness Újbuda 350 helyett 290 Ft-ért kínáltvaníliás fehérjét. És ha már sport: a váci Optofit Sportcentrum is felbukkant a kínálati oldalon, tojásos baguette friss zöldségekkel 750 helyett 300 Ft-ért és sonkás paninival (950 / 450 Ft), ugyaninnen a Megcsí-Pipi gyorsétterem is több alkalommal bejelentkezett. Igaz, hogy nekünk budapestieknek a zónázóval csak 25 perc a Nyugatitól, de ha nem váciak vagyunk, valószínűleg nem sokat tudunk kezdeni az ajánlatokkal.

Sztilkovics Zorka, a Redinner egyik alapítója szerint nagyon változó, milyen gyakorisággal töltenek fel az éttermek: van, aki naponta, és el is adja a nagyját, van, aki havonta. „Még biztosan kell idő, hogy jól bejáratott legyen a rendszer” – mesélte nekünk. Az éttermek számát bizalmasan kezelik, így pontos számot nem tudtunk meg tőle, csak annyit, hogy „több tucat”. A fentebb említettek közül aktív felhasználónak számít a vegetáriánus , az óbudai La Plata menza és a Ráday utcai . Hogy miért nem találunk à la carte vagy fine dining éttermeket a felhasználók közül, arra egyszerű a válasz: csak azok tudnak maradékot felkínálni, akik előre megfőzik az adagokat, míg a klasszikus éttermekben minden helyben készül.

Zorka szerint a vendéglátóhelyek több okból csatlakoznak: van, aki a felesleges étellel többletbevételt szerez, van, akinek a környezettudatos szempontok számítanak. Továbbá azt is tapasztalják, hogy az alkalmazással új vevőket szereznek. Vagy az van tehát, hogy az éttermek jó lövik be az arányokat, és minden lefőzött ételük elfogy, vagy nem jutott el hozzájuk az alkalmazás híre. De az is lehet, sokallják a díjat: az appon keresztül értékesített ételek árából 70% az étteremé, a maradék 30% pedig az alkalmazást kifejlesztő és üzemeltető cégé. Bár a vendéglátóhely még így is jobban jár, mintha ki kéne dobnia az ételt.

A Redinner nagy médiafigyelmet kapott fél éve az induláskor, ekkor több étterem csatlakozott, de úgy tűnik, a lehetőség önmagában nem elég, további népszerűsítésre van szükség elsősorban a kínálati oldalon, és valószínűleg a szemléletet is meg kéne változtatni. Mi úgy véljük, a rendszer kiszámíthatatlansága miatt érdemes bekapcsolva hagyni a mobilnetet a telefonon, mert bármikor beeshet egy jó ajánlat, előbb-utóbb pedig talán a magyar éttermeknél is rutinná válik a felesleg értékesítése.